(UPDATE) Iohannis: Am fost nevoiţi să gestionăm pandemia cu legi slabe şi sumar croite
Publicat de , 9 iulie 2020, 13:36
UPDATE – Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că autorităţile au fost nevoite să gestioneze pandemia de COVID-19 cu legi ‘slabe’ şi ‘sumar croite’, fiind necesar să ajusteze legislaţia ‘din mers’.
‘Am fost nevoiţi să gestionăm această pandemie cu legi slabe şi sumar croite, astfel că în cele mai critice momente sanitare a trebuit să ajustăm din mers şi legislaţia‘, a susţinut Iohannis, la Palatul Cotroceni.
UPDATE – Pandemia COVID-19 a scos la iveală o serie de fragilităţi sistemice în România, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis.
‘Pandemia a scos la iveală o serie de fragilităţi sistemice, precum o economie naţională puternic dezechilibrată, lipsa investiţiilor publice, productivitate scăzută şi o capacitate administrativă redusă. Criza COVID-19 a pus o presiune uriaşă pe marile sisteme publice care ani la rând au fost subfinanţate şi uneori gestionate fără simţ de răspundere. Diletantismul şi lipsa de responsabilitate a guvernărilor anterioare au avut un impact negativ asupra capacităţii statului de a răspunde unei asemenea ameninţări. Din cauza vulnerabilităţilor sistemice, efortul autorităţilor române de a gestiona o criză de o asemenea anvergură a fost cu atât mai anevoios’, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.
El a amintit de decretul pe care l-a semnat în martie, privind instituirea stării de urgenţă, pe teritoriul României.
‘Pericolul unei răspândiri masive a virusului a putut fi evitat doar prin adoptarea de măsuri ferme’, a subliniat preşedintele, în acest context.
Iohannis a adăugat că evoluţia situaţiei epidemiologice la nivel naţional evidenţiat ‘carenţe majore în cele mai importante sisteme ale statului, în special în cel medical, unde s-a constatat lipsa materialelor care să acopere şi nevoile urgente, esenţiale’.
UPDATE – Preşedintele Klaus Iohannis a făcut, joi, la Palatul Cotroceni, un apel la ‘colaborare loială între instituţiile fundamentale ale statului’ şi a subliniat că prioritatea, în contextul pandemiei, ar trebui să fie ‘salvarea vieţii românilor şi protejarea cetăţenilor ţării noastre’.
‘În spiritul Constituţiei, fac un apel la colaborare loială între instituţiile fundamentale ale statului. Acum nu este momentul disputelor politice şi al orgoliilor. Interesul comun al tuturor, în acest moment, trebuie să fie, mai presus de orice, salvarea vieţii românilor şi protejarea cetăţenilor ţării noastre. În astfel de momente de cumpănă pentru o întreagă ţară, politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălţimea funcţiilor deţinute‘, a evidenţiat şeful statului.
El a făcut referire la campania electorală.
‘Vedem permanent în ultimele săptămâni tot felul de contre şi dispute despre o măsură sau alta. România şi românii au nevoie din partea politicienilor nu doar de verva discursurilor politice, uneori subsumate interesului de campanie, ci de argumente raţionale, solide, de disponibilitate de a asculta experţii din domeniu şi de a găsi soluţiile cele mai bune pentru societate‘, a spus Klaus Iohannis.
Totodată, Iohannis a vorbit de urgenţa unui cadru legal, care să fie adoptat de Parlament.
‘Este nevoie ca împreună, uniţi, autorităţi, politicieni, jurnalişti, societate civilă, dincolo de viziunile care ne despart, să transmitem cetăţenilor un mesaj unitar. Virusul este real, nu are culoare politică, nu poate fi interzis prin lege şi nici nu dispare de la sine prin simpla negare a existenţei lui. De aceea, fac un apel la Parlament să adopte urgent cadrul de care este nevoie pentru ca autorităţile să acţioneze pentru protejarea sănătăţii oamenilor‘, a evidenţiat Iohannis.
Reformarea marilor sisteme publice nu mai poate fi amânată la nesfârşit, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
‘Această pandemie ne-a pus în faţă tabloul a 30 de ani de eşecuri în organizarea şi administrarea statului român. Sunt carenţe majore, imposibil de suplinit în doar câteva luni. Efortul de construcţie a unui stat eficient va fi unul de durată, de aceea reformarea marilor sisteme publice nu mai poate fi amânată la nesfârşit. Paşii mari care s-au făcut acum în direcţia unei ample digitalizări, de exemplu, trebuie continuaţi în mod accelerat‘, a declarat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.
Preşedintele Klaus Iohannis a mai anunţat, joi, că a trimis către Parlament informarea privind acţiunile şi iniţiativele pe care le-a avut în perioada stării de urgenţă, care a fost instituită pe întreg teritoriul ţării ca urmare a pandemiei COVID-19, prin cele două decrete semnate pe 16 martie şi, respectiv, 14 aprilie.
‘Am transmis Parlamentului, conform legii, informarea privind starea de urgenţă instituită pe întreg teritoriul României prin cele două decrete semnate pe 16 martie şi, respectiv, 14 aprilie. Documentul prezintă în mod sintetic şi transparent acţiunile şi iniţiativele pe care le-am avut pe perioada stării de urgenţă pentru a atinge obiectivele prioritare urmărite, respectiv protejarea sănătăţii cetăţenilor, limitarea efectelor pandemiei, protejarea şi relansarea economiei‘, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.
(Agerpres/FOTO Oana Bâlă)