(UPDATE) Consultări la Cotroceni
Publicat de , 26 februarie 2020, 18:53
UPDATE – Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat miercuri că formaţiunea sa susţine un guvern stabil, precizând că el ar putea să facă o majoritate, dar nu se aşteaptă la surprize din partea preşedintelui Klaus Iohannis.
‘Opţiunea Pro România este pentru un guvern stabil, de profesionişti. (…) Aceasta este soluţia pe care noi suntem dispuşi să o susţinem. (…) Nu sunt genul care să mă dau înapoi, dar nu mă aştept la o surpriză’, a spus Ponta, după consultările cu preşedintele Iohannis.
El a arătat că partidul pe care îl conduce este dispusă să discute cu persoana desemnată pentru funcţia de premier, cu excepţia liderului PNL, Ludovic Orban.
UPDATE – Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, miercuri, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că formaţiunea sa susţine nominalizarea unui premier independent.
‘Am revenit asupra propunerii pe care am făcut-o şi data trecută, referitoare la soluţia de deblocare din actuala criză politică. (…) Soluţia optimă într-o astfel de situaţie este un premier independent, care să conducă un guvern însărcinat cu organizarea alegerilor la termen’, a arătat Tăriceanu, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni.
Tăriceanu a adăugat că un astfel de prim-minstru nu ar trebui să fie propus de partidele politice.
UPDATE – Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că Uniunea susţine un guvern de coaliţie şi nu doreşte alegeri anticipate.
‘Noi credem că în acest moment cea mai bună soluţie ar fi un guvern politic, dacă se poate un guvern de coaliţie. Cât de cât, o majoritate. Nu confortabilă, că nu se poate în actuala configuraţie. Dar un guvern care e mai mult decât un guvern PNL, un guvern minoritar. Sigur, dacă se poate gândi pe termen lung, e şi mai bine. Fiindcă până la alegerile parlamentare din noiembrie sau când vor fi trebuie un guvern stabil, să nu mai avem încă o criză şi încă o criză, undeva în iulie sau în septembrie. Nu susţinem ideea unui guvern tehnocrat – nu trebuie să încercăm încă un experiment eşuat în 2016. Şi nu credem că un guvern minoritar monocolor ar rezista prea mult’, a arătat Kelemen Hunor în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni.
Liderul UDMR a apreciat că ‘alegerile anticipate trebuie uitate’, deoarece nu sunt o prioritate pentru cetăţeni. De asemenea, el a arătat că nu agreează ideea menţinerii unui guvern interimar.
‘Din punctul nostru de vedere, alegerile anticipate trebuie uitate. Nu pot fi organizate în aceste condiţii. Nici nu este o prioritate pentru cetăţeni. Cetăţenii au altă agendă, aşteaptă altceva de la clasa politică şi mai ales de la guvern în această perioadă. De aceea, despre alegeri anticipate nici nu am discutat. (…) Sentimentul de instabilitate există din 2012. Vă daţi seama: în opt ani am consumat zece guverne. Suntem campioni. Sentimentul de stabilitate nu a existat în aceşti opt ani. Dar nu cred că ar fi o idee grozavă să mergem cu un guvern interimar până în noiembrie. Se poate cu guvern interimar din septembrie până în noiembrie, dacă e cazul’, a spus liderul UDMR.
Kelemen Hunor a mai precizat că UDMR nu a formulat o propunere de premier, apreciind că preşedintele Iohannis ‘de obicei are deja o părere formată’ înaintea consultărilor.
‘Noi nu am avansat un nume, fiindcă deja ne-am obişnuit că la aceste consultări, când venim, domnul preşedinte e interesat să vadă ce părere avem, dar de obicei are deja o părere formată sau cel puţin se gândeşte la o nominalizare. Niciodată nu s-a întâmplat ca o altă nominalizare, din partea oricui, ar fi fost acceptată. De aceea nu am venit cu o nominalizare. Am spus doar care ar fi soluţia politică în acest moment’, a arătat el.
În privinţa măsurilor pentru prevenirea unor cazuri de infecţie cu coronavirus, Kelemen Hunor a declarat că nu a văzut ‘greşeli mari’ în gestionarea situaţiei, dar a apreciat că ar fi de preferat să existe o singură voce care să asigure comunicarea. El a mai spus că ‘nu ordonanţa de urgenţă este instrumentul’ prin care se poate combate o epidemie.
‘Avem un guvern, avem un prim-ministru şi există o ordonanţă de urgenţă, care este în vigoare, care reglementează aceste aspecte legate de epidemia de coronavirus şi guvernul are toate pârghiile necesare de a gestiona tot ce înseamnă o astfel de situaţie, o astfel de epidemie. Deci eu nu cred că ordonanţa de urgenţă învinge coronavirusul. Să nu creăm această impresie – că atunci suntem absolut debusolaţi. Nu ordonanţa de urgenţă este instrumentul prin care poţi să combaţi o epidemie. (…) Până acum nu am văzut că nu ar fi fost luate măsurile necesare. Sigur, nu poţi să construieşti în zece zile spitale. Nici hârtie igienică nu se poate cumpăra în zece zile, în România. Dar nu am văzut până acum greşeli mari în ce priveşte gestionarea situaţiei. Sigur, ar fi bine să existe o singură voce. Nu să vorbească şi ministrul de Interne şi ministrul Sănătăţii şi premierul şi toţi secretarii de stat care se apucă şi prind un microfon. Dar asta e o altă discuţie’, a spus liderul UDMR
UPDATE – Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a anunţat miercuri că formaţiunea sa îl propune pentru funcţia de premier pe Cristian Diaconescu.
‘Pentru că ne aflăm într-o criză politică, considerăm că avem obligaţia să acţionăm responsabil cu soluţii pentru a depăşi acest moment cât mai rapid. De aceea PMP a venit cu o propunere de prim-ministru în persoana domnului Cristian Diaconescu. Considerăm că avem dreptul să solicităm această poziţie într-un moment de criză’, a spus Tomac, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.
El a afirmat că Diaconescu este ‘o personalitate puternic conectată la mediul european, un cunoscător excepţional al mediului de afaceri internaţional, un cunoscător bun al mediului intern’.
Tomac a arătat că şeful statului a luat notă de propunerea PMP de prim-ministru.
‘Suntem un partid parlamentar, nu reprezentăm o ameninţare pentru niciun partid politic din Parlamentul României, avem capacitatea de a ne aşeza la masă şi a negocia o formulă de guvern politic care să asigure stabilitate ţării în aceste luni pe care le mai avem până la alegeri’, a motivat liderul PMP propunerea făcută.
El s-a declarat convins că partidele de dreapta se pot aşeza la masă pentru a contura un guvern.
‘Crizele politice sunt soluţionate de oameni politici. (…) Cred că soluţia este să avem un guvern politic. (…) Nu văd nicio problemă în a se crea o coaliţie care să includă şi aceste partide (USR şi UDMR – n.r.)’, a precizat Eugen Tomac.
El a adăugat că a făcut apel la preşedintele Iohannis pentru ca viitoarea majoritate parlamentară să susţină alegerea primarilor în două tururi şi reducerea numărului de parlamentari la 300.
Cristian Diaconescu a declarat că PMP este dispus să participe la variante politice constructive care ‘depăşesc nivelul conflictelor minore politice în relaţia cu situaţia din România şi mai ales perspectiva imediată a ţării noastre’.
UPDATE – Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat miercuri că partidul pe care îl conduce şi-a exprimat dorinţa de a participa la guvernare ‘în măsura în care se va forma o majoritate’ şi a afirmat că alianţa USR-PLUS l-a propus premier pe Dacian Cioloş.
‘Am avut o discuţie foarte sintetică cu preşedintele Iohannis. I-am transmis poziţia USR şi a alianţei USR-PLUS. Ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în România este o criză politică reală şi acută care dovedeşte că soluţia pe care preşedintele a susţinut-o, aceea de a crede că PNL poate să rezolve singur la guvernare şi în Parlament, s-a dovedit o soluţie care nu a funcţionat. În momentul de faţă este nevoie de o colaborare onestă şi consistentă mai largă pentru a putea scoate România din criză, din această perspectivă USR şi-a exprimat foarte clar disponibilitatea şi dorinţa de a participa la guvernare în măsura în care se va constitui o majoritate necesară în Parlament, vorbim de o participare la guvernare asumată, cu miniştri, o participare în care să putem să implementăm politicile pe care USR şi alianţa USR-PLUS le susţin în spaţiul public’, a spus Barna după consultările delegaţiei USR cu preşedintele Klaus Iohannis.
El a subliniat că participarea la guvernare presupune ca premierul desemnat să aibă ca obiectiv al programului de guvernare ordonanţa pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
‘Dacă Dacian Cioloş va fi nominalizat, cu siguranţă programul de guvernare pe care alianţa îl va propune în Parlament va avea ordonanţa pentru alegerea primarilor în două tururi ca prim obiectiv al acelui Guvern’, a susţinut preşedintele USR.
Barna a indicat că alianţa USR-PLUS l-a propus premier pe Dacian Cioloş.
‘L-am propus pe Dacian Cioloş pentru poziţia de premier. Preşedintele a luat act şi a spus că se va gândi până la finalul zilei. L-am întrebat pe preşedinte şi despre planul pe care îl vede pentru perioada următoare, a rămas rezervat din acest punct de vedere, nu a oferit o soluţie’, a arătat Barna.
Preşedintele USR a susţinut că şeful statului nu a intrat în nicio speculaţie cu privire la viitorul premier desemnat.
Dan Barna a afirmat că, după decizia CCR, realizarea unei majorităţi şi învestirea unui Guvern este o temă ‘legitimă, constituţională şi necesară’ şi că USR va participa la acest demers.
‘Discutăm dacă există sau nu majoritate. Aceasta este şi dezlegarea pe care CCR a dat-o şi este cumva dezlegarea legitimă pentru ceea ce urma să se întâmple în România în perioada următoare. (…) Dacă se constituie o majoritate, USR vrea să facă parte din guvernare şi vom contribui la acea majoritate, bineînţeles niciodată cu PSD’, a adăugat Barna.
UPDATE – Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că social-democraţii nu intenţionează să voteze un guvern minoritar al PNL şi a opinat că preşedintele intenţionează să prelungească actuala criză politică.
‘Noi am spus că dacă se vine cu un prim-ministru şi un guvern în integralitatea sa de specialişti, PSD nu are nimic împotrivă să îl voteze, pe perioada până la alegerile la termen, constituţionale. Asta înseamnă că nu vom vota niciun fel de guvern minoritar al PNL’, a arătat Ciolacu în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni.
Răspunzând unei întrebări, el a precizat că ‘nici în visele cele mai rele’ nu ar vota un guvern condus de ministrul interimar al Finanţelor, Florin Cîţu.
Ciolacu a apreciat că în cazul în care preşedintele ar fi luat act de majoritatea parlamentară formată de PSD şi Pro România, precum şi de propunerea acesteia, în acest moment nu ar mai exista o criză politică. În acest sens, el a pledat pentru varianta unui guvern de uniune naţională.
‘De data aceasta, am luat doar doar act de dorinţa preşedintelui şi a Partidului Naţional Liberal de a prelungi această criză. Data trecută am venit cu o soluţie concretă de a opri criza politică. Astăzi ne-am exprimat disponibilitatea de a vota un guvern de specialişti în integralitatea sa sau un guvern de uniune naţională. Ţinând cont că preşedintele României s-a antepronunţat asupra unui guvern de uniune naţională, dar şi de o propunere de prim-ministru din partea PSD, am înştiinţat preşedintele României, astăzi, că nici nu aveam de gând – cum nu am avut de gând nici prima oară – să venim cu o propunere de prim-ministru al PSD. Nici măcar în componenţa guvernului să fie membri ai PSD sau membri Pro România. Decizia preşedintelui şi a PNL a fost de a prelungi această criză’, a spus el.
Ciolacu a menţionat că nu a discutat cu preşedintele Iohannis despre posibilitatea alegerilor anticipate.
UPDATE – Preşedintele PNL, premierul interimar Ludovic Orban, a reiterat miercuri că liberalii vor susţine decizia preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la desemnarea noului prim-ministru şi că vor încerca să strângă o majoritate.
‘Am prezentat preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, mandatul delegaţiei, decizia BEx. Aşteptăm decizia preşedintelui şi, aşa cum am hotărât astăzi, PNL va susţine decizia preşedintelui. Avem încredere în preşedintele României, între preşedintele României şi PNL există un parteneriat pentru România şi avem convingerea că preşedintele României va lua decizia corectă, pe care noi o vom susţine. (…) Avem încredere că preşedintele va lua cea mai bună decizie pentru România’, a spus Orban la Palatul Cotroceni, după consultările delegaţiei PNL cu şeful statului.
El a arătat că liberalii vor încerca să strângă o majoritate după desemnarea noului premier.
Despre posibilitatea ca tot el să fie propunerea de premier, Orban a răspuns: ‘Îmi puneţi întrebări la care nu pot să vă dau răspuns’.
Întrebat despre faptul că PSD a anunţat că ar susţine un guvern de tehnocraţi, Orban a replicat: ‘PSD-tehnocraţie? Glumiţi!’
El a afirmat că România are guvern.
‘Ne facem datoria şi cred că se vede că suntem mobilizaţi pentru rezolvarea oricărei probleme a României’, a mai spus liderul PNL.
Orban a susţinut că dacă se va ajunge la alegeri anticipate, acest lucru va fi rezultatul evenimentelor care se vor petrece în Parlament.
‘Se va ajunge la alegeri anticipate în condiţiile în care vor fi îndeplinite reglementările din Constituţia României privitoare la anticipate’, a adăugat liderul PNL.
El a explicat de ce anunţul privind depunerea mandatului său de premier a fost făcut de şeful statului.
‘Atât timp cât preşedintele mi-a dat un mandat, am considerat că trebuie să-i înapoiez mandatul pe care mi l-a dat în conformitate cu prevederile constituţionale şi, în mod evident, cel care comunică într-o astfel de situaţie este preşedintele, care este cel care mi-a încredinţat mandatul. (…) Am sistat procedura, pentru că în termenul regulamentar de 15 zile, datorită chiulului pesediştilor de la lucru, nu s-a putut întruni cvorumul astfel încât să aibă loc învestitura în plenul Camerelor reunite. Ca atare, în materie de desemnare a candidatului la funcţia de premier, preşedintele României este cel care ia decizia’, a mai afirmat Orban, adăugând că nu s-a schimbat nimic în parteneriatul dintre PNL şi preşedintele Klaus Iohannis.
Despre o posibilă candidatură a sa la Primăria Capitalei, el a răspuns că ‘au început speculaţiile’.
Preşedintele PNL, premierul interimar Ludovic Orban, a reiterat miercuri că liberalii vor susţine decizia preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la desemnarea noului prim-ministru şi că vor încerca să strângă o majoritate.
‘PNL va susţine decizia preşedintelui’, a spus Orban la Palatul Cotroceni, după consultările cu şeful statului.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)