Ascultă Radio România Iași Live

(UPDATE) Deputaţii din Comisia pentru muncă au dat aviz favorabil proiectului de lege care modifică legea de funcţionare a SRR şi SRTV

(UPDATE) Deputaţii din Comisia pentru muncă au dat aviz favorabil proiectului de lege care modifică legea de funcţionare a SRR şi SRTV

Publicat de Lucian Bălănuţă, 1 martie 2016, 09:51 / actualizat: 1 martie 2016, 17:04

UPDATE ora 16:20 – Realizator: Deputaţii din Comisia pentru muncă au dat aviz favorabil proiectului de lege elaborat de senatorul PSD, Georgică Severin, care modifică legea de funcţionare a SRR şi SRTV. Deputaţii social-democraţi au considerat că cele două funcţii de Preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director General trebuie să fie separate, în timp ce PNL a votat împotrivă, iar UDMR s-a abţinut de la vot.

Reporter: Deputatul PSD Adrian Solomon a precizat că funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie trebuie să fie separată de cea de Director General şi la SRR, şi la SRTV. El crede că astfel nu mai există pericolul ca un vot politic să îi schimbe pe managerii din cele două instituţii.

Adrian Solomon: Noi am dat un aviz favorabil pentru că plecăm de la ideea că un manager numit în urma unui concurs poate fi un manager mai profesionist decât cel care este numit politic de către Parlament şi care stă cu acea sabie a lui Damocles deasupra capului la fiecare împlinire a termenului de prezentare a raportului de activitate.

Reporter: Deputatul PNL Cristina Pocora a votat împotriva acestui proiect de lege pentru că nu a convins-o că va îmbunătăţi activitatea radioului public şi mai ales a televiziunii publice. Cristina Pocora crede însă că PSD, care promovează acest proiect de lege, doreşte doar să profite de situaţia internă din TVR pentru a o controla.

Cristina Pocora: Legea a fost făcută în încercarea PSD-ului de a capitaliza politic pe situaţia din păcate nefericită a angajaţilor din TVR. Noi am avut în analiză o propunere a PSD-ului prin care PSD-ul încearcă cumva să se spele pe mâini de tot ce a făcut în TVR de-a lungul timpului şi cumva să capitalizeze.

Reporter: Deputatul UDMR, Kerekes Károly s-a abţinut de la vot pentru că un management eficient este realizat doar de o funcţie comună, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director General.

Kerekes Károly: E mai bine dacă aceste două funcţii sunt ocupate de aceeaşi persoană pentru că managementul e mai bine asigurat.

Reporter: Acest proiect de lege trebuie să primească avize şi de la Comisia pentru buget şi la Comisia juridică. 8 martie reprezintă data limită până la care Comisia pentru cultură trebuie să înainteze un raport final. În acest caz, Camera Deputaţilor este primul for sesizat, Senatul fiind cameră decizională.

 

Iniţiativa de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a Radioului şi Televiziunii publice intră astăzi în dezbaterea deputaţilor din comisiile de specialitate. Senatorul PSD Georgică Severin propune separarea funcţiilor de director general şi de preşedinte al consiliului de administraţie, pentru a reglementa situaţia financiară dificilă a TVR, idee respinsă de PNL, dar şi de alţi parlamentari.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, copreşedinte al ALDE, apreciază că situaţia financiară dificilă de la Televiziunea Română nu se rezolvă prin separarea funcţiilor de director general şi de preşedinte al Consiliului de Administraţie, aşa cum propune proiectul domnului Severin, şi consideră că TVR se poate redresa doar printr-un efort comun al Guvernului şi al Parlamentului.

Călin Popescu-Tăriceanu: Analizez în comparaţie situaţia de la Radiodifuziune şi de la Televiziunea Publică. Văd că acolo formula de preşedinte director general – consiliu de administraţie funcţionează cu rezultate bune, şi anume audienţa e primul criteriu, şi al doilea – situaţia financiară. La ambele capitole, Radioul stă bine. La Televiziune, la ambele capitole stăm prost. Nu e problema cumulului acestei poziţii de preşedinte cu cea de director general, deci eu nu favorizez găsirea unei soluţii prin separarea celor două funcţii; aceasta nu rezolvă, după părerea mea, problema serioasă care este la Televiziune. Cred că revine Parlamentului, dar şi Guvernului obligaţia comună de a găsi împreună o soluţie cât mai rapidă, care înseamnă, printre altele, refacerea veniturilor cu care Televiziunea poate să funcţioneze.

Propunerea legislativă a senatorului PSD, Georgică Severin, a fost dezbătută şi de mai mulţi parlamentari, invitaţi astăzi la emisiunea „Probleme la zi” de la Radio România Actualităţi.

Haralambie Vochiţoiu, senator UNPR: Nu vrem să fie distrus Radioul Public după atâţia ani, şi nici Televiziunea Publică, dar noi credem că ele nu trebuie să fie despărţite şi, ulterior, să intre în dificultate. Trebuie găsite soluţii împreună cu conducerea, cu administraţia de acolo şi cu angajaţii de acolo.

Iată şi opinia exprimată tot în emisiunea de astăzi de senatorul liberal, Marius Paşcan.

Marius Paşcan: În urmă cu doi ani, pe un plan de redresare al Societăţii Române de Televiziune, Parlamentul s-a manifestat ca girant, ca garant al unui împrumut. Este nefiresc noi să garantăm orice fel de împrumut, să se pretindă noi şi noi bani pentru Televiziune, câtă vreme ea funcţionează într-un cerc vicios, absolut ineficient şi neperformant. Ba mai mult decât atât, noi suntem culpabili, noi toţi parlamentarii, că am acceptat, am tolerat această existenţă a Televiziunii în registrul ineficienţei şi nu am apelat la niciun fel de verificări, deşi Televiziunea Publică, şi Radioul, de altfel, sunt sub control parlamentar.

Vorbind tot în emisiunea de la Radio România, şi senatorul UDMR, Márton Árpád, s-a opus propunerii legislative de modificare a Legii 41 din 1994.

Márton Árpád: Această soluţie de a avea cele două funcţii separate nu rezolvă problema de fond. Orice modificare a acestei legi are înrăurire şi asupra Radioului. Or Televiziunea este cea care este într-o situaţie foarte grea, pe care nu a rezolvat-o Parlamentul numind un nou consiliu de administraţie, care este singurul îndreptăţit, oricum ar fi deja, ori în forma actuală, ori modificată, este singurul îndreptăţit să facă restructurările necesare la Televiziune.

Și tot în contextul dezbaterilor pe marginea modificării Legii 41, pe baza căreia func?ionează serviciile publice de radio ?i televiziune, directorul Institutului Italian de Cultură din Bucureşti, Ezio Peraro, şi-a exprimat, între-un interviu acordat colegei noastre Iuliana Anghel, susţinerea şi aprecierea pentru proiectele promovate de Radio România.

Ezio Peraro: În primul rând, vă împărtăşesc îngrijoarea, chiar dacă nu cunosc perspectivele la care ar duce această reformă. Ştiu doar că sunteţi profesionişti, care întotdeauna aţi dat dovadă de o foarte mare sensibilitate şi competenţă; așa că vă-nțeleg îngrijorarea. Colaborarea noastră cu radio România a fost, întotdeauna, excelentă, iar eu nu vă pot fi altfel, decât recunoascător. Pentru noi, Radio România este ca o cutie de rezonanţă a activităţii noaste, o voce ascultată în toată lumea, pentru că emisia pe internet depăşeşte graniţele naţionale. Nu ştiu cum se profilează perspectivele, pozitive sau negative, dar îmi exprim întreaga solidaritate, pentru ca schimbările să nu devină negative pentru un serviciu public care a demonstrat că, pe lângă misiunea de a informa, este şi o instituţie de cultură. Nu găseşti oriunde un radio care organizează un târg de carte cum este „Gaudeamus”, unde publicul are ocazia de a întâlni şi scriitori din alte ţări. Participarea italiană la Gaudeamus a fost întotdeauna foarte interesantă. Pe lângă lansări de carte, publicul a avut și ocazia de a întâlni intelectuali de marcă.

În 2015, directorul Institutului Italian de Cultură, din București, s-a alăturat jurnaliștilor de la Radio România, Radio RAI și Radio Vaticana, în realizarea proiectului editorial „Calea Aradului – pe drumuri de frontieră”, dedicat promovării patrimoniului istoric, cultural și spiritual, precum și al prezențelor italiene din vestul României. Proiectul organizat de Radio România în colaborare cu Ambasada Italiei la București, sub patronajul Comunității Italofone de Radioteleviziune și cu sprijinul Primăriei Arad, a fost citat ca exemplu de diplomație culturală, în cursul vizitei pe care ministrul afacerilor externe al Italiei, Paolo Gentiloni, a efectuat-o anul trecut, la București.

Ezio Peraro: Astfel de proiecte sunt originale, deoarece propun publicului un radiopelerinaj cultural. este foarte importantă colaborarea dintre Radio România, Radio RAI, Radio Vaticana și Comunitatea Italofonă de Radioteleviziune. Sper ca lucrurile să meagă cât mai bine pentru Radio Romania; și să fie acordată foarte mare atenție, atât exigențelor publicului, cât și celor culturale.

(RADOR/FOTO RADOR)

Etichete:
Forţele Aeriene Române anunţă că, de marţi, vor avea zboruri de antrenament la înălţimi mici pe întreg teritoriul României
Naţional marți, 21 ianuarie 2025, 11:36

Forţele Aeriene Române anunţă că, de marţi, vor avea zboruri de antrenament la înălţimi mici pe întreg teritoriul României

Forţele Aeriene Române anunţă că de astăzi vor avea zboruri de antrenament la înălţimi mici pe întreg teritoriul României, care pot genera...

Forţele Aeriene Române anunţă că, de marţi, vor avea zboruri de antrenament la înălţimi mici pe întreg teritoriul României
O nouă înşelăciune a luat amploare în România
Naţional marți, 21 ianuarie 2025, 10:19

O nouă înşelăciune a luat amploare în România

O nouă înşelăciune a luat amploare în România. Poliţia anunţă că au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise...

O nouă înşelăciune a luat amploare în România
Tot mai mulţi tineri îşi doresc să plece din România
Naţional marți, 21 ianuarie 2025, 08:28

Tot mai mulţi tineri îşi doresc să plece din România

Tot mai mulţi tineri îşi doresc să plece din România, unii pe o perioadă mai scurtă, alţii definitiv. Un studiu făcut de Fundaţia Friedrich...

Tot mai mulţi tineri îşi doresc să plece din România
Senat: Şedinţă a Biroului permanent pentru convocarea, astăzi, a sesiunii extraordinare
Naţional marți, 21 ianuarie 2025, 06:37

Senat: Şedinţă a Biroului permanent pentru convocarea, astăzi, a sesiunii extraordinare

Biroul permanent al Senatului se reuneşte, marţi, pentru convocarea, în aceeaşi zi, a unei sesiuni extraordinare, pentru informarea senatorilor...

Senat: Şedinţă a Biroului permanent pentru convocarea, astăzi, a sesiunii extraordinare
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 18:38

Şedinţa din această seară a liderilor coaliţiei de guvernare în care urmau să fie analizate sondajele interne privind intenţia de vot a românilor la alegerile prezidenţiale din luna mai a fost amânată

UPDATE, ora 18:00 –  Şedinţa din această seară a liderilor coaliţiei de guvernare în care urmau să fie analizate sondajele interne...

Şedinţa din această seară a liderilor coaliţiei de guvernare în care urmau să fie analizate sondajele interne privind intenţia de vot a românilor la alegerile prezidenţiale din luna mai a fost amânată
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 16:37

ANM: Vreme în general frumoasă, în perioada 20 ianuarie – 2 februarie. Precipitaţii în această săptămână şi la început de februarie

Regimul termic va fi, în general, peste normalul climatologic al perioadei din calendar, în perioada 20 ianuarie – 2 februarie, cu...

ANM: Vreme în general frumoasă, în perioada 20 ianuarie – 2 februarie. Precipitaţii în această săptămână şi la început de februarie
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 14:40

Românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale din mai prin corespondenţă, se pot înregistra online pe portalul www.votstrăinătate.ro până pe 20 martie

Începând de astăzi, până pe 20 martie, românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să voteze la alegerile...

Românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale din mai prin corespondenţă, se pot înregistra online pe portalul www.votstrăinătate.ro până pe 20 martie
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 14:38

Profesorii vor fi plătiţi pentru asistenţa şi evaluarea lucrărilor de la examenul naţional de bacalaureat la nivelul anului 2024

Profesorii vor fi plătiţi pentru asistenţa şi evaluarea lucrărilor de la examenul naţional de bacalaureat la nivelul anului trecut, potrivit...

Profesorii vor fi plătiţi pentru asistenţa şi evaluarea lucrărilor de la examenul naţional de bacalaureat la nivelul anului 2024