(UPDATE) Cazul crimelor din Caracal, prezentat pe larg
Publicat de , 27 iulie 2019, 07:48
Şeful Poliţiei Române, Ioan Buda, a fost demis de ministrul de Interne, ca urmare a modului în care a fost gestionat cazul dispariţiei fetei din Caracal.
Ministrul a explicat că este nevoie de măsuri drastice în acest caz.
De mai bine de 12 ore, spaţiul public românesc este marcat de tragedia şi ororile petrecute în judeţul Olt.
Un bărbat de 65 de ani a fost audiat de poliţişti după ce în locuinţa sa din Caracal au fost găsite rămăşiţe care par a fi umane dar şi bijuterii.
Ar aparţine, se pare, unei adolescente care a fost dată dispărută săptămâna aceasta.
Cazul este unul cât se poate de complex şi a ajuns să implice autorităţile statului, la cel mai înalt nivel.
Preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut ministrului de interne şi directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale ca cercetările în cazul de la Caracal să fie desfăşurate cu maximă celeritate.
Şeful statului afirmă că aşteaptă în şedinţa CSAT de marţi o primă evaluare a situaţiei.
Premierul Viorica Dăncilă a reacţionat la rândul său. „Mă voi ocupa personal de toţi cei care nu mai au ce căuta în sistem”, a spus şefa Executivului.
Primul ministru a cerut, de altfel, demisia prefectului judeţului Olt şi a şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt.
Pe lângă elementele pe care le cuprinde, complexitatea cazului este dată şi de modul în care au reacţionat cei responsabili în acest caz.
Minora de 15 ani care a dispărut săptămâna aceasta a reuşit să sune la numărul de urgenţă 112 de trei ori din casa celui care o răpise şi sechestrase.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, comisar şef Georgian Drăgan, a declarat pentru Radio România Actualităţi: Joi, în jurul orei 11, minora a efectuat un apel la 112 prin care a sesizat faptul că este sechestrată de către un bărbat. Ulterior acestui apel, cei de la STS ne-au transmis aria în care s-ar afla minora, respectiv terminalul mobil de pe care a fost efectuat apelul şi ne-au fost comunicate trei adrese la care au fost efectuate percheziţii de către poliţiştii IPJ Olt. În urma acestor percheziţii nu au fost identificate mijloace materiale de probă şi nu a fost găsită nici minora. Dimineaţă, la ora 6, a fost efectuată o percheziţie la locuinţa unui bărbat care, în acest moment, se află în custodia noastră şi este audiat de către poliţişti. În cadrul acestei percheziţii a fost depistat un butoi în care se află rămăşiţe ce par a fi de natură umană.
Oamenii legii nu au reuşit, aşadar, să obţină o adresă corectă din partea STS.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale afirmă însă că nu poate identifica locul telefonului şi nici celula operatorului de telefonie mobilă prin care se efectuează apelul.
Toate aceste informaţii sunt furnizate de către operatorul reţelei de telefonie. Cu alte cuvinte, STS afirmă că a procedat corect, fără nicio abatere, în spiritul şi în litera legii.
Purtătorul de cuvânt al STS, Mariana Pop: În data de 25 iulie am primit şi am înregistrat automat trei apeluri de urgenţă, care au fost localizate aşa cum prevede ordonanţa, pe cât a fost posibil. Am transmis operativ cazul la dispeceratul Poliţiei Slatina, transferul realizându-se conform indexului. Cazul a fost indexat „lipsire de libertate”. Faţă de referirile la localizarea defectuoasă a apelului, precizăm încă o dată că informaţiile de localizare primară sunt primite în mod automat de la operatorul de telefonie mobilă, fiind afişate fără nicio prelucrare suplimentară din partea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale în aplicaţia 112.
Poliţiştii au reuşit în cele din urmă să găsească locuinţa în care se afla suspectul reţinut aseară.
Însă, deşi acest lucru s-a întâmplat în jurul orei 2-3 dimineaţa, oamenii legii nu au reuşit să intre în casa respectivă mai devreme de 6 dimineaţa.
Aceasta deoarece nu au avut un mandat din partea procurorului.
Procurorul general interimar Bogdan Licu spune că autorităţile puteau interveni la locuinţa bărbatului suspectat de crimă fără a avea o autorizaţie de la un judecător.
El a anunţat într-un interviu televizat că a dispus un control cu privire la ceea ce s-a întâmplat în acest caz şi a precizat că, potrivit Constituţiei României, atunci când viaţa unei persoane este pusă în pericol, se poate interveni de către organele statului fără autorizaţia judecătorului.
Bogdan Licu: Când este pusă în pericol viaţa unei persoane, organele de poliţie pot să intervină fără a aştepta autorizaţia judecatorului sau a procurorului.
Aşadar, la ora 6 dimineaţa oamenii legii au reuşit să intre în locuinţa suspectului.
Acasă la bărbatul care era şi taximetrist de ocazie, poliţiştii au descoperit rămăşiţe umane care se bănuieşte că aparţin tinerei Alexandra Măceşanu, dar şi celei de a doua tinere care a dispărut în aceleaşi condiţii acum trei luni, tot la Caracal, dar şi haine şi un cercel al uneia dintre fete.
Se pare că tinerele au fost tranşate şi băgate în pungi de plastic.
Despre bărbatul pe nume George Dincă anchetatorii aveau indicii că ar fi luat-o la ocazie pe tânăra din Dobrosloveni, care a dispărut miercuri în timp ce se deplasa spre Caracal, iar imaginile de pe camerele de luat vederi stradale confirmă acest lucru.
DIICOT Craiova a cerut ieri Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt să preia ancheta în dosarul dispariţiei fetei de 15 ani din Caracal, pentru a-l reuni cu un dosar privind dispariţia unei alte adolescente de 18 ani.
Aceasta în condiţiile în care DIICOT Craiova a avut în lucru un al doilea dosar, însă spune că nu l-a identificat pe autor.
Aşa cum era de aşteptat, oamenii sunt revoltaţi de modul în care s-a acţionat în acest caz.
În faţa sediului Ministerului de Interne a avut loc aseară un protest tăcut. Oamenii au depus flori şi au aprins lumânări.
(Rador/FOTO Cristina MATEI/AGERPRES)