(UPDATE) Procurorii DNA au instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile deținute de Liviu Dragnea
Publicat de Andreea Drilea, 21 noiembrie 2017, 17:30 / actualizat: 21 noiembrie 2017, 18:59
Procurorii anticorupție au instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile deținute de Liviu Dragnea și de ceilalți suspecți din dosarul „Tel Drum”, a anunțat, marți, DNA.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, măsurile au fost dispuse pentru recuperarea prejudiciului din dosar, estimat la peste 127 de milioane de lei.
În cazul lui Liviu Dragnea, la data faptelor președinte al Consiliului Județean (CJ) Teleorman, a fost instituit sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 127.547.366,34 de lei „asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum și asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terțe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie”, se precizează în comunicat.
Vizați de aceleași măsuri asigurătorii sunt și Florea Neda, reprezentant al SC Tel Drum SA, Mugur Bățăuș, Victor Piperea și Marin Predescu, funcționari în cadrul CJ Teleorman la data faptelor.
„Aceste măsuri asigurătorii au fost dispuse de procurorii anticorupție în vederea recuperării prejudiciilor și prin raportare la infracțiunile reținute în sarcina suspecților menționați, în funcție de participarea fiecăruia la infracțiunile de care sunt suspectați. Prejudiciul estimat în cauză, până în acest moment, ca urmare a săvârșirii infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni) și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite (2 infracțiuni) este de 127.547.366,34 lei”, se arată în comunicatul DNA.
Conform aceleiași surse, prejudiciul total este compus din suma de 32.203.658,27 lei (echivalentul a 6.930.138 euro) reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 506, suma de 63.999.908,88 lei (echivalentul a 13.772.603 euro) reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 701, suma de 5.742.872,19 lei reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de abuz în serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucrări în cazul DJ 506 și suma de 25.600.927 lei reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de abuz în serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucrări în cazul DJ 701.
„Până în acest moment, nici autoritatea de management (Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene) nu s-a constituit parte civilă cu privire la sumele ce ar fi fost obținute nelegal din fonduri europene de peste 20 milioane euro), nici Consiliul județean Teleorman nu s-a constituit parte civilă cu privire la prejudiciul ce ar fi fost produs prin infracțiunile de abuz în serviciu ( peste 31 milioane lei)”, se mai menționează în comunicatul DNA.
Pe 13 noiembrie, DNA anunța că președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, este urmărit penal de procurorii anticorupție pentru constituire de grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte care ar fi fost săvârșite în dosarul „Tel Drum” în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman.
În dosar mai sunt urmărite penal alte opt persoane pentru fapte similare.
DNA preciza că acest dosar s-a constituit pe baza unei sesizări a Oficiului European Antifraudă (OLAF) transmise la 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârșirii mai multor infracțiuni, între care obținerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanțări din fonduri europene pentru lucrări de reabilitare de drumuri județene.
UPDATE ORA 17:30 – Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a sosit, marţi seara, la DNA, fiind primit atât cu aplauze din partea susţinătorilor, cât şi cu scandări care îi cer demisia, venite din partea contestatarilor.
Mai mulţi lideri ai PSD, printre care secretarul general Marian Neacşu, deputatul Cătălin Rădulescu, alături de alte aproximativ 30 de persoane, au venit în faţa sediului DNA pentru a-l susţine pe preşedintele partidului, Liviu Dragnea.
‘În primul rând, vreau ca asta să nu fie tratată ca o acţiune de partid. Aici sunt o sumă de colegi care au simţit nevoia să vină ei prezenţi aici. Nu se face pe bază de convocator prezenţa aici’, a declarat Neacşu.
Acesta a explicat că Liviu Dragnea nu le-a cerut să fie prezenţi în faţa sediului DNA.
‘Bănuiesc că nu vi se pare întâmplător faptul că imediat după ce Liviu Dragnea a fost chemat la DNA, partidele de opoziţie au depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului care se află tocmai în procedura de aprobare a bugetului de stat. (…) Cred că pentru orice persoană din România care este chemată la un for represiv, cum este DNA-ul, este un moment dificil şi Liviu Dragnea este camaradul şi tovarăşul nostru. Suntem prezenţi aici pentru susţinerea domnului Liviu Dragnea. (…) Suntem pe trotuarul ăsta foarte paşnici, foarte serioşi, aşa cum este întregul nostru partid şi aşteptăm ca în momentul în care Liviu Dragnea soseşte aici să vadă că el este susţinut de un număr important de membri de partid’, a mai spus Neacşu.
Suspecţii din dosarul ‘Tel Drum’ sunt aşteptaţi marţi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a lua la cunoştinţă sechestrul impus de anchetatori în acest caz, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.
Pe 13 noiembrie, DNA anunţa că preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte săvârşite în dosarul ‘Tel Drum’ în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.
În dosar mai sunt urmărite penal alte opt persoane pentru fapte similare.
DNA preciza că acest dosar s-a constituit pe baza unei sesizări a Oficiului European Antifraudă (OLAF) transmise la 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârşirii mai multor infracţiuni, între care obţinerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanţări din fonduri europene pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene.
(Agerpres/FOTO arhivă adevarul.ro)