Ascultă Radio România Iași Live

Sorin Oprescu, trimis în judecată

Publicat de Andreea Drilea, 20 noiembrie 2015, 13:58 / actualizat: 21 noiembrie 2015, 5:47

UPDATE ora 20:30 – Procurorii DNA solicită confiscarea extinsă a averii primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, deoarece sumele de bani şi valoarea imobilelor deţinute de el şi partenera sa de viaţă depăşesc cu mult veniturile menţionate în declaraţiile de avere.

În rechizitoriul trimis în instanţă, DNA arată că, urmare a investigaţiilor financiare efectuate cu privire la situaţia materială a inculpaţilor şi membrilor familiilor lor, în cazul lui Oprescu au rezultat indicii cu privire la incidenţa dispoziţiilor art. 112 (1) C.pen. referitoare la măsura confiscării extinse.

În consecinţă, DNA a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui apartament deţinut de Oprescu în sectorul 1 al Capitalei, cu o suprafaţă totală de 244 mp (din care patru camere şi dependinţe – 172,34 mp, 4,84 mp loggie; 48,78 mp terasă, loc de parcare la demisol 15,60 mp şi boxă demisol 2,63 mp), plus cota parte din teren – 101,64 mp, până la concurenţa valorii de 1.264.531 lei.

De asemenea, a fost pus sechestrul pe casa lui Oprescu din localitatea Ciolpani, cu o suprafaţă de 526 mp şi teren de 895 mp, până la concurenţa valorii de 115.252 lei.

Procurorii au pus sechestru şi pe un imobil din sectorul 1 al Capitalei, ce aparţine partenerei lui Oprescu, până la concurenţa valorii de 2.411.019 lei.

În plus, anchetatorii au indisponibilizat mai multe sume de bani găsite la percheziţiile efectuate în locuinţa primarului: 31.350 lei, 9.000 euro, 31.050 lei şi 40.000 lei, 500 euro.

‘Pentru a se ajunge la această măsură s-a apreciat, în esenţă, că din extrasele de cont ale inculpatului rezultă alimentarea conturilor cu sume în numerar al căror cuantum depăşeşte cu mult veniturile licite menţionate în declaraţiile de avere şi cele declarate organelor fiscale. O parte din sumele depuse în anul 2012 în contul său de campanie electorală nu provine de la persoanele menţionate în acele documente. Veniturile obţinute de tatăl său în ultimii 10 ani din viaţă erau insuficiente pentru a fi sursa unei mari părţi din sumele de bani găsite la percheziţia domiciliară (bancnotele fiind prea noi) şi a celor menţionate în declaraţia de avere’, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Procurorii au dubii şi în legătură cu declaraţia partenerei lui Oprescu, care a susţinut că a primit sume de bani cu titlul de împrumut (în jur de 200.000 – 400.000 de euro) de la diverse persoane şi nu de la primar.

De asemenea, anchetatorii susţin că partenera lui Oprescu şi-a cumpărat imobilul în care locuieşte în mod netransparent, motiv pentru care a fost pus sechestru şi pe locuinţa ei.

‘Ţinând cont că s-a probat faptul că inculpatul Oprescu Sorin a comis infracţiunea de luare de mită, totodată făcând parte din anul 2013 dintr-un grup infracţional organizat, care avea ca scop exact săvârşirea infracţiunilor de dare şi luare de mită, dobândind bunuri şi valori care depăşesc veniturile sale licite, din care o mare parte le-a transferat unui membru de familie în sensul legii penale, precum şi considerentele expuse în ordonanţele de luare a măsurilor asiguratorii, se impune, în conformitate cu dispoziţiile art. 112 (1) şi art. 289 alin. 3 C.pen., confiscarea extinsă de la inculpat şi de la partenera sa de viaţă a sumelor care depăşesc valoarea veniturilor licite’, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Procurorii Direcţiei naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Alături de Oprescu au mai fost deferite justiţiei şi alte persoane. Este vorba despre:

* Bogdan Cornel Popa, director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, la data faptelor, în stare de arest la domiciliu, pentru luare de mită (4 infracţiuni), complicitate la luare de mită, dare de mită (2 infracţiuni), complicitate la dare de mită, trafic de influenţă (5 infracţiuni), spălare de bani (4 infracţiuni), abuz în serviciu, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în formă continuată (3 infracţiuni) şi constituire a unui grup infracţional organizat

* Mircea Octavian Constantinescu, directorul Direcţiei Economice din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti, la data faptelor, în stare de arest preventiv, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi constituire a unui grup infracţional

* Florin Şupeală, director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, cu atribuţii de director adjunct, la data faptelor, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită şi constituire de grup infracţional

* Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, în stare de arest preventiv, pentru complicitate la spălare de bani (3 infracţiuni) şi constituire a unui grup infracţional organizat

* Cristian Stanca, în stare de arest preventiv, pentru complicitate la luare de mită (4 infracţiuni), complicitate la dare de mită (2 infracţiuni), constituire a unui grup infracţional organizat

* Romeo Albu, în stare de arest la domiciliu, pentru complicitate la spălare de bani (2 infracţiuni), complicitate la complicitate la dare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat

* Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, la data faptelor, sub control judiciar, pentru infracţiunile de luare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat

* Ion Niţă, în stare de libertate, pentru complicitate la spălare de bani (2 infracţiuni) şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Conform unui comunicat al DNA, în rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut că, de la finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucureşti.

‘Iniţial, structura grupului era simplă şi perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituţiei publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influenţa necesară determinării câştigătorului unei proceduri de achiziţii publice, dar şi dreptul de a semna acordurile cadru şi contractele), conducători de societăţi private care doreau să execute lucrări, precum şi o sumă de apropiaţi ai liderului care să-l ajute, prin documente fictive şi societăţi fără activitate, să obţină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privaţi’, precizează DNA.

Potrivit sursei citate, pe măsură ce alte persoane au aderat la grup în vederea obţinerii unor foloase materiale, în paralel cu demersurile liderului în vederea extinderii activităţii pentru mărirea mitei, structura şi funcţionalitatea grupului au suferit modificări, culminând la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider, respectiv primarul Capitalei, crearea unui eşalon de ‘secunzi’ ai săi (o persoană de încredere şi fostul lider), dar şi a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituţii.

‘În acelaşi context, în cursul anului 2014, inculpatul Sorin Oprescu a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului pe inculpaţii Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela şi Şupeală Florin, persoane obediente faţă de inculpatul Popa Bogdan Cornel, numit şi el la conducerea Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane şi a impus introducerea în grup a inculpatului Stanca Cristian’, precizează DNA.

Acesta din urmă a fost angajat şi promovat la ACCU la insistenţele primarului municipiului Bucureşti, în vederea obţinerii unui control mai ridicat asupra deciziilor lui Bogdan Cornel Popa.

Procurorii arată că Sorin Oprescu, folosindu-se de atribuţiile de primar al municipiului Bucureşti, a impus funcţionarilor din cadrul ACCU şi Direcţia de Resurse Umane din subordinea sa angajarea lui Cristian Stanca, aprobând personal crearea unui post de referent în cadrul instituţiei şi, ulterior, transformarea acestui post într-unul de inspector de specialitate, cu încălcarea prevederilor legale referitoare la transformarea posturilor, în folosul aceluiaşi inculpat.

‘La data de 5 septembrie 2015, Sorin Mircea Oprescu în calitate de primar al municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Popa Bogdan Cornel şi Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului’, se arată în comunicat.

Procurorii mai spun că, în perioada 2013 – 2014, Bogdan Cornel Popa, în calitate de director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi în legătură cu încheierea a două acorduri cadru, a pretins şi primit sume totalizând 2.798.941,61 lei de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), prin intermediul unor persoane şi firme controlate de el prin inculpaţii Albu Romeo şi Bengalici Claudiu, respectiv controlate de Niţă Ion, susţinând că prin influenţa pe care o are asupra lui Sorin Oprescu şi Mircea-Octavian Constantinescu îi va determina să vireze cu prioritate sumele necesare către instituţia respectivă pentru a se putea achita lucrările executate de societatea martorilor denunţători şi să fie de acord cu executarea lucrărilor pentru beneficiarul CCPBPB, aflat în subordinea lui, de către societatea denunţătoare.

În perioada mai – august 2015, în acelaşi context, Bogdan Cornel Popa, în calitate de director al ACCU, împreună cu inculpatul Cristian Stanca, a pretins de la aceiaşi martori denunţători, prin intermediari, suma de 60.000 de euro, ca mită pentru Sorin Oprescu, mai susţin anchetatorii.

‘În perioada mai – iulie 2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel a promis inculpaţilor Şupeală Florin şi Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela, în numele denunţătorilor, suma de 70.000 de euro mită, lucru cu care aceştia au fost de acord, pentru ca instituţia pe care o reprezentau să încheie şi să deruleze un contract de prestări servicii cu societatea administrată de către aceiaşi oameni de afaceri. În luna august 2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel a pretins şi a primit de la denunţători prin intermediul inculpatului Albu Romeo suma de 7.000 euro, pentru a-i remite inculpatului Constantinescu Octavian Mircea, director economic în cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti’, susţine DNA.

Potrivit sursei citate, în ziua următoare, Bogdan Cornel Popa i-a remis lui Octavian Mircea Constantinescu suma de 4.000 euro, deoarece acesta din urmă a fost de acord să dispună virarea cu prioritate a sumelor necesare către CCPBPB, pentru a se putea achita lucrările executate de societatea denunţătoare.

Procurorii mai spun că, în perioada 2013 – 2015, Bogdan Cornel Popa, prin intermediul inculpaţilor Romeo Albu, Ion Niţă şi Claudiu Bengalici, a disimulat adevărata natură a provenienţei mai multor sume de bani primite cu titlu de mită şi preţ al influenţei de la martorii denunţători prin crearea aparenţei că între societatea denunţătoare şi firmele administrate de ultimii trei au existat relaţii contractuale sau prin solicitarea ca societatea denunţătoare să-i achite o sumă de bani prin achiziţia de produse şi materiale, în vederea amenajării restaurantului la care este asociată o rudă de-a inculpatului Bogdan Cornel Popa.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra unor apartamente, case şi terenuri deţinute în proprietate sau în coproprietate, precum şi asupra unor autoturisme, ceasuri scumpe şi mai multor sume de bani descoperite cu ocazia percheziţiilor sau în diferite conturi bancare ale inculpaţilor Mircea Octavian Constantinescu, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, Florin Şupeală, Romeo Albu, Claudiu Bengalici şi Ion Niţă.

Totodată, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra sumelor de bani (102.400 lei şi 9.500 euro) descoperite cu ocazia percheziţiei, precum şi asupra a trei bunuri imobile (case) deţinute în proprietate sau în coproprietate de Sorin Oprescu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de menţinere a măsurilor preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

(Agerpres/FOTO arhivă adevarul.ro)

Etichete:
Forţele Aeriene Române anunţă că, de marţi, vor avea zboruri de antrenament la înălţimi mici pe întreg teritoriul României
Naţional marți, 21 ianuarie 2025, 11:36

Forţele Aeriene Române anunţă că, de marţi, vor avea zboruri de antrenament la înălţimi mici pe întreg teritoriul României

Forţele Aeriene Române anunţă că de astăzi vor avea zboruri de antrenament la înălţimi mici pe întreg teritoriul României, care pot genera...

Forţele Aeriene Române anunţă că, de marţi, vor avea zboruri de antrenament la înălţimi mici pe întreg teritoriul României
O nouă înşelăciune a luat amploare în România
Naţional marți, 21 ianuarie 2025, 10:19

O nouă înşelăciune a luat amploare în România

O nouă înşelăciune a luat amploare în România. Poliţia anunţă că au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise...

O nouă înşelăciune a luat amploare în România
Tot mai mulţi tineri îşi doresc să plece din România
Naţional marți, 21 ianuarie 2025, 08:28

Tot mai mulţi tineri îşi doresc să plece din România

Tot mai mulţi tineri îşi doresc să plece din România, unii pe o perioadă mai scurtă, alţii definitiv. Un studiu făcut de Fundaţia Friedrich...

Tot mai mulţi tineri îşi doresc să plece din România
Senat: Şedinţă a Biroului permanent pentru convocarea, astăzi, a sesiunii extraordinare
Naţional marți, 21 ianuarie 2025, 06:37

Senat: Şedinţă a Biroului permanent pentru convocarea, astăzi, a sesiunii extraordinare

Biroul permanent al Senatului se reuneşte, marţi, pentru convocarea, în aceeaşi zi, a unei sesiuni extraordinare, pentru informarea senatorilor...

Senat: Şedinţă a Biroului permanent pentru convocarea, astăzi, a sesiunii extraordinare
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 18:38

Şedinţa din această seară a liderilor coaliţiei de guvernare în care urmau să fie analizate sondajele interne privind intenţia de vot a românilor la alegerile prezidenţiale din luna mai a fost amânată

UPDATE, ora 18:00 –  Şedinţa din această seară a liderilor coaliţiei de guvernare în care urmau să fie analizate sondajele interne...

Şedinţa din această seară a liderilor coaliţiei de guvernare în care urmau să fie analizate sondajele interne privind intenţia de vot a românilor la alegerile prezidenţiale din luna mai a fost amânată
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 16:37

ANM: Vreme în general frumoasă, în perioada 20 ianuarie – 2 februarie. Precipitaţii în această săptămână şi la început de februarie

Regimul termic va fi, în general, peste normalul climatologic al perioadei din calendar, în perioada 20 ianuarie – 2 februarie, cu...

ANM: Vreme în general frumoasă, în perioada 20 ianuarie – 2 februarie. Precipitaţii în această săptămână şi la început de februarie
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 14:40

Românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale din mai prin corespondenţă, se pot înregistra online pe portalul www.votstrăinătate.ro până pe 20 martie

Începând de astăzi, până pe 20 martie, românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să voteze la alegerile...

Românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale din mai prin corespondenţă, se pot înregistra online pe portalul www.votstrăinătate.ro până pe 20 martie
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 14:38

Profesorii vor fi plătiţi pentru asistenţa şi evaluarea lucrărilor de la examenul naţional de bacalaureat la nivelul anului 2024

Profesorii vor fi plătiţi pentru asistenţa şi evaluarea lucrărilor de la examenul naţional de bacalaureat la nivelul anului trecut, potrivit...

Profesorii vor fi plătiţi pentru asistenţa şi evaluarea lucrărilor de la examenul naţional de bacalaureat la nivelul anului 2024