Toţi angajatorii din România vor avea de plătit de anul viitor o taxă de 2% din fondul brut de salarii
Publicat de gabrielarotaru, 19 octombrie 2017, 18:07
Toţi angajatorii din România vor avea de plătit de anul viitor o taxă de 2% din fondul brut de salarii. Taxa va fi numită contribuţie pentru solidaritate socială şi va fi plătită la bugetul de stat.
Această taxă – despre care reprezentanţii Guvernului spun că nu este una nouă, se va aplica odată cu trecerea contribuţiilor la pensii şi asigurări de sănătate din sarcina angajatorului în cea a angajatului.
Ministerul Finanţelor a precizat într-un comunicat că nivelul contribuţiei este stabilit astfel încât să asigure necesarul pentru plata prestaţiilor sociale de care beneficiază salariaţii, cum ar fi indemnizaţiile pentru şomaj, indemnizaţiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de muncă şi boli profesionale. Ministrul de resort, Ionuţ Mişa a explicat astăzi şi modul în care vor fi cheltuiţi banii strânşi din această contribuţie.
Ionuţ Mişa: Pentru că, am urmărit ca, în baza calculelor, să nu fie afectat nici angajatorul, nici angajatul, s-a decis să se ajungă la această valoare. Acest 2% nu înseamnă integral fondul de salarii. O parte din acest 2% se va constitui ca venit la bugetul de stat, urmând ca ulterior, de la bugetul de stat să fie acoperite finanţări pentru partea de sănătate şi pentru partea de asigurări sociale şi 10% va merge către sprijinirea tuturor salariaţilor care se pot confrunta cu situaţii deosebite, în care angajatorul intră în insolvenţă.
Însă explicaţiile Ministerului Finanţelor şi ale ministrului Mişa nu i-au convins pe oamenii de afaceri. Preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii din România, Florin Jianu, susţine că această taxă de solidaritate nu are o destinaţie clară, spre deosebire de contribuţiile plătite în prezent de angajatori, când destinaţia sumelor este clar cunoscută. Introducerea contribuţiei va bulversa mediul de afaceri, iar angajatorii vor trebui să plătească bani în plus pentru achiziţionarea noilor softuri contabile, mai avertizează Florin Jianu, care a fost ministru pentru Mediul de Afaceri în Guvernul condus de Sorin Grindeanu. Şi preşedintele Investitorilor Autohtoni din România, Cristian Pârvan, este nemulţumit de preconizata introducere a contribuţiei de solidaritate socială despre care reprezentanţii mediului de afaceri nu ar fi fost consultaţi. Va fi foarte dificil pentru firme să-şi facă bugetul pentru anul viitor, iar patronii ar putea să nu mai facă majorări de salariu a mai spus preşedintele Investitorilor Autohtoni din România, Cristian Pârvan.
Cristian Pârvan: În primul rând, nu este normal să aflăm de astfel de intenţie, la televizor. Ministrul finanţelor trebuia să facă acest anunţ fie prin Guvern, fie printr-o conferinţă de presă, fie prin proiect de lege şi aşa mai departe, în care să putem să vedem despre ce este vorba, pentru că vă aduc aminte că această prevedere vine împreună cu ceea ce iarăşi nu ştim, cum arată trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. S-a spus că dacă facem această trecere a contribuţiilor, angajatorul nu va avea niciun fel de contribuţii suplimentare. Ei, iată că prima contribuţie suplimentară a şi apărut. (Rador/ FOTO zf.ro)