Studiu: Românii gătesc mai mult acasă, în pandemie; 24 % şi-au făcut din nou provizii de alimente
Publicat de , 9 decembrie 2020, 13:24
Opt din zece români (80%) susţin că, în pandemie, au ajuns să gătească frecvent acasă, în timp ce aproape un sfert (24%) şi-au făcut din nou provizii de alimente conservate, arată rezultatele unui studiu de piaţă, dat publicităţii miercuri.
Cercetarea realizată de Foodwise Marketing, parte din grupul de comunicare Hello, arată că o treime dintre români optează, la capitolul alimentaţiei, pentru bunurile micilor producători locali, iar mai mult de un sfert dintre cei chestionaţi admit că au început să mănânce neglijent, compulsiv, în perioada izolării, dar 55% se protejează şi adaugă meniului vitamine sau suplimente alimentare.
Potrivit sursei citate, produsele marcă proprie din supermarketuri atrag 31% dintre români, mărcile populare sunt cumpărate mai des de 28%, iar produsele de premium sunt mai sus ca dezirabilitate pentru aproape 8% dintre respondenţi.
Pe de altă parte, aproape 14% din totalul persoanelor intervievate au decis să consume alimente cu un nivel minim de procesare, în timp ce 27% nu schimbă nimic din modul obişnuit de alimentaţie.
De asemenea, pe fondul restricţiilor ce încurajează statul mai mult acasă, peste jumătate dintre români comandă alimente şi băuturi săptămânal, bilunar sau lunar, iar aproape 8% aleg livrarea mai frecvent, de două-trei ori pe săptămână.
În acest context, supermarketurile rămân destinaţia preferată pentru achiziţia alimentelor şi ingredientelor necesare consumului, cu aproape 70% dintre opţiuni, urmate de hypermarketuri – cu 57%, şi de magazinele de cartier (42%). Totodată, mediul online ajunge la aproape 16% din preferinţe.
Studiul Foodwise Marketing relevă faptul că şase din 10 români merg direct la raftul de unde aleg produsele cu care sunt familiarizaţi, iar aproape un sfert ‘vânează’ preţurile avantajoase.
Foodwise Marketing a realizat studiul despre obiceiurile de consum ale românilor în timpul pandemiei pe un eşantion de 1.683 respondenţi, dintre care 56,4% de gen feminin şi 43,6% de gen masculin. Două treimi dintre cei chestionaţi au studii superioare, 68% lucrează în sectorul privat, 30% sunt angajaţi în structurile publice, iar 2% în aria non-profit.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)