(UPDATE) Parlament: Moţiunea de cenzură a fost adoptată
Publicat de Lucian Bălănuţă, 21 iunie 2017, 13:15 / actualizat: 21 iunie 2017, 14:17
UPDATE ora 13:40 – Premierul Sorin Grindeanu pleacă de la Guvern.
Moţiunea de cenzură ‘România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor’ a fost adoptată miercuri în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, a anunţat secretarul Camerei Ioana Bran.
Au votat ‘pentru’ 241 de parlamentari şi 10 au fost ‘împotrivă’. Numărul total de voturi valabil exprimate a fost 251.
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că în urma adoptării moțiunii de cenzură Guvernul Grindeanu este demis, iar Parlamentul aduce de îndată situația la cunoștința șefului statului, în vederea desemnării unui alt candidat la funcția de prim-ministru.
UPDATE ora 12:45 – A început votul la moțiunea de cenzură „România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor”.
UPDATE ora 11:15 – Ședința plenului Parlamentului în care se dezbate și votează moțiunea de cenzură „România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor” a început.
Moțiunea de cenzură este inițiată de parlamentarii PSD și ALDE împotriva Guvernului condus de Sorin Grindeanu.
Pentru a fi adoptată este nevoie de cel puțin 233 de voturi „pentru”.
Votul va fi secret cu bile.
Parlamentarii PSD și ALDE susțin în moțiunea de cenzură că doi dintre cei 27 de membri ai Guvernului, trecuți voluntar sub comanda unui deputat, își împart posturi ministeriale și lansează atacuri ridicole.
Moţiunea iniţiată de către PSD şi ALDE împotriva guvernului Grindeanu va fi dezbătută şi supusă votului, astăzi, de la ora 11, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.
Pentru prima dată, un guvern trebuie să treacă testul unei moţiuni depuse de formaţiunile care l-au susţinut la învestire, însă rezultatul este incert în condiţiile în care partidele de opoziţie nu sunt dispuse să-i ajute pe social-democraţi să-şi dărâme propriul guvern.
Numărul susţinătorilor lui Grindeanu din rândul parlamentarilor PSD este greu de evaluat.
UDMR, PMP şi USR au anuţat că nu vor fi în sală la votul pe moţiunea de cenzură, în timp ce aleşii PNL vor sta în bănci, dar nu vor vota.
(Agerpres, Radio Iaşi/ FOTO adevarul.ro)