Tudorel Toader, despre OUG pentru modificarea Legilor justiţiei: Nu poate acţiona retroactiv
Publicat de andreeadaraban, 21 octombrie 2018, 14:13
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a precizat astăzi că ordonanţa de urgenţă care a modificat legile justiţiei nu poate acţiona retroactiv, pentru că este o lege civilă. Într-o postare amplă pe Facebook, ministrul a făcut mai multe observaţii referitoare la dezbaterea privind această ordonanţă şi a scris şi despre varianta unei noi modificări a legilor justiţiei.
Ministrul spune că ordonanţa de urgenţă, fiind o lege civilă, nu afectează stabilitatea în funcţia dobândită în condiţiile legii. Astfel, precizează el, cerinţa de vechime pentru Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este incidentă procurorilor delegaţi, iar pentru viitor se va aplica tuturor celor care vor să lucreze în această instituţie.
El mai spune că, în acelaşi timp, ordonanţa de urgenţă a uniformizat cerinţa de vechime în magistratură pentru procurorii cu funcţii de execuţie din cadrul Parchetui General, DNA şi DIICOT. Ministrul scrie şi despre varianta unei noi modificări a legilor justiţiei care să introducă, pe lângă cerinţa de vechime, şi pe cea a unui grad profesional corespunzător parchetului de pe lângă Curtea de apel.
Tudorel Toader mai precizează că în lipsa ordonanţei ar fi intrat în vigoare legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care ar fi dat dreptul magistraţilor de pensionare anticipată la 20 de ani de activitate. El spune că ar fi fost o situaţie în care peste 2.000 de magistraţi ar fi putut să ceară pensionarea anticipată, existând riscul unui deficit de personal. Ministrul mai afirmă că preşedintele Klaus Iohannis, care l-a criticat recent şi care i-a şi cerut demisia, ar fi trebuit să cunoască toate aceste lucruri.
Reamintim, preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că această ordonaţă ar fi foarte îngrijorătoare, susţinând că s-au introdus „peste noapte” noi condiţii pentru procurori. Şeful statului considera că ordonanţa demonstrează că partidele la putere nu doresc să legifereze transparent. Ulterior, preşedintele i-a cerut demisia ministrului justiţiei, pe care l-a acuzat că, sub pretextul implementării recomandărilor Comisiei de la Veneţia, a introdus în ordonanţă chiar prevederi contrare acestora, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni. (Rador/ FOTO psnews.ro )