(UPDATE) Cîmpeanu: Festivităţile de început de an şcolar, cu mască de protecţie şi pe durata a cel mult o oră şi jumătate
Publicat de Andreea Drilea, 20 august 2021, 11:47 / actualizat: 20 august 2021, 12:56
UPDATE – Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că festivităţile de început de an şcolar ar putea avea loc, dar numai cu condiţia purtării măştilor de protecţie de către toţi participanţii, având o durată maximă de o oră – o oră şi jumătate.
‘Pentru că şcoala începe pe 13 septembrie, avem în vedere posibilitatea organizării ceremoniilor de deschidere a anului şcolar în spaţii exterioare, cu mască de protecţie şi cu o durată limitată la o oră – o oră şi jumătate. Este vorba de aglomerări. Să le putem permite, dar pentru a proteja elevii şi personalul din învăţământ să fie în spaţiul exterior şi cu mască, chiar dacă nu avem în vedere obligativitatea purtării măştii de protecţie în incinta şcolilor, odată cu deschiderea anului şcolar. Dar este un moment special, prin care se creează aglomerări. Sunt şi elevii de vârstă mică în număr mare, sunt şi părinţi. În această situaţie, vă spunem încă de pe acum că se vor putea face, dar cu aceste două condiţii: mască de protecţie şi durată limitată în timp‘, a arătat Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei declaraţii de presă.
Precizările au fost făcute vineri, la Palatul Victoria, la finalul unei şedinţe de lucru pe tema vaccinării copiilor convocată de premierul Florin Cîţu.
UPDATE – Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că toţi participanţii la reuniunea de lucru convocată de premier pe tema măsurilor privind începerea anului şcolar au agreat, sub rezerva validării la nivelul CNSU, că şcolile vor rămâne deschise până la pragul de 6 la mie. Întrebat despre avantajele pentru persoanele vaccinate în cazul în care se trece de pragul de 6 la mie şi cum se va desfăşura atunci şcoala, Cîmpeanu a spus: ‘Luăm în calcul următoarea variantă: preşcolarii – creşe şi grădiniţe – să poată participa la procesul educaţional’.
‘Clasele I-VI, pentru că e vorba de elevi care nu pot fi vaccinaţi, sunt elevi cu vârsta sub 12 ani, din păcate trebuie să treacă în online; pentru clasele a VII-a până la a XII-a, respectiv a XIII-a, vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum şi dăm beneficii elevilor vaccinaţi, în sensul în care să li se permită să vină la şcoală cu prezenţă fizică‘, a completat ministrul.
Ministrul Educaţiei a fost întrebat şi ce se va întâmpla în cazul în care un elev care poartă mască, este imunizat, se infectează cu varianta Delta, în contextul în care a fost la o oră de sport şi nu a purtat mască, prin urmare colegii lui sunt contacţi direcţi.
‘În această situaţie toţi colegii lui vor trebui să fie testaţi. Regula la acest moment este: la apariţia unei îmbolnăviri într-o clasă, intră toată clasa în online. Dacă toţi colegii vor accepta să fie testaţi, atunci şcoala ar putea să continue cu prezenţă fizică – ar putea, subliniez, nu este o decizie încă – pentru elevii care sunt vaccinaţi, cei nevaccinaţi urmând a trece în sistem online. Este o variantă de lucru. Referitor la orele de educaţie fizică, am agreat la acest moment, decizia definitivă va fi luată, aşa cum am spus, împreună cu doamna ministru, sub rezerva validării CNSU, ca orele de educaţie fizică să se poată desfăşura în spaţii închise, fără mască de protecţie până la rata de infectare de doi la mie, peste această rată să se poată efectua afară, în spaţiile libere sau dacă nu se pot efectua din motive meteo, spre exemplu, atunci şi să fie înlocuite aceste activităţi sportive’, a răspuns Cîmpeanu.
Ministrul a adăugat că s-a agreat, ca idee generală, ‘inoportunitatea obligativităţii măştii de protecţie (…) la orele de educaţie fizică şi în alte situaţii’.
‘Pentru învăţământul special, spre exemplu, se renunţă la obligativitatea purtării măştii de protecţie, dar rămâne recomandare, rămâne recomandare acolo unde este posibil’, a explicat Cîmpeanu. AGERPRES
‘Practic, toţi participanţii la această discuţie au agreat că şcolile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele. Din această perspectivă, am agreat, sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ţine şcolile deschise până la pragul de 6 la mie. Peste pragul de 6 la mie sigur că apar o serie de condiţii, aceste condiţii nu vor dezavantaja persoanele vaccinate, fie că vorbim de elevi cu vârsta de peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice, dar vor pune în evidenţă beneficii din această perspectivă pentru elevii şi profesorii care sunt vaccinaţi. Peste pragul de la 6 mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcţie de vârstă, în funcţie de specificul activităţii, iar la carantină, sigur că da, se opreşte întreaga activitate. Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de 6 la mie, deci vom putea menţine toate şcolile deschise’, a declarat Sorin Cîmpeanu, vineri, la finalul întâlnirii de lucru pe tema măsurilor privind începerea anului şcolar.
UPDATE – Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat vineri că se menţine obligativitatea purtării măştii în interiorul unităţilor de învăţământ pentru copiii în vârstă de peste 6 ani şi că este de preferat ca activităţile sportive să se desfăşoare în spaţii deschise.
Precizările au fost făcute la finalul unei şedinţe de lucru la Palatul Victoria pe tema vaccinării copiilor, întrunire convocată de premierul Florin Cîţu.
‘Purtarea măştii în şcoală va fi obligatorie în continuare pentru copiii de peste 6 ani. Purtarea măştii în spaţii deschise, însă, nu va mai fi considerată obligatorie. De asemenea, pentru activităţile sportive, ele vor fi preponderent încurajate să aibă loc în spaţiu deschis, iar pentru activităţi sportive în spaţii închise se va decide, în funcţie de incidenţa din comunitatea respectivă, dacă ele se pot desfăşura în spaţii închise sau nu, desfăşurând această activitate fără mască‘, a arătat ea în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria.
Ministrul a menţionat că în urma discuţiilor s-a convenit că este prioritară ‘menţinerea şcolilor deschise cât mai mult timp posibil’, astfel încât cursurile să se poată desfăşura cu prezenţa fizică a elevilor în unităţile de învăţământ. Ea a adăugat însă că participanţilor la cursuri trebuie să li se ofere ‘un cadru sigur’, cu măsuri de protecţie care să diminueze cât mai mult posibil riscul de transmitere a SARS-CoV-2.
‘Despre vaccinarea în şcoli continuăm să avem discuţii tehnice cu Comitetul Naţional de Organizare a Activităţilor de Vaccinare şi să adaptăm scenariile în funcţie de particularităţile fiecărei comunităţi şi ale fiecărei şcoli, urmând ca decizia finală să fie comunicată cât de curând posibil’, a spus ea.
La şedinţa de lucru au mai participat: ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, consilierul prezidenţial Ligia Deca. AGERPRES
UPDATE – Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că vrea ca anul şcolar să înceapă cu prezenţă fizică şi să continue în acelaşi format.
‘Am avut două lucruri pe care le-am spus la început. Am spus – şi rămân ferm pe acestea: vreau ca anul acesta anul şcolar să înceapă cu prezenţă fizică şi să rămână cu prezenţă fizică. Avem tot ceea ce ne trebuie ca anul acesta şcolar să începem cu prezenţă fizică, să rămânem cu prezenţă fizică’, a afirmat Florin Cîţu la finalul şedinţei de lucru pe tema măsurilor privind începerea anului şcolar.
El a precizat că, de asemenea, a cerut ca festivităţile de la începerea anului şcolar să se desfăşoare cât mai aproape de normalitate. AGERPRES
Toate şcolile vor începe cursurile în 13 septembrie cu prezenţa fizică a elevilor. Este varianta principală luată în calcul de responsabilii din domeniu, care se vor întâlni în această dimineaţă pentru a discuta scenariile pentru noul an şcolar. Nu vor exista restricţii pentru cei nevaccinaţi, a dat asigurări ministrul Educaţiei, dar ar putea fi avantaje pentru elevii şi profesorii imunizaţi.
Printre propunerile luate în calcul la întâlnirea de astăzi de la Palatul Victoria este creşterea pragului de incidenţă a infectărilor cu coronavirus de la care şcolile trebuie să treacă la scenarii alternative de predare, a spus ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu. El a făcut de ieri precizări despre condiţiile în care elevii vor începe cursurile în 13 septembrie.
Sorin Cîmpeanu: Există propuneri de creştere a pragului ratei de infectare până la care şcolile vor putea să rămână deschise. Până acum, ştiţi foarte bine, erau scenariile verde, galben, roşu, şcolile rămâneau integral deschise până când localitatea atingea pragul de unu la mie rată de infectare. Există propunerea de ridicare a acestui nivel, sigur că da, cu respectarea tuturor regulilor de protecţie sanitară. Fac o precizare importantă: nu vor fi restricţii pentru cei nevaccinaţi, însă vor fi avantaje pentru cei vaccinaţi.
Noul prag de infectare cu COVID-19 ar urma să fie stabiliţi tot la întâlnirea de astăzi, când ar putea fi decise şi avantajele de care vor beneficia elevii vaccinaţi şi sunt posibile mai multe variante, printre care şi continuarea cursurilor cu prezenţa fizică doar pentru cei vaccinaţi, dacă în clasa respectivă este depistat un caz de COVID-19. Un alt avantaj ar putea fi să se renunţe la masca de protecţie acolo unde sunt clase cu dimensiunea de până la zece persoane, nouă elevi şi un profesor, în cazul în care toţi sunt vaccinaţi.
Datele la nivel naţional arată că până acum 30.000 de copii cu vârste între 12 şi 15 ani sunt vaccinaţi, reprezentând o pondere de 4% din această categorie de vârstă. Pentru cei cu vârste între 16 şi 19 ani, procentul este însă mai mare, de 20%, adică 145.000 de tineri imunizaţi. Toate aceste măsuri şi scenarii de începere a şcolii vor fi făcute publice şi vor fi cunoscute de părinţi şi profesori, cel mai târziu în 3 septembrie când va fi emis un ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Sănătăţii.
Întâlnirea privind condiţiile de reluare a cursurilor în noul an şcolar este programată de la ora 10:00, la Palatul Victoria. Participă ministrul Educaţiei, al Sănătăţii, conducerile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, Comitetului Naţional pentru Vaccinare şi INSP, precum şi un reprezentant al Administraţiei Prezidenţiale. Va fi prezent şi premierul Florin Cîţu. RADOR