Ascultă Radio România Iași Live

Tătaru, despre ieșirea din localitate după 15 mai

Tătaru, despre ieșirea din localitate după 15 mai

Publicat de , 11 mai 2020, 18:41

UPDATE – Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, luni, că după 15 mai se va putea ieşi din localitate dacă există motive bine întemeiate, menţionând că va fi o declaraţie verbală însoţită de documente, de exemplu un act de proprietate.

‘După 15 mai se poate ieşi din localitate doar din motive bine întemeiate, mergem să îngrijim pe cineva – un copil, o persoană bolnavă, mergem la o proprietate pe care o avem în altă parte, mergem la munca câmpului, sunt lucruri care sunt motive întemeiate, veţi vedea în următoare perioadă. (…) Declaraţia pentru ieşire din localitate ne-am gândit ca deocamdată să fie verbală, putând dovedi şi cu ceva, un act de proprietate. Trebuie să facem dovada acelui motiv bine întemeiat, dăm adresa unde mergem şi atunci se poate verifica’, a explicat Tătaru, la Parlament.

El a menţionat că printre motivele bine întemeiate pentru ieşirea din localitate se află şi evenimente restrânse în familie.

Tătaru a precizat că în interiorul localităţii se va circula fără declaraţia pe proprie răspundere.

‘După 15 mai, românii vor circula fără acea declaraţie pe proprie răspundere în interiorul localităţii, dar vom respecta anumite principii şi precauţii, trebuie neapărat respectate. (…) Dacă în următoarele două săptămâni vom avea o evoluţie conform cu aşteptările noastre şi nu avem o recrudescenţă a unor focare sau o reluare a unei transmiteri comunitare extinse atunci ne aşteptăm ca în următoarea perioadă de 14 zile să putem relaxa şi alte măsuri’, a mai arătat Tătaru.


UPDATE – Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni că va trece o perioadă lungă până când va exista viaţa de dinainte de pandemia cu COVID-19, afirmând că aceasta ‘nu s-a terminat’.

‘Vreau să vă asigur de toată colaborarea mea, dar, în acelaşi timp, vă spun că (…) nu s-a terminat. Dacă astăzi suntem un pic mai relaxaţi, este pentru că este un pic mai bine, dar nu este foarte bine. Va fi o perioadă lungă până când vom avea viaţa de dinainte de COVID. (…) De o lună şi două săptămâni de când sunt ministru, n-am precupeţit niciun efort de a face ceea ce este corect pentru sistemul sanitar şi pentru populaţia din România’, a susţinut Tătaru în plenul Camerei Deputaţilor, la finalul dezbaterilor ‘Ora Guvernului’, cu tema ‘Criza de sănătate publică declanşată de epidemia cu noul coronavirus’, discuţie organizată la solicitarea USR.

El a adăugat că, dacă în urmă cu şase săptămâni ‘corpul medical era fragil, dezorientat, cerea echipamente, testări, astăzi am ajuns să avem un corp medical care este în prima linie, care este cel care dă siguranţa cetăţenilor români’.

‘Chiar dacă într-un context în care nevoile îi făceau pe unii să nu fie acolo unde le este locul sau să aibă o lipsă de precauţie, fiind infectaţi, astăzi mă mândresc cu ei. (…) Guvernul României, preşedintele au oferit un stimulent – 2.500 de lei. Chiar dacă unii contestă sau consideră că e puţin, eu consider că e o recunoaştere a unui moment greu prin care trecem şi o recunoaştere a valorii corpului medical’, a afirmat Tătaru. 


Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat în plenul Camerei Deputaţilor, luni, că în România au fost realizate 260.000 de testări pentru identificarea pacienţilor cu COVID-19.

Ministrul Tătaru a fost invitat în Camera Deputaţilor la dezbaterea ‘Ora Guvernului’, cu tema ‘Criza de sănătate publică declanşată de epidemia cu noul coronavirus’, reuniune organizată la solicitarea USR.

‘Am intrat în acest război cu mâinile goale, cu stocuri de echipamente medicale, medicamente şi dezinfectanţi insuficiente la nivelul spitalelor, am avut cazuri în care lipseau chiar şi cele care trebuiau asigurate în mod curent. Am început de la un singur laborator de testare RT-PCR şi 5 spitale de boli infecţioase care puteau face faţă într-o primă etapă la această situaţie fără precedent şi am ajuns, în numai două luni, la 75 laboratoare de testare şi 225 de unităţi sanitare de fază 1, 2 sau suport care tratează pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. România, până la această dată, a înregistrat 15.588 de cazuri confirmate de infecţie cu coronavirus, din care 7.245 vindecate şi 972 decese, fiind confirmate 226 cazuri noi de infecţie cu coronavirus în ultimele 24 de ore. Aceste cifre ne plasează la o rată de incidenţă cumulată de 74 cazuri la suta de mii de locuitori şi o fatalitate de 6%, care sunt printre cele mai reduse dintre statele UE’, a declarat ministrul Sănătăţii la dezbaterea ‘Ora Guvernului’.

Din punct de vedere al numărului zilnic, respectiv săptămânal de cazuri, Nelu Tătaru a arătat că se constată o evoluţie în platou în ultimele patru săptămâni, ceea ce reprezintă un rezultat de succes al cumulului de măsuri întreprinse, susţinând că, cel puţin până la acest moment, s-a reuşit evitarea extinderii pandemiei la nivel comunitar la dimensiuni înregistrate în statele dezvoltate din UE – Italia, Spania, Franţa – cu aglomerarea excesivă a sistemului de sănătate şi pierderea a numeroase vieţi.

‘Nu au existat abordări clinice şi terapeutice specifice bolii, nu au existat nici dovezi ştiinţifice despre modalităţile şi terapiile optime de intervenţie la nivelul populaţiei. Ca urmare, statele au acţionat empiric, pe baza principiilor generale de combatere a bolilor transmisibile, existând între state modele de strategii contradictorii – exemplu, Olanda – sau ezitări şi reveniri la abordări iniţial contestate – exemplu, Marea Britanie. (…) Am avut permanent ca repere, pe lângă evoluţia situaţiei pandemiei la nivel internaţional şi în ţară, recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Comisiei Europene direct, prin Comitetul Securităţii Sănătăţii şi/sau prin Centrul European pentru Controlul Bolilor. Au fost constituite rapid noi structuri pentru controlul acestei boli, au fost elaborate şi aprobate instrumente de reglementare, care să asigure cadrul normativ necesar pentru protecţia sănătăţii publice’, a detaliat ministrul Tătaru.

El a amintit că a fost aprobat, din 23 ianuarie 2020, Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 85 privind constituirea Grupului de lucru pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus şi că a fost instituit un sistem specific de supraveghere a COVID-19.

‘Prin funcţionarea acestui sistem am fost în măsură să identificăm primul caz de boală ajuns pe teritoriul României, să identificăm precoce cazurile de boală de import sau cu transmitere comunitară, în special focarele, inclusive focarele intraspitaliceşti. (…) A fost stabilită lista zonelor afectate şi actualizarea acesteia. (…) A fost stabilită şi metodologia de supraveghere şi actualizarea permanentă a acestora, dar şi algoritmul de testare pentru COVID-19, de internare şi externare. S-a pornit testarea de la o capacitate iniţială de un laborator, iar în prezent s-a ajuns la 75 de laboratoare, totalizând circa 11.000 de teste pe zi. Până în momentul actual, în România s-au realizat peste 260.000 de testări. S-a instituit un sistem rapid de control medical şi epidemiologic la frontiere’, a explicat Tătaru.

Potrivit acestuia, în prezent, sunt 14.142 persoane în carantină şi 20.841 persoane în autoizolare.

‘La nivelul sistemului sanitar au fost aplicate mai multe măsuri pentru a permite o bună funcţionare, fără discontinuităţi’, a mai spus ministrul Sănătăţii, care a vorbit despre creşterea personalului medical din direcţiile de sănătate publică şi serviciile de ambulanţă cu 25%.

El a subliniat că Guvernul, prin Ministerul Sănătăţii, a asigurat finanţarea ‘pentru un răspuns adecvat la COVD-19’.

‘Astfel, au fost alocate 26 milioane de lei pentru intervenţia nou introdusă în cadrul programelor de sănătate, de testare RT-PCR a persoanelor suspecte. (…) În această perioadă au fost repartizate fonduri în valoare de 350 milioane de lei atât pentru spitalele din subordinea Administraţiei Publice Locale, cât şi pentru cele din subordinea Ministerului Sănătăţii şi din alte reţele în vederea monitorizării, a tratării şi îngrijirii pacienţilor critici. Cu aceşti bani au fost achiziţionate medicamente, reactivi, materiale sanitare, consumabile, kituri pentru monitorizare, soluţii perfuzabile, antibiotice necesare îngrijirii pacienţilor critici. Alţi 58 milioane de euro au fost investiţi pentru achiziţia de aparatură medicală şi echipamente de comunicaţii în urgenţă (sistem de detecţie Real Time – PCR, sistem automat de pregătire a probelor, ventilatoare de înaltă performanţă). Pentru decontarea cheltuielilor necesare persoanelor care au fost carantinate, bugetul MS a fost suplimentat cu 87 milioane de lei. Până în acest moment, au fost efectuate plăţi în valoare de 27 milioane de lei’, a afirmat Tătaru.

El a adăugat că au fost achiziţionate, ‘de pe o piaţă suprasolicitată’, combinezone, mănuşi, măşti, halate sterile, alcool sanitar, produse biocide pentru dezinfecţia mâinilor şi a suprafeţelor. 

(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)

Etichete:
Elevii se întorc la cursuri miercuri
Naţional marți, 7 ianuarie 2025, 10:03

Elevii se întorc la cursuri miercuri

Elevii se vor întoarce la cursuri miercuri, 8 ianuarie, după vacanţa de iarnă. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei,...

Elevii se întorc la cursuri miercuri
Creştinii ortodocşii şi greco-catolicii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, ultimul proroc al Vechiului Testament
Naţional marți, 7 ianuarie 2025, 07:39

Creştinii ortodocşii şi greco-catolicii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, ultimul proroc al Vechiului Testament

Astăzi este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, profetul care a descoperit cel dintâi lumii că Iisus este Mesia trimis de Dumnezeu şi care L-a...

Creştinii ortodocşii şi greco-catolicii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, ultimul proroc al Vechiului Testament
Numărul faptelor penale de violenţă domestică, în creştere în primele 11 luni ale anului 2024
Naţional marți, 7 ianuarie 2025, 06:53

Numărul faptelor penale de violenţă domestică, în creştere în primele 11 luni ale anului 2024

În primele 11 luni ale anului 2024, numărul faptelor penale de violenţă domestică a crescut uşor, cu 3,5% faţă de perioada similară a anului...

Numărul faptelor penale de violenţă domestică, în creştere în primele 11 luni ale anului 2024
100.000 de lucrători străini vor putea activa şi în acest an pe piaţa muncii din România
Naţional marți, 7 ianuarie 2025, 06:41

100.000 de lucrători străini vor putea activa şi în acest an pe piaţa muncii din România

100.000 de lucrători străini vor putea activa şi în acest an pe piaţa muncii din România, potrivit unui proiect al Ministerului Muncii. Măsura...

100.000 de lucrători străini vor putea activa şi în acest an pe piaţa muncii din România
Naţional luni, 6 ianuarie 2025, 12:51

Recomandări rutiere pentru întoarcerea din Vacanţa de Iarnă

Comunicat de presă – Ministerul Afacerilor Interne Recomandări rutiere pentru întoarcerea din Vacanţa de Iarnă În aceste zile sunt...

Recomandări rutiere pentru întoarcerea din Vacanţa de Iarnă
Naţional luni, 6 ianuarie 2025, 07:36

Numărul infecţiilor respiratorii de la noi din ţară a scăzut cu aproape 36% în perioada 23-29 decembrie

Numărul infecţiilor respiratorii de la noi din ţară a scăzut cu aproape 36% în perioada 23-29 decembrie, ajungând la aproximativ 57.000....

Numărul infecţiilor respiratorii de la noi din ţară a scăzut cu aproape 36% în perioada 23-29 decembrie
Naţional duminică, 5 ianuarie 2025, 12:33

Vreme frumoasă în toată ţara în săptămâna care urmează, cu temperaturi maxime de pînă la 17 grade

Vremea se va încălzi la nivelul întregii ţări începând de luni, astfel încât valorile termice se vor situa peste cele obişnuite pentru...

Vreme frumoasă în toată ţara în săptămâna care urmează, cu temperaturi maxime de pînă la 17 grade
Naţional duminică, 5 ianuarie 2025, 12:24

 Tinerii din medii defavorizate pot fi sprijiniţi financiar pentru a-şi obţine permisul de conducere

Tinerii din medii defavorizate pot fi sprijiniţi financiar pentru a-şi obţine permisul de conducere. Ei se pot înscrie în programul...

 Tinerii din medii defavorizate pot fi sprijiniţi financiar pentru a-şi obţine permisul de conducere