Spitalul Judeţean Ilfov: Au fost demarate anchete referitoare la femeia care lucra ca medic voluntar
Publicat de Andreea Drilea, 12 februarie 2019, 14:20
Dan Blendea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Ilfov, a declarat marţi că au fost demarate mai multe anchete în urma investigaţiei jurnalistice referitoare la femeia care lucrează de mai mulţi ani la secţia de ginecologie a unităţii, pe baza unui contract de voluntar cu activitate medicală, fără aviz de la Colegiul Medicilor şi având o diplomă de absolventă a UMF Carol Davila, posibil falsă.
‘Noi am demarat o anchetă administrativă, am solicitat câteva direcţii de anchetă – de cercetare, mai bine zis. O anchetă de la Consiliul Judeţean Ilfov, care este patronul spitalului şi asigură partea administrativă a spitalului, este în plină desfăşurare. O anchetă de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Sector 2, dar am rugat să fie cu celeritate, pentru stabilirea exactă a falsului, uzului de fals (…) este în desfăşurare. Am desfăşurat şi o anchetă internă prin secţia de ginecologie a domnului doctor Bejan, pentru a stabili exact persoanele care au văzut-o, să dea declaraţii fiecare: cine a văzut, cum a văzut, ce a văzut, ce au filmat. Poate că mai există filmuleţe’, a precizat Blendea, într-o conferinţă de presă.
El a menţionat că în cazul unui medic voluntar competenţele pot fi limitate la consilierea pacienţilor privind infecţiile nosocomiale, scrierea la dictare a unor foi de observaţie, completarea chestiunilor de registratură, atunci când registratorii lipsesc, fără implicarea unor manevre medicale. Pe de altă parte, Blendea a precizat că, în cazul în care şeful de secţie decide acest lucru, competenţele pot fi extinse.
‘Dacă medicul şef de secţie care decide şi administrează printr-un contract de management acea secţie poate să îi dea sub supraveghere atribuţii: de a da un instrumentar la mână – vorbesc de partea chirurgicală -, de a spăla nişte instrumente, de a aduce o tăviţă cu instrumente, de a duce pacientul în sală, de a-l externa, de a discuta, de a-i face o consiliere pre-operatorie sau post-operatorie – sigur că poate să le facă. Este, totuşi, medic’, a adăugat el.
Blendea a mai precizat că a văzut înregistrarea video, în care femeia apărea în sala de operaţie, dar că din film nu reiese dacă aceasta făcea o manevră chirurgicală.
‘Eu am văzut în acel filmuleţ o pensă ridicată. Nu am văzut pacientul, ce-i drept. (…) Da, era singură şi cu o pensă ridicată. Atât am văzut din filmuleţul prezentat de dumneavoastră’, a spus medicul.
Purtătorul de cuvânt a mai arătat că a văzut-o pe femeie în spital încă din vremea în care aceasta era studentă, în perioada 2009 – 2010, iar ulterior doar la anumite intervale.
‘Am văzut-o câte un an, nu am mai văzut-o un an de zile. (…) Am văzut-o venind o perioadă şi am văzut-o nevenind o perioadă. Nu avea contract. Contractele sunt pe un an. Toate contractele de voluntariat le încheiem pe un an de zile. Acum este un contract încheiat în martie anul trecut, pe un an de zile, care ar fi trebuit să expire la 1 martie’, a explicat el.
Blendea a adăugat că, potrivit documentelor inserate în contractul de voluntariat, femeia este medic, însă la data încheierii contractului lipsea avizul de liberă practică.
Dorin Bejan, şef Secţie obstetrică-ginecologie, a subliniat că, de când deţine această funcţie, femeia nu a realizat nicio manevră în blocul operator.
‘De când sunt eu şef de secţie nu a făcut nicio manevră în blocul operator (…) din octombrie anul trecut. (…) Toţi o cunosc pe post de voluntară. (…) La actele care sunt ataşate la dosarul ei pentru voluntariat rezultă că este o adeverinţă prin care se confirmă că este admisă în rezidenţiat ca medic de familie. (…) Făcea foi de observaţii sub îndrumarea medicului cu care a colaborat până atunci, îşi făcea vizita – la fel sub îndrumarea medicului cu care a colaborat, (…) doamna doctor Dragu’, a spus Bejan.
(Agerpres/FOTO arhivă ziare.com)