(UPDATE) Legile Educaţiei, promulgate de preşedintele Klaus Iohannis
Publicat de gabrielarotaru, 4 iulie 2023, 16:27
UPDATE, ora 17,00 – Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretele pentru promulgarea Legilor Educaţiei.
La ceremonia organizată la Palatul Cotroceni pentru promulgarea celor două acte normative – Legea învăţământului preuniversitar şi Legea învăţământului superior – participă aproximativ 120 de persoane, printre care preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Marian Enache, membrii Guvernului, parlamentari, consilieri prezidenţiali şi de stat.
O ceremonie similară a fost organizată şi la promulgarea legii privind Autostrada ‘Unirii’, în anul 2018.
Noile legi ale educaţiei vor fi promulgate, astăzi, de preşedintele Klaus Iohannis într-o ceremonie specială programată la Palatul Cotroceni, de la ora 17:00.
Documentele au fost adoptate în mai de parlament cu mai multe amendamente propuse de fosta coaliţie de guvernare PSD-PNL şi UDMR. Principalele modificări vizează, între altele, admiterea la liceu, creşterea siguranţei în şcoli, dar şi sancţiuni mai dure pentru abateri disciplinare sau de la normele de etică. Opoziţia a contestat legile la CCR, dar fără succes.
Potrivit noii legi a învăţământului preuniversitar, elevii vor avea în mod obligatoriu, la finalul claselor a II-a a IV-a şi a VI-a, evaluări scrise la limbă şi comunicare şi matematică şi ştiinţe. Pentru admiterea în clasa a IX-a se va susţine în continuare Evaluarea Naţională, dar liceele vor putea organiza suplimentar un concurs pentru ocuparea a cel mult jumătate din locurile puse la dispoziţie. Modificări apar şi la examenul de Bacalaureat, unde elevii vor fi testaţi la două limbi străine şi vor avea noi materii opţionale: religia – la profilul uman – şi geografia – la cel real. Legea prevede şi sancţiuni aplicate gradual elevilor care nu respectă normele de disciplină şcolară şi care pot ajunge, în cazurile cele mai grave, până la exmatriculare. Pentru întărirea siguranţei în şcoli, deţinerea de arme, consumul de droguri şi de alcool, fumatul sau participarea la jocuri de noroc în perimetrul unităţii de învăţământ sunt interzise şi pedepsite. În plus, în şcoli se vor putea monta sisteme de monitorizare audio-video. În ceea ce priveşte învăţământul superior, noua legislaţie precizează, referitor la plagiat, că nu constituie abateri de la normele de etică diferenţele de concepţie teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferenţele de opinie şi de interpretare a datelor.
Prima generaţie de elevi care ar urma să fie vizată de noile legi ale educaţiei este cea care intră în toamnă în clasa a V-a. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)