Starea de alertă, prelungită cu 30 de zile
Publicat de gabrielarotaru, 8 iulie 2021, 15:20
UPDATE – Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a informat, joi, că, în cadrul hotărârii privind prelungirea stării de alertă, care a fost adoptată de Guvern, au fost introduse o serie de modificări, printre care posibilitatea participării a 1.000 de persoane, pe scaune, la activităţi cultural-artistice desfăşurate în aer liber şi diminuarea spaţiului care trebuie asigurat pentru participanţii la evenimente private.
Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria, secretarul de stat a afirmat că una dintre cele mai importante modificări vizează creşterea de la 90 la 180 de zile a perioadei pentru care sunt aplicabile exceptările de la măsurile de prevenire şi control al răspândirii COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boală.
‘Poate cea mai importantă modificare este a celor care au trecut prin boală. Până acum, noi am mers ca între 14 – 90 de zile. Urmează să fie modificat în 14 – 180 de zile, tocmai să vină în concordanţă cu ordonanţa de urgenţă privind certificatul digital şi abordarea europeană. Deci în loc de 14 – 90 de zile pentru cei trecuţi prin boală să se prelungească la 180 de zile. Deci va fi valabilă trecerea prin boală 180 de zile’, a precizat Raed Arafat.
Potrivit acestuia, la spectacole se va permite prezenţa a până la 1.000 de persoane pe scaune, iar în vederea participării la evenimente private va fi necesară asigurarea unei suprafeţe de doi metri pătraţi/persoană.
‘La organizarea şi desfăşurarea activităţii instituţiilor publice sau private de cultură care administrează spaţii speciale destinate activităţilor cultural-artistice în aer liber se permite până la 1.000 de persoane pe scaune; la organizarea de evenimente private – nunţi, botezuri – suprafaţa pe persoană de la patru la doi metri pătraţi, ca să fie toate la fel. La organizarea de evenimente private aferente meselor festive, din nou, doi metri în loc de patru. La locurile de joacă pentru copii nu se va mai solicita ca însoţitorii să fie vaccinaţi. (…) Plus, la exterior la restaurante nu mai este regula de şase persoane la masă, deci, se elimină regula de şase persoane la masă din momentul în care este eliminată şi în interior’, a explicat şeful DSU.
UPDATE – Guvernul a aprobat o hotărâre pentru prelungirea stării de alertă, a anunţat, joi, prim-ministrul Florin Cîţu.
‘În şedinţa de Guvern de astăzi, am aprobat şi hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă’, a declarat premierul, la Palatul Victoria.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, în şedinţa de miercuri, o hotărâre prin care se propun prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 12 iulie, precum şi măsurile de prevenire şi control aplicate în contextul epidemiologic actual.
‘Principala modificare faţă de măsurile aflate în vigoare vizează creşterea perioadei pentru care sunt aplicabile exceptările de la măsurile de prevenire şi control al răspândirii COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boală de la 90 la 180 de zile ulterioare datei confirmării infectării cu SARS-CoV-2’, a informat CNSU.
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de astăzi prelungirea stării de alertă la nivel naţional pentru alte 30 de zile, începând cu 12 iulie.
Măsurile de prevenire şi control în vigoare acum se vor aplica în continuare, cu unele modificări.
Cea mai importantă este extinderea de la 90 la 180 de zile a perioadei de exceptare de la aceste măsuri a persoanelor care au trecut prin boală.
Tot astăzi, executivul discută proiectul unei ordonanţe de urgenţă care va permite împuşcarea urşilor care pun în pericol viaţa oamenilor.
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a precizat că astăzi va fi citită în prima lectură ordonanţa de urgenţă care va permite împuşcarea urşilor care atacă oamenii şi animalele din gospodăriile acestora, dar că principala preocupare a ministerului său este aceea de a reloca urşii care coboară în oraşe, mai ales că România dispune de păduri care permit acest lucru. Ministrul a mai spus că numai în cazul grav în care un urs va ataca oamenii şi animalele din gospodăriile acestora se va permite împuşcarea lui.
Pe ordinea de zi a şedinţei se mai află şi proiectul unei hotărâri care conţine criteriile care vor fi folosite pentru a se stabili dacă o persoană se află în risc de sărăcie sau de excluziune socială.
Institutul Naţional de Statistică va culege această date, care vor fi folosite pentru elaborarea de programe de incluziune socială şi de eradicare a sărăciei. Proiectul unei alte hotărâri de guvern prevede mărirea bugetului schemelor de ajutor de stat care stimulează investiţiile cu impact major în economie, noua valoare maximă este de aproximativ un miliard şi jumătate de euro. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)