(UPDATE) Protest al elevilor, în Piaţa Victoriei; cer generalizarea programului ‘Masa caldă’ şi investiţii în şcoli
Publicat de gabrielarotaru, 13 septembrie 2021, 14:00 / actualizat: 13 septembrie 2021, 15:45
UPDATE, ora 15:00 – Câteva zeci de elevi, de la mai multe licee din ţară, protestează la această oră în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de finanţarea de la bugetul de stat şi de creşterea ratei abandonului şcolar de la an la an. Elevii cer generalizarea programului „Masă caldă”, creşterea numărului de consilieri şcolari, dar şi mărirea cuantumului minim al burselor.
Colega noastră Florentina Varga a stat de vorbă cu una dintre reprezentatele elevilor.
Reporter: De ce v-aţi adunat astăzi aici?
Ariana Dunună, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa: De ani de zile vedem o degradare constantă a calităţii actului educaţional şi a accesului la acesta. Noi am venit să solicităm asigurarea unei educaţii de calitate şi luarea unor măsuri concrete pentru stoparea abandonului şcolar. Suntem nemulţumiţi deoarece în fiecare an rata abandonului şcolar este în creştere şi nu am văzut un interes pentru finanţarea învăţământului şi pentru stoparea acestui fenomen. Cu privire la masa caldă, este un proiect care a fost pilot şase ani şi după şase ani în continuare a rămas la stadiul de pilot. Suntem dezamăgiţi de acest lucru, considerăm că pilotarea nu ar fi fost necesară timp de şase ani la rând şi că ar fi putut să fie generalizată.
RADOR
UPDATE, ora 14:00 – Câteva zeci de elevi au participat luni, în Piaţa Victoriei, la un protest organizat în contextul începerii noului an şcolar, iar printre doleanţele acestora figurează: acordarea de fonduri pentru reparaţii capitale în şcoli, generalizarea programului ‘Masa caldă’, ore remediale şi consiliere şcolară accesibile tuturor elevilor.
Protestul a fost organizat de Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov. Pe şapte pancarte, aceştia au sintetizat principalele cerinţe:
– finanţare complementară pentru reparaţii capitale în şcoli;
– ‘Masa caldă’ în toate şcolile din România;
– ore remediale pentru toţi elevii: clasele primare, gimnaziu şi liceu;
– consiliere şcolară accesibilă tuturor elevilor şi finanţată adecvat;
– burse şcolare diferenţiate pe categorii şi legate de salariul minim;
– transport gratuit judeţean pentru elevi;
– planuri cadru noi şi materiale educaţionale pentru elevii din 2021, nu cei din 2009.
De asemenea, elevii prezenţi au purtat bannere cu următoarele mesaje: ‘Ore remediale, reparaţii capitale, masă caldă’, ‘România needucată’, ‘Vrem burse mărite’.
Un tânăr cu portavoce a scandat critici la adresa sistemului de învăţământ, iar nemulţumirile sale au fost repetate de către elevii prezenţi la protest.
‘Vă bateţi joc de educaţie! Legea nu e opţională! Aţi îngropat educaţia! Educaţia este un drept, nu un privilegiu! Viitorul nostru contează! Educaţia este o investiţie, nu un cost! Suntem o generaţie de sacrificiu! Ministerul să ne vadă, facem orele în stradă!’, au strigat aceştia.
Duminică, prin intermediul unui comunicat de presă, asociaţiile elevilor din Constanţa, Bacău, Bucureşti şi Ilfov, Maramureş, Mureş şi Vâlcea îi îndemnau pe elevii să iasă la protest, în Piaţa Victoriei.
‘În contextul începerii anului şcolar 2021-2022, precum şi al observării scăderii constante a calităţii actului educaţional, creşterii ratei abandonului şcolar de la an la an, creşterii numărului de elevi absolvenţi ai clasei a VIII-a care nu se prezintă la Evaluarea Naţională şi creşterii numărului de elevi absolvenţi ai claselor a XII-a şi a XIII-a care nu susţin examenul de Bacalaureat, asociaţiile de elevi vor organiza un protest în prima zi de şcoală, luni, 13 septembrie, începând cu ora 13,00, în Piaţa Victoriei‘, preciza sursa citată. AGERPRES
Asociaţiile de elevii vor protesta astăzi, în prima zi de şcoală, în Piaţa Victoriei, pentru a cere bani suplimentar de la bugetul de stat, în special pentru unele reparaţii capitale la unităţile de învăţământ, dar şi actualizarea planurilor-cadru.
De asemenea, reprezentanţii elevilor consideră că este necesară mărirea cuantumului minim al burselor, creşterea numărului de consilieri şcolari şi generalizarea programului „‘Masa caldă’.
Ei atrag atenţia că a scăzut calitatea actului educaţional, a crescut rata abandonului şcolar, iar tot mai mulţi absolvenţi ai claselor a VIII-a şi a XII-a nu se prezintă la Evaluarea Naţională, respectiv, examenul de bacalaureat. (Rador/ FOTO arhivă radioiasi.ro)