SUA amplasează armament pe teritoriul României
Publicat de Andreea Drilea, 23 iunie 2015, 16:44
SUA vor amplasa preventiv tancuri, artilerie şi alte echipamente militare în Europa Centrală şi de Est, a anunţat marţi, la Tallinn, secretarul american al apărării Ashton Carter, care a precizat că statele baltice, România, Bulgaria şi Polonia au fost de acord să găzduiască respectivele echipamente pe teritoriile lor, transmite Reuters.
Alte componente ale echipamentelor militare vor fi desfăşurate în Germania.
După ce Rusia a anexat peninsula Crimeea în primăvara anului trecut, liderii statelor membre ale NATO au convenit să intensifice exerciţiile militare în estul Europei şi să sporească capacitatea de reacţie rapidă a Alianţei.
Statele Unite ale Americii nu au dezvăluit în mod oficial unde anume în Europa vor fi desfăşurate aceste echipamente militare, însă informaţiile apărute în presă privind aceste planuri militare au declanşat o reacţie nervoasă a Moscovei înainte de deplasarea lui Carter în Europa în această săptămână.
Un oficial din Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că desfăşurarea de tancuri şi armament greu în state membre ale NATO la graniţa cu Rusia ar reprezenta cea mai agresivă acţiune americană de la sfâşitul Războiului Rece.
Preşedintele Vladimir Putin a anunţat că ‘forţele nucleare ruse vor fi dotate în 2015 cu peste 40 de noi rachete balistice intercontinentale’. Carter a condamnat retorica Rusiei privind armele nucleare.
Un document furnizat de armata americană arată că echipamentele desfăşurate preventiv de SUA vor include circa 250 de tancuri, vehicule de luptă Bradley şi obuziere autopropulsate.
Cantitatea de echipamente care va fi amplasată temporar în fiecare ţară va fi suficientă pentru o companie formată din circa 150 de militari, sau pentru un batalion format din circa 750 de militari. O mare parte din acest echipament se află deja în Europa, potrivit declaraţiilor unor oficialităţi.
Totodată, secretarul american al apărării a anunţat planuri privind colaborarea cu un centru cibernetic al NATO cu sediul în Estonia pentru a-i ajuta pe aliaţi să dezvolte strategii de apărare cibernetică şi măsuri privind protecţia infrastructurii strategice.
(Agerpres/FOTO arhivă karadeniz-press.ro)