Tudorel Toader: Reglementarea abuzului în serviciu va fi în acord cu cele două decizii ale CCR și cu directiva europeană
Publicat de Andreea Drilea, 31 octombrie 2017, 18:14
În proiectul care va fi inițiat de Ministerul Justiției, reglementarea abuzului în serviciu va fi în acord cu cele două decizii ale Curții Constituționale a României (CCR) și cu directiva europeană care face referire la acest aspect, a afirmat, marți, ministrul Tudorel Toader.
„În comisia special constituită, la prima dezbatere pe această temă, am transmis faptul că la nivelul Ministerului Justiției se elaborează un proiect de lege pentru modificarea abuzului și a neglijenței în serviciu. Tot timpul am spus că suntem în căutarea acelui prag rezonabil, tot timpul am făcut referire la cele două decizii ale CCR, în ultima perioadă am făcut referire și la directiva europeană. Când voi transmite proiectul de lege al Ministerului Justiției, voi exprima punctul de vedere al Ministerului Justiției. (…) Revedeți, vă rog, deciziile Curții Constituționale, reglementarea abuzului va fi în acord cu cele două decizii și cu directiva europeană”, a declarat Tudorel Toader, în cadrul unei conferințe de presă.
Ministrul a refuzat să comenteze declarațiile făcute de președintele Comisiei speciale de punere în acord a legislației justiției cu deciziile CCR, Florin Iordache, pe tema pragului pentru abuzul în serviciu.
„Este punctul de vedere al președintelui comisiei, îndemnul meu călduros este să-l întrebați pe dânsul. Dacă eu răspund la întrebarea vizavi de președintele comisiei, rămâne fără obiect propunerea Ministerului Justiției”, a spus Tudorel Toader.
Florin Iordache a afirmat, marți, că impunerea unui prag „modic” pentru infracțiunea de abuz în serviciu nu va deranja pe nimeni, menționând că, în acest sens, se poate analiza propunerea privind un prag de aproximativ 19.000 lei.
„Mâine (miercuri — n.r.) vă invit la comisia specială, vom discuta și sper că vom veni cu o formulă. Acel prag care suscită foarte mare interes a fost solicitat și în cele două decizii ale CCR, iar dacă va fi un prag modic eu cred că nu va deranja pe nimeni. Un prag modic mă refer chiar pornind de la propunerea pe care ne-a făcut-o Asociația Magistraților, acel prag care vizează 10 salarii (minime pe economie — n.r.), undeva la 19.000”, a precizat Iordache.
El a adăugat că la comisia specială au fost avansate „14-15 formule” în privința pragului la abuzul în serviciu, iar dezbaterile vor continua pe această temă, în concordanță cu deciziile CCR.
În ședința de miercuri a Comisiei speciale parlamentare referitoare la domeniul Justiției, secretarul de stat Mariana Moț a anunțat că Ministerul Justiției intenționează să reglementeze într-un act normativ separat infracțiunile de abuz în serviciu și neglijență în serviciu și de aceea nu a formulat un punct de vedere pe această temă.
(Agerpres/FOTO arhivă radioiasi.ro)