(UPDATE) Daniel Zamfir cere modificarea regulamentului prin care se stabileşte ROBOR
Publicat de , 21 ianuarie 2019, 10:40 / actualizat: 21 ianuarie 2019, 12:22
UPDATE – ora 10:00 Reacţia BNR – Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, îi invită la Parlament pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, pentru explicaţii legate de modul în care este stabilit nivelul ROBOR.
El cere Băncii Naţionale să schimbe sitemul de calcul al acestui indice în funcţie de care se calculează ratele la creditele în lei, cu dobândă variabilă.
Senatorul ALDE susţine că bancile comerciale ar menţine în mod artificial un nivel ridicat al ROBOR, iar aceasta s-ar întâmpla cu ştiinţa Băncii Naţionale:
Daniel Zamfir: Băncile acţionează concertat ca să ridice ROBOR-ul, ca să îşi acopere pierderile din speculaţiile valutare cumva. Cum? E foarte simplu! Ridici ROBOR-ul, creşte rata pe care oamenii care au credite în lei o plătesc şi uite aşa ne acoperim găurile pe care le-am făcut în altă parte, le acoperim cu această creştere a ROBOR-ului, e foarte simplu. Sunt bănci care cotau între 14 şi 38%, altele între 14 şi 99! Evident că dacă erau bănci care cotau cu 38% cel care cota cu 99% a cotat absolut aberant, nu a cotat ca să tranzacţioneze în realitate, ci pur şi simplu ca să crească media la care să se stabilească acest ROBOR, restul era doar o trucare a mecanismului, ca să ridice indicele ROBOR, să îşi acopere găurile din altă parte.
Senatorul ALDE spune că aceste critici au la bază informaţii din piaţa bancară, precum şi un raport al Consiliului Concurenţei din urmă întocmit acum zece ani, care nu a fost dat publicităţii.
Reprezentanţii Consiliului Concurenţei au precizat ulterior că instituţia nu a descoperit dovezi privind o posibilă înţelegere între bănci în 2008, iar investigaţia a fost finalizată în 2013 cu un raport. Au fost amendate atunci două bănci pentru refuzul de a se supune inspecţiei.
După acuzaţiile senatorul ALDE, a reacţionat şi purtătorul de cuvât al BNR, Dan Suciu.
El a susţinut, la un post de televiziune, că afirmaţiile preşedintelui Comisiei Economice din Senat nu ar fi decât un lung şir de confuzii. Şi a mai spus că senatorul nu ar înţelege mecanismele economice:
Dan Suciu: Introducerea ROBOR-ului explicit în rate s-a făcut în 2010. Deci e un lung şir de confuzii şi greşeli şi rele interpretări cu care ne-am obişnuit. E absolut rizibil, din păcate, însă trăim cu toţii în această confuzie totală pe care încearcă să o lanseze. Banca Naţională are ca obiectiv principal stabilitatea preţurilor, adică inflaţia. Principalul instrument cu care reacţionează este dobânda de politică monetară. În jurul acestei dobânzi de politică monetară se stabileşte culoarul de variaţie. În funcţie de acest culoar de variaţie variază ROBOR-ul în piaţă. Aşa funcţionează piaţa în toată lumea. Dacă domnul Zamfir are probleme de înţelegere a pieţei, eu îl înţeleg, pentru că dânsul spunea că nu se pricepe la chestiuni juridice, că nu e jurist. Nici economist nu e, ca să se priceapă la chestiunile astea.
Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, solicită reprezentanţilor BNR să modifice regulamentul şi modalitatea prin care se stabileşte ROBOR, considerând că acest indicator de referinţă pentru dobânzile în lei este o înţelegere între bănci şi nu reprezintă rezultatul unei pieţe libere.
Criticile senatorului ALDE au la bază informaţii de pe piaţa bancară, dar şi un raport al Consiliului Concurenţei de acum aproximativ zece ani, care nu a fost dat publicităţii până acum.
ROBOR-ul, adică indicatorul de referinţă pentru dobânzile la creditele în lei, se stabileşte în urma unui mecanism decis de BNR – spune senatorul ALDE Daniel Zamfir, care arată că mecanismul este viciat, iar Banca Naţională ştie şi are datoria de a interveni. Indicele ROBOR este aranjat şi trucat printr-o înţelegere între băncile comerciale – susţine Daniel Zamfir, care precizează că ROBOR-ul se stabileşte nu în funcţie de tranzacţiile zilnice, ci raportat la cotaţiile care au loc timp de 15 minute într-o zi. Sunt bănci care cotează intenţionat la valori foarte mari, pentru a influenţa ROBOR-ul – mai spune Daniel Zamfir, care consideră că această valoare este una trucată.
Daniel Zamfir: Băncile acţionează concertat ca să ridice ROBOR-ul, ca să îşi acopere pierderile din speculaţiile valutare cumva. Cum? E foarte simplu! Ridici ROBOR-ul, creşte rata pe care oamenii care au credite în lei o plătesc, şi uite aşa ne acoperim găurile pe care le-am făcut în altă parte, le acoperim cu această creştere a ROBOR-ului, e foarte simplu. Sunt bănci care cotau între 14 şi 38%, altele între 14 şi 99! Evident că dacă erau bănci care cotau cu 38% cel care cota cu 99% a cotat absolut aberant, nu a cotat ca să tranzacţioneze în realitate, ci pur şi simplu ca să crească media la care să se stabilească acest ROBOR, restul era doar o trucare a mecanismului, ca să ridice indicele ROBOR, să îşi acopere găurile din altă parte.
Senatorul ALDE Daniel Zamfir declară că pe 29 ianuarie îi aşteaptă la audieri în Comisia economică din Senat pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi pe preşedintele Consiliulu Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, pentru a discuta despre cotaţiile şi modul în care se stabileşte ROBOR-ul.
(Rador/FOTO romania-actualitati.ro)