Ascultă Radio România Iași Live

(UPDATE) FUNERALIILE Regelui Mihai I al României

(UPDATE) FUNERALIILE Regelui Mihai I al României

Publicat de Andreea Drilea, 16 decembrie 2017, 19:25

UPDATE; ora 20:15 – Românii l-au condus,  astăzi,  pe ultimul drum pe Regele Mihai al României.

Fostul suveran  a fost înhumat  în noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeş, alături de soţia sa.

După o scurtă ceremonie religioasă în Biserica Mănăstirii Curtea de Argeş, siriul cu trupul neînsufleţi al Majestăţii Sale Defuncte  a fost purtat  de soldaţi pe umeri, pînă în Necropola Regală, unde a fost aşezat în cripta pe care scrie simplu „Mihai I”.

Mii de persoane au asistat la ceremoniile funerare de la Biserica Mănăstirii Curtea de Argeş.

UPDATE, ora 18: 45 – Trenul regal în care se află sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns la Curtea de Argeş, acolo unde va avea loc înmormântarea.

La Catedrala din Curtea de Argeş, va începe slujba de înhumare în Catedrală oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului şi ÎPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi.

Ulterior, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, unde va avea loc ceremonia religioasă

Zeci de mii de oameni l-au condus pe ultimul drum în Bucureşti pe Regele Mihai. Pe tot traseul de la Palatul Regal şi până la Patriarhia Română, iar apoi de pe Dealul Patriarhal şi până la Gara Regală Băneasa, oamenii au stat pe marginea drumurilor, aplaudând şi scandând „Regele Mihai”.

Mii de buchete de flori au fost aruncate în faţa cortegiului, în semn de omagiu.

 

UPDATE, ora 15:30 – Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai este dus cu trenul regal la Curtea de Argeş, acolo unde va avea loc înmormântarea, la mănăstirea unde sunt îngropaţi Regele Carol I şi Regina Ana.

UPDATE, ora 15:00 – Cortegiul funerar a ajuns la Gara Băneasa. Cortegiul funerar a ajuns la Gara Regală Băneasa, de unde sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi dus la Curtea de Argeş. Mii de oameni au scandat şi aplaudat pe întreg traseul, de la Patriarhia Română şi până la gară.

La Gara Regală Băneasa, militarii Brigăzii 30 Gardă au preluat sicriul şi crucea şi vor parcurge drumul prin interiorul gării până pe peron, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie va da onorul şi va intona marşuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar.

UPDATE, ora 14:00 – La Catedrala Patriarhală din București a avut loc slujba de Prohodire a Majestăţii Sale Defuncte, Regele Mihai I, oficiată de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române împreună cu un sobor de ierarhi

Este pentru prima dată în istoria României când un rege a fost prohodit în Catedrala Patriarhală. Slujba de înmormântare a primilor regi ai României, Carol I şi Ferdinand, a avut loc la Palatul Regal şi în rit catolic.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat, în cuvântul rostit la ceremonie, că fostul suveran a fost toată viaţa sa un om profund credincios.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a sosit la Catedrala Patriarhală la ora 12,20, unde în urmă cu 77 de ani, în dimineaţa zilei de 6 septembrie 1940, acesta era încoronat cu Coroana de Oţel a Regelui Carol I şi uns cu Sfântul şi Marele Mir în faţa Patriarhului Nicodim.

După slujbă, cortegiul funerar s-a îndreptat spre Gara Regală Băneasa, de unde sicriul cu trupul Majestății Sale defuncte va fi dus spre Curtea de Argeș cu Trenul Regal.

Încă de dimineață, de când cortegiul funerar s-a deplasat de la Palatul Regal pînă la Catedrala Patriarhală, dar și pe drumul spre Gara Băneasa, zeci de mii de oameni s-au aflat pe traseu pentru a-și lua rămas bun de la Regele Mihai. Aceștia au aruncat flori albe și s-a strigat „Monarhia Salvează România!”. De asemenea, a fost scandat numele Regelui Mihai.

La ceremonie, au partidicipat familii regale din întreaga lume cum ar fi regele Gustaf şi regina Silvia a Suediei, Alteţa sa Regală marele duce de Luxemburg, Regele Juan Carlos al Spaniei împreună cu Regina Sofia, Prinţul Charles al Marii Britanii şi Regele Simeon al Bulgariei.

De asemenea, au fost prezente familiile regale din Belgia, Iordania, Liechtenstein, Bahrein, Grecia, Serbia, Albania, Franţa, Prusia, Italia şi Portugalia. Vor fi reprezentate şi familiile imperiale din Rusia, Austria şi Germania.

UPDATE ora 11:15 – Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I a fost urcat, sâmbătă, pe un afet de tun tras de un vehicul militar operaţional, cortegiul funerar deplasându-se din Piaţa Palatului Regal spre Catedrala Patriarhală, unde va avea loc slujba de înmormântare a fostului suveran.

După un scurt serviciu religios privat oficiat, sâmbătă dimineaţă, în Sala Tronului de la Palatul Regal, şi o ceremonie religioasă şi militară în Piaţa Palatului Regal, sicriul a fost mutat de pe catafalcul din Piaţa Palatului Regal de opt militari din Brigada 30 Gardă pe un afet de tun, în timp ce Muzica Militară intona marşuri funebre. În momentul în care a fost dat jos de pe catafalc, mulţimea adunată în Piaţa Palatului Regal a început să aplaude, scandând numele Regelui şi lozinci precum ”Monarhia salvează România” şi ”Jos comunismul”. 

Ulterior, un sobor de preoţi s-a grupat în faţa afetului de tun, formându-se un cortegiu funerar, la care iau parte câteva mii de români, alături de Familia Regală a României. Simultan cu purtarea sicriului către afet, Muzica Militară urmată de trei detaşamente ale MApN – 58 de militari de la Forţele Terestre, 58 de militari de la Forţele Aeriene şi 58 de militari de la Forţele Navale – s-a aşezat în formaţie pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareşal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în Al Doilea Război Mondial.

Printre oficialităţile prezente în Piaţa Palatului Regal se numără preşedintele Klaus Iohannis împreună cu soţia sa, Carmen Iohannis, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, membri ai Guvernului – ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, reprezentanţi ai corpului diplomatic, printre care şi ambasadorul SUA, Hans Klemm. La ceremonii participă şi fostul preşedinte Emil Constantinescu, fostul premier Dacian Cioloş, preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

Mii de oameni de toate vârstele au venit să îl conducă pe ultimul drum pe Regele Mihai I. Îmbrăcaţi în haine cernite şi ţinând în mâini buchete de flori şi steguleţe cu tricolorul şi stema regală, oamenii îşi iau rămas-bun de la fostul suveran.

Procesiunea se face pe jos, iar afetul de tun este tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional. Cortegiul funerar va merge pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – intrarea pe Dealul Mitropoliei.

Între orele 12,50 – 14,00, la Catedrala Patriarhală, va avea loc slujba de înmormântare, la care şi-au anunţat prezenţa şi preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Mihai Tudose.


Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, sâmbătă, pentru o scurtă ceremonie religioasă şi militară, la care participă şi preşedintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Mihai Tudose, preşedinţii Camerelor Parlamentului şi membri ai unor familii regale străine.

Această ceremonie publică – la care sunt prezente câteva mii de persoane – se desfăşoară după un scurt serviciu religios privat care a fost oficiat, sâmbătă dimineaţă, în Sala Tronului de la Palatul Regal. Înainte de slujba religioasă, membri ai Casei Majestăţii Sale şi ai Consiliului Regal au asigurat, pe rând, garda la catafalcul fostului suveran.

Alături de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi principele Radu, la ceremoniile dedicate Regelui Mihai participă şi principesa Elena, Alexander Nixon, Irina Walker, principesa Sofia, principesa Maria şi Nicolae Medforth-Mills, nepotul fostului suveran.

La funeralii sunt reprezentate familiile regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franţa, Prusia, Italia şi Portugalia, dar şi familiile imperiale din Rusia, Austria şi Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg şi Familia Princiară de Ligne.

Printre aceştia se numără Regele Carl Gustaf al Suediei, Regina Silvia a Suediei, Marele Duce de Luxemburg, Regele Juan Carlos al Spaniei, Regina Sofia a Spaniei şi Prinţul Charles al Marii Britanii.

Printre oficialităţile prezente în Piaţa Palatului Regal se numără preşedintele Klaus Iohannis împreună cu soţia sa, Carmen Iohannis, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, membri ai Guvernului – ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, reprezentanţi ai corpului diplomatic, printre care şi ambasadorul SUA, Hans Klemm. La ceremonii participă şi fostul preşedinte Emil Constantinescu, fostul premier Dacian Cioloş, preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

La Palatul Regal, au venit sâmbătă dimineaţă mii de oameni, tineri şi vârstnici. Îmbrăcaţi în haine cernite şi ţinând în mâini buchete de flori şi steguleţe cu tricolorul şi stema regală, oamenii vor să-şi ia rămas-bun de la fostul suveran şi să îl conducă pe ultimul drum.

Puţin înainte de ora 11,00, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I a fost scos din Palatul Regal, fiind purtat de opt militari, urmaţi de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi de principele Radu. În tot acest timp, au fost interpretate marşuri funebre şi au început să bată clopotele de la bisericile din împrejurimi. După ce sicriul a fost urcat pe un catafalc amplasat în Piaţa Palatului Regal, mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de preoţi, au oficiat un serviciu religios în memoria fostului suveran.

După ceremonia religioasă şi militară din Piaţa Palatului Regal, la ora 11,10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun şi se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte şi Familia Regală, militari români şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional. Cortegiul funerar se va deplasa pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – intrarea pe Dealul Mitropoliei.

Între orele 12,50 – 14,00, la Catedrala Patriarhală, va avea loc slujba de înmormântare. Ulterior, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, de unde sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi transportat cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş, unde fostul suveran va fi înmormântat lângă Regina Ana.

(Agerpres/FOTO captura video)

Etichete:
Profesorii vor fi plătiţi pentru asistenţa şi evaluarea lucrărilor de la examenul naţional de bacalaureat la nivelul anului 2024
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 14:38

Profesorii vor fi plătiţi pentru asistenţa şi evaluarea lucrărilor de la examenul naţional de bacalaureat la nivelul anului 2024

Profesorii vor fi plătiţi pentru asistenţa şi evaluarea lucrărilor de la examenul naţional de bacalaureat la nivelul anului trecut, potrivit...

Profesorii vor fi plătiţi pentru asistenţa şi evaluarea lucrărilor de la examenul naţional de bacalaureat la nivelul anului 2024
Leul s-a depreciat astăzi în raport cu euro, dar a crescut faţă de dolarul american
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 13:16

Leul s-a depreciat astăzi în raport cu euro, dar a crescut faţă de dolarul american

Moneda naţională s-a depreciat, luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9765 lei, în creştere...

Leul s-a depreciat astăzi în raport cu euro, dar a crescut faţă de dolarul american
Preţul mediu al unui litru de benzină şi motorină s-a majorat în ultimele 30 de zile
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 07:29

Preţul mediu al unui litru de benzină şi motorină s-a majorat în ultimele 30 de zile

Preţul mediu al unui litru de benzină şi motorină s-a majorat în ultimele 30 de zile cu 6%. În Bucureşti, 1 litru de benzină standard se...

Preţul mediu al unui litru de benzină şi motorină s-a majorat în ultimele 30 de zile
Număr record de accidentări pe pârtiile din Poiana Braşov
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 06:26

Număr record de accidentări pe pârtiile din Poiana Braşov

A fost un număr record de accidentări în acest sfârşit de săptămână pe pârtiile din Poiana Braşov. Sâmbătă a fost ziua cu cele mai...

Număr record de accidentări pe pârtiile din Poiana Braşov
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 06:12

CNSP: Câştigul salarial mediu net lunar va creşte cu 6,2% în 2025; câştigul real se va majora cu 1,6%

Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028,...

CNSP: Câştigul salarial mediu net lunar va creşte cu 6,2% în 2025; câştigul real se va majora cu 1,6%
Naţional duminică, 19 ianuarie 2025, 10:24

Zi plină pentru salvamontişti – 140 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore

Salvamontiştii din întreaga ţară au avut, sâmbătă, o zi plină: au salvat de pe munte 140 de persoane. Dintre acestea, 47 au fost transportate...

Zi plină pentru salvamontişti – 140 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore
Naţional duminică, 19 ianuarie 2025, 10:23

Energia eoliană a fost cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, a anunţat ministrul energiei, Sebastian Burduja

Energia eoliană a fost aseară cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, cu aproape 27% din total – a anunţat...

Energia eoliană a fost cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, a anunţat ministrul energiei, Sebastian Burduja
Naţional duminică, 19 ianuarie 2025, 10:15

Sindicaliştii le cer politicienilor de la putere să discute direct cu oamenii

Sindicaliştii le cer politicienilor de la putere să discute direct cu oamenii, pentru că tensiunile sociale ar fi mari, iar butoiul de pulbere...

Sindicaliştii le cer politicienilor de la putere să discute direct cu oamenii