Suciu: Donaţiile pentru achiziţia ‘Cuminţeniei Pământului’ vor fi deduse din impozitul pe profit
Publicat de Lucian Bălănuţă, 30 martie 2016, 17:10
Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea sculpturii ‘Cuminţenia Pământului’, prin care donatorii îşi vor putea deduce aceste donaţii din impozitul pe profit, iar campania de subscripţie publică va fi demarată la jumătatea lunii aprilie, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, într-un briefing la Palatul Victoria.
‘S-au definit câteva elemente extrem de importante, pentru ca la jumătatea lunii aprilie să poată începe această campanie (de subscripţie publică, n.r.). În primul rând, prin această donaţie se pot deschide conturile de donaţie, în gestiunea Ministerului Culturii. Apoi s-au făcut o serie de derogări în Codul fiscal prin care contribuabilii pot să-şi deducă aceste donaţii pe care le fac pe baza acestei ordonanţe din impozitul pe profit, e vorba atât de persoanele juridice, cât şi de persoanele fizice, contribuabili care îşi stabilesc venitul în sistem real’, a explicat Dan Suciu.
Suciu a precizat că aceste derogări au scopul de a încuraja procesul de donaţie şi de a se ajunge la suma de 11 milioane de euro, pe care statul român s-a angajat să o plătească moştenitorilor operei de artă, respectiv 5 milioane de euro de la buget, iar 6 milioane de euro din acest proces de subscripţie publică.
Potrivit lui Dan Suciu, s-a stabilit şi mecanismul prin care, dacă sumele donate nu vor acoperi suma de 6 milioane de euro, să poată fi returnate persoanelor care le-au donat.
‘Dacă procesul de subscripţie, de donaţie pentru a ajunge la suma respectivă nu va fi unul de succes, vom da banii înapoi, conform tuturor donaţiilor primite. Mecanismul pe care îl preconizăm ţine cont doar de achiziţia acestui bun cultural extrem de important şi mizăm foarte mult pe mecanismul de solidaritate şi de interes public şi de datorie culturală pe care îl avem cu toţii faţă de moştenirea lui Brâncuşi’, a mai spus Dan Suciu.
Acesta a adăugat că în următoarele două săptămâni vor fi făcute publice toate detaliile campaniei.
Pe de altă parte, Dan Suciu a spus că nu este necesară semnarea unui precontract cu proprietarii operei de artă.
‘Avem o înţelegere cu proprietarii, pe care de altfel am şi făcut-o publică, pentru că este o înţelegere scrisă. A făcut-o publică Ministrul Culturii, prin care proprietarii se angajează să accepte ca termen de plată 31 octombrie 2016 şi prin care statul român se angajează la rândul său să plătească suma de 11 milioane de euro’, a arătat Dan Suciu.
Întrebat dacă Guvernul va încuraja companiile de stat cu profit să contribuie cu donaţii pentru achiziţia acestei sculpturi, Dan Suciu a negat.
‘Nu este scopul nostru să luăm dintr-un buzunar şi să punem în celălalt. Vrem ca acest proces să fie unul de angajament public şi de asumare conştientă a tuturor celor care doresc ca această operă să facă parte din patrimoniul naţional, a unui proces de subscripţie. Evident că vorbim de fonduri publice, cele 5 milioane, dar nu cred că e necesar să facem acest mecanism prin care companiile de stat să fie încurajate doar de dragul de a obţine un rezultat’, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
(Agerpres/ FOTO adevarul.ro)