(UPDATE) Alegeri parlamentare 2016. BEC: Prezența la urne până la ora 18,10 a fost de 35,13%
Publicat de , 11 decembrie 2016, 10:00 / actualizat: 11 decembrie 2016, 17:18
UPDATE – până la ora 18,10 aproximativ 6,4 milioane de români au votat la alegerile parlamentare. Prezenţa la vot, la nivel naţional, este de 35,18%.
În diaspora, peste 84 de mii de cetăţeni români şi-au exercitat dreptul de vot.
UPDATE Peste 5, milioane de persoane şi-au exercitat dreptul de vot pînă la ora 16,00. Prezenţa la vot este de 29,42%.
În străinătate, peste 69 de mii de persoane au votat în secţiile de votare special amenajate pentru alegerile parlamentare din acest an.
UPDATE ora 14:00 – Peste 4 milioane de cetățeni cu drept de vot s-au prezentat la urne pînă la ora 14,00. Au trecut mai bine de 7 ore de când cetăţenii români îşi aleg reprezentanţii în legislativ pentru următorii patru ani.
UPDATE ora 10:00 – Peste 18 milioane de cetățeni români sunt așteptați la urne pentru a-și desemna reprezentanții în Parlament. Votarea a început la ora 7,00 și are loc până la ora 21,00.
Votarea a început la ora 7,00 și are loc până la ora 21,00. La ora 21,00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea secției. Persoanelor care la ora 21,00 se află în sala unde se votează li se permite să își exercite dreptul de vot.
Alegătorii pot să voteze numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința.
În cazul în care alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința.
Pentru alegerile parlamentare sunt câte două buletine de vot, unul pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat.
Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților. Fiecare alegător își exprimă votul personal, iar exercitarea votului în numele altui alegător este interzisă.
Pentru organizarea alegerilor s-au constituit circumscripții electorale la nivelul celor 41 de județe, o circumscripție în municipiul București și una pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării. Numărul total al circumscripțiilor electorale este de 43.
Românii din diaspora sunt așteptați la urne duminică în cele 417 secții de votare organizate în străinătate. O premieră în procesul electoral la aceste alegeri este că cetățenii aflați în afara țării au putut vota prin corespondență. Un număr de 4.561 de români din diaspora au votat prin corespondență, dintr-un total de 8.889 de cetățeni români înscriși în Registrul Electronic.
Procesul electoral a debutat în străinătate sâmbătă, la ora 20,00 (ora României), pentru românii aflați în Noua Zeelandă și Australia, urmând a se încheia luni, la ora 6,00 (ora României), pentru cei aflați pe Coasta de Vest a Americii de Nord.
Peste 18.900.000 de cetăţeni români cu drept de vot, inclusiv cei care împlinesc astăzi 18 ani, sunt aşteptaţi la urne pentru alegerea noului Parlament.
Mai mult de 6.000 de candidaţi vor încerca să ocupe 466 de locuri din Camera Deputaţilor şi Senat. În România au fost organizate peste 19.000 de secţii de votare, iar în străinătate 417 secţii.
Veţi putea vota astăzi în judeţul în care aveţi domiciliul stabil sau reşedinţa, confirmată prin aşa-numita viză de flotant înscrisă în actul de identitate.
Secţiile de votare se vor deschide la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00. Dacă vă veţi afla în sala de vot la momentul închiderii urnelor, veţi putea vota. Dacă aveţi domiciliul sau reşedinţa în străinătate, puteţi vota la una din secţiile de votare din străinătate.
Cei care au solicitat să voteze prin corespondenţă au trimis deja prin poştă plicul cu votul lor la Bucureşti. Dacă astăzi vă veţi afla în străinătate ca turist, este bine să ştiţi că nu veţi putea vota. Pentru a afla secţia de votare la care sunteţi arondaţi şi în care puteţi vota astăzi, accesaţi site-ul registrulelectoral.ro.
Cele mai multe secţii de votare organizate pentru scrutinul de mâine peste hotarele României sunt în Italia, în Spania şi în Republica Moldova.
Lista completă a secţiilor din diaspora poate fi consultată pe site-ul MAE, la fel şi Ghidul alegătorului. Pot fi găsite acolo informaţii referitoare la categoriile de cetăţeni români care pot să îşi exercite dreptul de vot în străinătate, modalităţile de exercitare a votului, programul de votare, documentele de identitate în baza cărora se poate vota, instrucţiuni privind exercitarea votului prin corespondenţă. (Rador/FOTO dc news.ro)