(UPDATE) Anisie: Nu se îngheaţă anul şcolar
Publicat de , 7 aprilie 2020, 15:25
UPDATE – Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a declarat marţi că anul şcolar 2019-2020 nu va fi îngheţat.
‘Nu se îngheaţă anul şcolar, ci din contră, MEC lucrează pentru ca toată activitatea care presupune reluarea cursurilor şi toate calendarele care trebuie realizate să le punem în practică după ce vom relua cursurile, după ce încetează această stare de urgenţă’, a spus ministrul, la o conferinţă de presă.
Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, a precizat că vor fi susţinute examenele naţionale, de licenţă şi de dizertaţie, admiterea în facultăţi.
‘În oricare dintre aceste scenarii examenele naţionale, Evaluarea Naţională, examenul de Bacalaureat, admiterea în facultăţi, examenul de licenţă şi examenul de dizertaţie vor fi susţinute. Anul şcolar şi universitar 2019-2020 va fi susţinut. Acest lucru este esenţial pentru întreaga comunitate formată din 3 milioane de elevi şi studenţi şi peste 300.000 de angajaţi din sistemul de educaţie. (…) Nu este deloc simplu să asiguri finalizarea normală, în condiţiile în care procesul se derulează în condiţii care nu sunt deloc normale’, a afirmat preşedintele CNR.
UPDATE – Cursurile se vor relua după încetarea stării de urgenţă şi asigurarea tuturor măsurilor pentru ca elevii şi cadrele didactice să fie în siguranţă, a declarat, marţi, ministrul Educaţiei, Monica Anisie.
Ea a adăugat că data exactă la care se vor reluarea cursurile se va stabili în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus, precum şi de măsurile comunicate de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
‘Data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus din România, precum şi de măsurile comunicate de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. În contextul informaţiilor deţinute până în prezent privind evoluţia pandemiei de coronavirus, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor în învăţământul preuniversitar şi universitar după încetarea stării de urgenţă şi asigurarea tuturor măsurilor, pentru ca elevii, studenţii şi cadrele didactice să fie în siguranţă’, a spus ministrul într-o declaraţie de presă.
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat marţi că probele scrise ale Evaluării Naţionale şi examenului de Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie iar programa nu va cuprinde materia aferentă semestrului al doilea.
‘În funcţie de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluării Naţionale şi ale examenului de Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. Programa de examen pentru Evaluarea Naţională şi examenul de Bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al doilea. (…) Subiectele pentru tezele de pe semestrul al doilea vor fi concepute doar din ceea ce s-a studiat până la data de 11 martie 2020. (…) Situaţia şcolară a elevilor se va încheia cu minimum două note, la care se adaugă nota din teză, acolo unde este cazul’, a spus Anisie într-o declaraţie de presă.
Potrivit informărilor primite de la Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, ea a precizat că a emis şi un ordin de ministru prin care a anulat simulările examenelor naţionale, evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, dar şi olimpiadele şi concursurile şcolare.
De asemenea, ministrul a precizat că sesiunea specială a Evaluării Naţionale şi a examenului de Bacalaureat pentru olimpici vor fi şi ele anulate.
‘Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, înscrierea la grădiniţă, calendarul privind mobilitatea personalului didactic vor fi decalate şi anunţate imediat ce va fi stabilită data reînceperii cursurilor. De asemenea, vom elabora şi cadrul normativ privind activităţile suport fie în regim online, fie prin alte mijloace de comunicare‘, a arătat Monica Anisie.
Admiterea la ciclul de licenţă în învăţământul universitar se va organiza după susţinerea examenului naţional de Bacalaureat, iar admiterea la masterat sau doctorat se va organiza la susţinerea examenului de licenţă sau dizertaţie, a declarat marţi ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, într-o conferinţă de presă.
‘În ceea ce priveşte învăţământul universitar, activităţile se vor desfăşura în mediul online, cu excepţia celor care necesită laborator sau proiect. Activităţile care impun interacţiunea faţă în faţă vor fi recuperate modular, intensiv, după încetarea stării de urgenţă. Admiterea la ciclul de licenţă în învăţământul universitar se va organiza după susţinerea examenului naţional de Bacalaureat, iar admiterea la masterat sau doctorat se va organiza la susţinerea examenului de licenţă sau dizertaţie. Vreau să mai precizez încă o dată că toate aceste măsuri pe care le-am luat de comun acord cu partenerii educaţionali pot suferi modificări în funcţie de hotărârile pe care le va lua Comitetul Naţional pentru situaţii speciale de urgenţă’, a spus ministrul.
Secretarul de stat pentru învăţământ superior din cadrul MEC Gigel Paraschiv a spus că în universităţile româneşti activitatea se desfăşoară în online, universităţile dispun de infrastructura necesară pentru a derula aceste activităţi, iar cadrele didactice au abilităţile necesare pentru a merge mai departe cu procesul educaţional în învăţământul superior.
Potrivit secretarului de stat, în această perioadă examenele se pot derula în online, acolo unde este posibil.
Referindu-se la susţinerea tezelor de doctorat, secretarul de stat a spus că au fost trimise note care dau posibilitatea universităţilor ca tezele sa fie susţinute online cu acces public şi cu înregistrarea şi arhivarea lor la nivelul fiecărei universităţi.
Paraschiv a spus că, în ceea ce priveşte admiterea, nu a fost necesară modificarea cadrului legal prin ordin de ministru, deoarece metodologia cadru prevede posibilitatea de preînscriere/înscriere a tinerilor care doresc să urmeze cursuri universitare în online.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)