Studiu – Boala Pulmonară Obstructivă Cronică afectează 8,3% din populaţia României cu vârsta peste 40 de ani
Publicat de Andreea Drilea, 22 noiembrie 2019, 06:33 / actualizat: 22 noiembrie 2019, 7:33
Boala Pulmonară Obstructivă Cronică afectează 8,3% din populaţia României, cu vârsta peste 40 de ani – arată ultimul studiu realizat de Societatea Româna de Pneumologie.
Cercetarea scoate în evidenţă că trei din 20 de respondenţi care fac tratament pentru probleme respiratorii apelează la automedicaţie şi doar doi din cinci pacienţi cu probleme respiratorii merg cu regularitate la medic.
Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, profesorul doctor Ruxandra Ulmeanu, atrage atentia că Boala Pulmonară Obstructivă Cronică este o afecţiune gravă, ce nu se poate vindeca şi care atacă bronhiile şi plămânii, iar – în lipsa tratamentului – conduce la invaliditate şi chiar la moarte prematură.
Ruxandra Ulmeanu: Cel mai răspândit factor de risc rămâne fumatul. 60% dintre respondenţii care au risc pentru BPOC au fumat cel puţin un an în decursul vieţii lor. Proporţia este semnificativ mai mare în rândul bărbaţilor, dar riscul BPOC-ului la femei este mult mai sever. Vârsta medie de debut a fumatului a fost de 21 de ani. Şapte din zece persoane cu afecţiuni respiratorii au făcut cel puţin o spirometrie de a lungul vieţii.
Studiul, efectuat pe un eşantion de 8.000 de persoane, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural, a inclus două componente: screening, prin aplicarea unui chestionar individual, şi spirometrii, realizate unor persoane selectate în urma completării chestionarului – ne-a informat reporterul nostru Adriana Turea.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)