Ascultă Radio România Iași Live

(UPDATE) Decizii importante luate astăzi, în ședința de Guvern

Publicat de gabrielarotaru, 19 iulie 2018, 16:19

UPDATE – ora 16:27 Guvernul a aprobat în şedinţa de joi indicatorii tehnico – economici pentru construirea unui centru de instruire pentru piloţi, echipat cu un simulator complet de zbor FFS (Full Flight Simulator) Boeing 737 NG, informează Ministerul Transporturilor printr-un comunicat remis AGERPRES.

Valoarea investiţiei se ridică la 63 de milioane de lei, iar pentru acest proiect sunt luate în calcul mai multe surse de finanţare.

Realizarea acestei investiţii de către Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, va crea infrastructura necesară pentru prima facilitate din România dotată cu simulatoare de zbor complete tip FFS destinată formării şi pregătirii piloţilor. Va fi şi primul simulator complet de zbor pentru Boeing 737 NG din Europa de Est’, se menţionează în comunicat.

Conform legislaţiei în vigoare, piloţii trebuie să facă pregătire pe un astfel de simulator de zbor complet pentru a zbura pe aparate Multi-Crew.

În prezent aceştia se pregătesc şi îşi menţin antrenamentul în afara ţării, cu costuri substanţiale pentru companiile aeriene care operează în România. Având în vedere costurile ridicate ale investiţiei, nicio entitate din ţară nu pune la dispoziţia piloţilor o astfel de tehnologie.

Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă (SSAvC) organizează cursuri şi programe de pregătire, instruire şi perfecţionare, teoretice şi practice, de zbor pentru tot personalul aeronautic.

Simulatoarele de zbor aflate în prezent, în dotarea SSAvC sunt doar de tip static, pregătirea pe acestea fiind doar una dintre etapele pe care piloţii trebuie să le parcurgă în cadrul programelor de pregătire iniţială.

‘Noul simulator va da posibilitatea tinerilor piloţi să se specializeze pe un tip avion, respectiv Boeing 737 NG, foarte răspândit la nivel mondial. Totodată, va permite piloţilor cu experienţă să-şi facă în România pregătirea recurentă necesară menţinerii licenţei’, se mai spune în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor MT, beneficiile realizării acestui centru de pregătire sunt: dezvoltarea activităţii de bază a Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă şi facilitarea organizării de cursuri de formare la cele mai înalte standarde internaţionale; generarea de venituri suplimentare pentru Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă; aşezarea României pe piaţa internaţională a furnizorilor de servicii de pregătire pentru personalul aeronautic; costuri cu pregătirea piloţilor mai scăzute pentru transportatori aerieni cu baza de operare în România; crearea de noi locuri de muncă.

Pe termen lung, existenţa unui asemenea centru de pregătire în România va aduce şi beneficii de ordin social, deoarece tot mai mulţi tineri vor putea practica această meserie, şi, totodată, va fi susţinută creşterea industriei aeronautice româneşti, în contextul creşterii industriei aviatice mondiale.

(Agerpres/FOTO gov.ro)


UPDATE – ora 16:17 Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, simplificarea condiţiilor generale pentru eliberarea avizului de angajare a străinilor, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

‘În ceea ce priveşte modificările venite de la Ministerul Afacerilor Interne în legislaţia privitoare la regimul străinilor este, de fapt, o simplificare a condiţiilor generale pentru eliberarea avizului de angajare a străinilor. În momentul în care un angajator dorea să încadreze în muncă o persoană care nu avea cetăţenia română trebuia şi trebuie în continuare să îndeplinească mai multe condiţii. Între acestea una dintre ele era ca în ultimii trei ani de la momentul depunerii cererii să nu fi fost sancţionat acel angajator pentru încălcarea legislaţiei în această materie a încadrării în muncă a străinilor. Termenul acesta de trei ani a fost redus la şase luni, pentru că s-a considerat că este mult mai rezonabil, trei ani era un termen mult prea lung‘, a explicat Barbu, la Palatul Victoria.

(Agerpres/FOTO gov.ro)


UPDATE – ora 15:32 Guvernul a aprobat, joi, prin ordonanţă de urgenţă, programul de investiţii în domeniul culturii, pentru implementarea căruia va fi alocată suma de un miliard de euro, a anunţat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Este luată această măsură în contextul Centenarului Marii Uniri, având în vedere faptul că susţinerea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural duc la conştientizarea valorii acestuia pentru comunitate şi se întăreşte poziţionarea culturii ca important pilon al dezvoltării durabile. Se aprobă prin acest act normativ, în bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, pentru implementarea acestui program, alocarea sumei de un miliard de euro, în baza căreia se pot încheia contracte de finanţare multianuale’, a declarat Nelu Barbu la Palatul Victoria.

El a explicat că programul are ca scop general finanţarea mai multor categorii de cheltuieli de investiţii: ‘achiziţia de imobile monumente istorice şi de bunuri culturale – imobile clasate, prin exercitarea dreptului de preempţiune al statului, în condiţiile legii, construirea de obiective culturale, reprezentând construcţii cu destinaţie culturală sau în care se desfăşoară activităţi din domeniul cultural, realizarea de lucrări de intervenţie, reabilitare, modernizare, consolidare, restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice, aşa cum sunt ele definite în legislaţie, realizarea de lucrări de intervenţie, reabilitare şi/sau modernizare, consolidare, restaurare şi punere în valoare a obiectivelor culturale, cum ar fi: biblioteci, muzee, centre culturale, instituţii de spectacole sau concerte şi alte obiective cu destinaţie culturală’.

Sunt investiţii de care vor beneficia de-a lungul anilor generaţii întregi, pentru că vor rămâne în patrimoniul cultural şi, sigur, astfel de investiţii pot fi făcute de autorităţile administraţiei publice centrale, inclusiv Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi instituţiile aflate în subordine, dar şi autorităţile administraţiei publice locale’, a spus Barbu.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat că suma de un miliard de euro pentru punerea în practică a programului ar urma să provină din credite de angajament.

(Agerpres/FOTO gov.ro)


Două ordonanţe de urgenţă, una în domeniul mediului şi una referitoare la investiţii în cultură, sunt pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de joi,19 iulie. A doua şedinţă a Executivului din această săptămână mai vizează şi un proiect de lege privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Potrivit unui comunicat de la guvern, vor mai fi discutate proiecte de hotărâre în legătură cu expropierea unor imobile, construirea unui centru de instruire cu un simulator de zbor şi studiul de fundamentare pentru autostrada Ploieşti – Braşov.

Deşi în ultimele zile în spaţiul public s-a vehiculat ideea unei ordonanţe privind amnistia şi graţierea, aceasta nu figurează pe ordinea de zi anunţată de Executiv. (Rador/ FOTO gov.ro)

Etichete:
Liderii coaliţiei de guvernare se vor reuni pentru a analiza sondajele interne referitoare la intenţia de vot la alegerile prezidenţiale din luna mai
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 13:38

Liderii coaliţiei de guvernare se vor reuni pentru a analiza sondajele interne referitoare la intenţia de vot la alegerile prezidenţiale din luna mai

Liderii partidelor din coaliţia de guvernare se vor reuni de la ora 18:00 la Palatul Victoria pentru a analiza sondajele interne referitoare la...

Liderii coaliţiei de guvernare se vor reuni pentru a analiza sondajele interne referitoare la intenţia de vot la alegerile prezidenţiale din luna mai
Leul s-a depreciat astăzi în raport cu euro, dar a crescut faţă de dolarul american
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 13:16

Leul s-a depreciat astăzi în raport cu euro, dar a crescut faţă de dolarul american

Moneda naţională s-a depreciat, luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9765 lei, în creştere...

Leul s-a depreciat astăzi în raport cu euro, dar a crescut faţă de dolarul american
Preţul mediu al unui litru de benzină şi motorină s-a majorat în ultimele 30 de zile
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 07:29

Preţul mediu al unui litru de benzină şi motorină s-a majorat în ultimele 30 de zile

Preţul mediu al unui litru de benzină şi motorină s-a majorat în ultimele 30 de zile cu 6%. În Bucureşti, 1 litru de benzină standard se...

Preţul mediu al unui litru de benzină şi motorină s-a majorat în ultimele 30 de zile
Număr record de accidentări pe pârtiile din Poiana Braşov
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 06:26

Număr record de accidentări pe pârtiile din Poiana Braşov

A fost un număr record de accidentări în acest sfârşit de săptămână pe pârtiile din Poiana Braşov. Sâmbătă a fost ziua cu cele mai...

Număr record de accidentări pe pârtiile din Poiana Braşov
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 06:12

CNSP: Câştigul salarial mediu net lunar va creşte cu 6,2% în 2025; câştigul real se va majora cu 1,6%

Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028,...

CNSP: Câştigul salarial mediu net lunar va creşte cu 6,2% în 2025; câştigul real se va majora cu 1,6%
Naţional duminică, 19 ianuarie 2025, 10:24

Zi plină pentru salvamontişti – 140 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore

Salvamontiştii din întreaga ţară au avut, sâmbătă, o zi plină: au salvat de pe munte 140 de persoane. Dintre acestea, 47 au fost transportate...

Zi plină pentru salvamontişti – 140 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore
Naţional duminică, 19 ianuarie 2025, 10:23

Energia eoliană a fost cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, a anunţat ministrul energiei, Sebastian Burduja

Energia eoliană a fost aseară cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, cu aproape 27% din total – a anunţat...

Energia eoliană a fost cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, a anunţat ministrul energiei, Sebastian Burduja
Naţional duminică, 19 ianuarie 2025, 10:15

Sindicaliştii le cer politicienilor de la putere să discute direct cu oamenii

Sindicaliştii le cer politicienilor de la putere să discute direct cu oamenii, pentru că tensiunile sociale ar fi mari, iar butoiul de pulbere...

Sindicaliştii le cer politicienilor de la putere să discute direct cu oamenii