Ascultă Radio România Iași Live

(UPDATE) Social-democraţii s-au reunit în Congres extraordinar la Sala Palatului

(UPDATE) Social-democraţii s-au reunit în Congres extraordinar la Sala Palatului

Publicat de Andreea Drilea, 10 martie 2018, 10:47 / actualizat: 10 martie 2018, 15:01

UPDATE ora 15:00 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a pledat sâmbătă, de la tribuna Congresului PSD, pentru crearea unui consens politic interpartinic pentru realizarea unui proiect de societate, respectiv pentru ‘un dialog sincer’, apreciind în context că un ‘discurs al urii a invadat televiziunile, mediul online şi chiar tribuna Parlamentului’.

‘Vedem bine că un discurs al urii a invadat televiziunile, mediul online şi chiar şi tribuna Parlamentului. Acesta a ajuns câteodată în Parlament. Se poate că un minim consens politic şi social devine imposibil, iar speranţa de a stabili înţelegeri transpartinice devine o himeră. Trebuie să înţelegem asta, trebuie să vedem asta – în anul Centenarului societatea noastră este profund divizată şi se pare că intoleranţa elimină orice şansă de dialog social sau politic. Ca forţă politică majoră, cal cel mai important partid din România, nu putem să acceptăm această stare de lucruri, ştiu că nu e simplu deloc, dar nu vreau să privim resemnaţi cum România se goleşte de oameni, cum instituţiile devin doar instrumente pentru (…) indivizi plini de ură şi răutate, cum cele mai importante resurse colective se pierd din cauza imposibilităţii de a comunica normal între noi. Şi cred că e datoria noastră ca încă o dată, poate ultima dată, să lansăm un apel sincer la reconciliere şi dialog, să încercăm să uităm de momentele de conflict politic şi să chemăm alături toate forţele politice, toate energiile societăţii, pentru a ne regândi proiectul nostru de societate’, a afirmat preşedintele PSD.

El a atras atenţia că de anul viitor ‘intrăm într-un nou secol pentru România întreagă, pentru România mare’.

‘Şi eu cred că suntem datori faţă de istorie şi faţă de generaţiile care vor veni să nu uităm că acum 100 de ani generaţiile de atunci au găsit aceste resurse, au găsit această putere să treacă peste conflictele politice, şi-au dat seama că ele sunt mult prea mici faţă de obiectivul major. Şi vreau sa lansăm de azi o discuţie, o dezbatere, o idee despre construirea unui nou proiect de societate în România. (…) Vreau să regândim un proiect şi pentru dezvoltarea structurii noastre şi transformarea ei într-un element identitar major. De-a lungul ultimilor doi ani am tot cerut, am stat cu mâna întinsă, ba am avut colegi de-ai mei, camarazi ziceau ei, care începuseră să mă acuze că am pact cu nu ştiu cine, cu Iohannis şi cu sistemul. Poate de-aia îmi şi fac dosar după dosar. Dar încă mai cred până în ultimele sau cu ultimele resurse că această ţară are nevoie de un dialog sincer. A ne gândi, a desena România viitorului secol poate să fie cel mai pragmatic şi mai creativ obiectiv şi cel mai frumos mod de celebrare a Centenarului şi de recunoaştere a efortului pe care cei de dinaintea noastră l-au făcut acum 100 de ani’, a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, sâmbătă, că România ar putea acorda în această vară sprijin financiar pentru oamenii cu venituri mici din Republica Moldova, precizând că subiectul va fi luat în discuţie în cadrul coaliţiei şi Guvernului.

Totodată, el a subliniat, în cadrul Congresului extraordinar al PSD, că ţara noastră va continua să sprijine Republica Moldova pentru integrarea în Uniunea Europeană.

‘O atenţie specială vreau să o acordăm relaţiilor cu Republica Moldova, vreau să intensificăm sprijinul acordat de până acum, printr-o susţinere fermă pentru apropierea faţă de UE şi pentru apropierea faţă de România. Trebuie să vorbim de apropierea faţă de România. Sigur că vrem să-i ajutăm să se integreze în UE, dar nu cumva vrem să-i ajutăm să se apropie şi de noi, de români, de fraţii lor, de România? Vom dezvolta relaţiile economice şi sociale (…) ele sunt pe masa guvernului şi, din câte ştiu, sunt în curs de aprobare în diverse domenii. Vreau doar să spun că avem în vedere să discutăm în coaliţie şi să transmitem guvernului despre posibilitatea acordării unui sprijin financiar în această vară pentru categorii cu venituri mici şi foarte mici din Republica Moldova. Sper să găsească o soluţie guvernul la acest lucru”, a mai spus Dragnea.

Suveranitatea României va fi protejată de legi explicite, dezbătute şi votate în Parlament, a declarat sâmbătă preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la Congresul extraordinar al partidului, subliniind că atacul împotriva propriei ţări reprezintă o insultă la adresa tuturor românilor.

‘România este un stat suveran, aşa scrie în Constituţie, şi aş vrea să nu uităm niciodată. În schimb, atunci când oameni politici, şefi de instituţii, oameni cunoscuţi ai societăţii îşi sabotează cu bună ştiinţă ţara, prin declaraţii antiromâneşti, prin acţiuni servile, îndreptate împotriva intereselor noastre naţionale şi globale, în aceste situaţii pierdem suveranitatea, pierdem independenţa, pierdem demnitatea, pierdem respectul şi nu câştigăm nimic în schimb’, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Potrivit acestuia, defăimarea propriei ţări prin minciună este o faptă foarte gravă, care expune România la multe riscuri şi sancţiuni, la întârzieri şi la pierderea unor avantaje.

‘Atacul asupra propriei ţări este o insultă la adresa tuturor românilor şi trebuie să înceteze. Suveranitatea României este mai preţioasă decât orice luptă pentru putere, decât orice mic interes local şi de aceea este nevoie să o protejăm, şi o vom proteja prin legi explicite, dezbătute şi votate în Parlament. Cu respect faţă de statele occidentale, care au contribuit şi contribuie la modernizarea noastră (…), afirm că desenul suveranităţii noastre naţionale trebuie făcut în România şi nu în afara ţării. Noi, ca naţie, vom fi respectaţi dacă nu vom confunda bunele relaţii cu servilismul, şi nu vreau sa facem asta’, a mai spus liderul PSD.


Social-democraţii se reunesc sâmbătă în Congres extraordinar la Sala Palatului, prilej cu care 24 de candidaţi vor cere votul forului de conducere pentru funcţiile de preşedinte executiv, secretar general şi vicepreşedinţi regionali ai PSD.

Nu vor fi alegeri pentru funcţia de preşedinte al PSD.

Candidaturile au fost validate vineri, într-o reuniune a Comitetului Executiv Naţional al PSD, în ajunul căreia mai mulţi lideri ai PSD şi-au anunţat candidatura la o funcţie de conducere în partid. Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu s-au înscris la preşedinte executiv, funcţie pentru care va candida şi premierul Viorica Dăncilă, după ce organizaţia Bucureşti-Ilfov şi-a exprimat susţinerea în acest sens. Pentru funcţia de secretar general şi-au depus candidatura Codrin Ştefănescu şi Marian Neacşu.

La Congresul de la Sala Palatului, toţi cei care şi-au exprimat dorinţa să candideze vor fi trecuţi pe buletinele de vot, după cum a anunţat vineri preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

‘Astăzi au fost câteva hotărâri adoptate în Comitetul Executiv Naţional al PSD. Am propus colegilor mei să se aprobe şi candidaturile care nu îndeplineau toate condiţiile, pentru cei patru colegi, respectiv doamna Andronescu, domnul Bănicioiu, amândoi pentru funcţia de preşedinte executiv, domnul Cătălin Rădulescu, pentru funcţia de vicepreşedinte pe Regiunea Sud, şi domnul Codrin Ştefănescu, pentru funcţia de secretar general. Deci avem 24 de candidaţi aprobaţi. Toţi cei care şi-au exprimat dorinţa să candideze vor fi trecuţi pe buletinele de vot’, a declarat Dragnea, după Comitetul Executiv Naţional al PSD.

El a anunţat că îl va propune pe actualul preşedinte executiv al PSD, Niculae Bădălău, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional şi, totodată, că în cadrul CExN al PSD au fost aprobate propunerile de modificare la statut.

Liviu Dragnea a precizat că nu se pune problema ca mandatul său la şefia partidului să fie prelungit. ‘Eu sunt în mandat’, a subliniat preşedintele PSD.

Nu în ultimul rând, primarul sectorului 5, Daniel Florea, şi-a retras candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte PSD la regiunea Bucureşti – Ilfov, ‘pentru a rămâne armonie în organizaţie’.

Vicepreşedintele PSD Nicolae Bănicioiu a salutat vineri decizia de a valida toate candidaturile pentru congresul partidului, exprimându-şi convingerea că acest lucru s-a întâmplat la presiunea delegaţilor asupra reprezentanţilor lor în CExN.

‘Mi-am exprimat nemulţumirile şi în interiorul şedinţei, prefer să nu vi le spun aici. Le-am spus colegilor mei, cred că le-a înţeles şi preşedintele partidului şi ceilalţi colegi din conducere, dar marea reuşită a zilei de astăzi şi o salut este validarea tuturor candidaturilor şi eu vreau să mulţumesc pentru asta colegilor care vin la Bucureşti, delegaţi, care sunt convins că au făcut ei presiunile necesare pentru a-i convinge pe reprezentanţii lor în CExN să voteze pentru acest lucru şi iată cum buturuga mică răstoarnă carul mare, pentru că jocurile subterane şi ascunse ale unora nu se potrivesc cu socotelile oamenilor’, a spus Bănicioiu.

Acesta a menţionat că va discuta cu un alt candidat la funcţia de preşedinte executiv al partidului, Ecaterina Andronescu, să găsească împreună o soluţie pentru a nu diviza voturile.

Bănicioiu a mai spus că până sâmbătă dimineaţă îşi va face lobby în rândul delegaţilor la congres pentru a-l susţine.

Pe de altă parte, el consideră că Viorica Dăncilă are ”foarte multă treabă de făcut la Guvern şi la Organizaţia de Femei şi nu ar mai trebui încărcată şi cu alte treburi foarte importante de preşedinte executiv”.

Secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu, care s-a declarat foarte emoţionat, a apreciat ca fiind normal faptul că în Comitetul Executiv Naţional au fost acceptate toate candidaturile la funcţiile de conducere şi a anunţat ‘discursuri foarte puternice la Congres’. El a susţinut vineri că are emoţii şi îi vine să îşi ‘rupă hainele şi să plângă’ de situaţia la care s-a ajuns.

‘Nu putem vorbi de o victorie în CEx, este vorba despre o chestie normală – faptul că ne-au aprobat colegii noştri să putem candida într-o competiţie liberă, este foarte normal. În momentul de faţă avem candidaturi la preşedinte executiv şi la secretar general în felul următor: Dragnea contra Nicolae Bănicioiu şi Cati Andronescu, la secretar general – Dragnea împotriva lui Codrin Ştefănescu. Iar Congresul, primarii noştri, oamenii noştri din zonă, vechi membri de partid, unii fondatori, cei care se bat în fiecare zi de la bunul Dumnezeu să îi convingă pe români că merităm să fim votaţi vor decide mâine dacă votează şi cu cine votează’, a declarat Codrin Ştefănescu, după şedinţa CExN.

El şi-a exprimat regretul că nu pot candida la funcţiile de vicepreşedinţi, pe formula cu regiuni, ‘oameni care au ceva de spus şi pe care poporul îi îmbrăţişează’, între aceştia fiind Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae, Eugen Teodorovici sau Adrian Dobre – purtător de cuvânt al partidului.

‘Sunt, ca niciodată, foarte emoţionat şi ştiţi că nu am trac în faţa camerelor (…), am emoţii acum şi abia pot să mă stăpânesc şi simt aşa că îmi vine să îmi rup hainele de pe mine şi să plâng la situaţia la care s-a ajuns, vreau să mă calmez, mă aşteaptă colegii să punem la punct detaliile tehnice’, a mai spus Ştefănescu.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a menţionat că la Congres contează pe voturile colegilor care o cunosc de 22 de ani, având în vedere că a fost prezentă în fiecare judeţ cu ocazia campaniilor electorale sau a unor acţiuni pe linie de învăţământ. În opinia senatoarei, nu funcţia este importantă, fiind un lucru bun ponderea mare de femei în conducerea PSD.

Pe de altă parte, preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, susţine că este necesar Congresul PSD pentru adoptarea unui document programatic pentru perioada 2018-2020 şi şi-a exprimat regretul că atenţia este orientată către candidaturi.

‘E foarte limpede. Avem nevoie de un document programatic pentru perioada 2018 – 2020, dar, din păcate, cea mai mare pasiune, reflectată şi în presă, se pune pe cine candidează. Am discutat. (…) Cei care au dorit să-şi aducă contribuţia la acest document au comunicat. Mâine, el va fi prezentat în plenul Congresului. Documentul va face referire şi la Justiţie cu siguranţă, pentru că este un lucru important, îndelung discutat. Sunt în curs modificările pe care le-am adus Legilor Justiţiei, pentru a reintra în discuţie în comisia specială, şi codurile trebuie în acord cu deciziile CCR. După cum ştiţi, la 1 aprilie, trebuie să transpunem şi Directiva privind prezumţia de nevinovăţie. Deci, sunt subiecte care nu pot fi ocolite’, a afirmat Ţuţuianu, vineri, după şedinţa CExN.

El a menţionat că propunerea de validare a candidaturilor a făcut-o ‘formal’ Liviu Dragnea. ‘S-a decis ca fiecare dintre candidaţi să aibă observatori pe zona unde se votează şi pe zona urnelor. Totdeauna contează susţinerea pe care o are preşedintele faţă de un candidat sau altul, dar cred că contează şi prestaţia de până acum a fiecărui candidat, modul în care este receptat de colegii de partid’, a completat Ţuţuianu.

(Agerpres/FOTO arhivă ziare.com)

Etichete:
Profesorii vor fi plătiţi pentru asistenţa şi evaluarea lucrărilor de la examenul naţional de bacalaureat la nivelul anului 2024
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 14:38

Profesorii vor fi plătiţi pentru asistenţa şi evaluarea lucrărilor de la examenul naţional de bacalaureat la nivelul anului 2024

Profesorii vor fi plătiţi pentru asistenţa şi evaluarea lucrărilor de la examenul naţional de bacalaureat la nivelul anului trecut, potrivit...

Profesorii vor fi plătiţi pentru asistenţa şi evaluarea lucrărilor de la examenul naţional de bacalaureat la nivelul anului 2024
Leul s-a depreciat astăzi în raport cu euro, dar a crescut faţă de dolarul american
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 13:16

Leul s-a depreciat astăzi în raport cu euro, dar a crescut faţă de dolarul american

Moneda naţională s-a depreciat, luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9765 lei, în creştere...

Leul s-a depreciat astăzi în raport cu euro, dar a crescut faţă de dolarul american
Preţul mediu al unui litru de benzină şi motorină s-a majorat în ultimele 30 de zile
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 07:29

Preţul mediu al unui litru de benzină şi motorină s-a majorat în ultimele 30 de zile

Preţul mediu al unui litru de benzină şi motorină s-a majorat în ultimele 30 de zile cu 6%. În Bucureşti, 1 litru de benzină standard se...

Preţul mediu al unui litru de benzină şi motorină s-a majorat în ultimele 30 de zile
Număr record de accidentări pe pârtiile din Poiana Braşov
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 06:26

Număr record de accidentări pe pârtiile din Poiana Braşov

A fost un număr record de accidentări în acest sfârşit de săptămână pe pârtiile din Poiana Braşov. Sâmbătă a fost ziua cu cele mai...

Număr record de accidentări pe pârtiile din Poiana Braşov
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 06:12

CNSP: Câştigul salarial mediu net lunar va creşte cu 6,2% în 2025; câştigul real se va majora cu 1,6%

Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028,...

CNSP: Câştigul salarial mediu net lunar va creşte cu 6,2% în 2025; câştigul real se va majora cu 1,6%
Naţional duminică, 19 ianuarie 2025, 10:24

Zi plină pentru salvamontişti – 140 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore

Salvamontiştii din întreaga ţară au avut, sâmbătă, o zi plină: au salvat de pe munte 140 de persoane. Dintre acestea, 47 au fost transportate...

Zi plină pentru salvamontişti – 140 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore
Naţional duminică, 19 ianuarie 2025, 10:23

Energia eoliană a fost cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, a anunţat ministrul energiei, Sebastian Burduja

Energia eoliană a fost aseară cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, cu aproape 27% din total – a anunţat...

Energia eoliană a fost cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, a anunţat ministrul energiei, Sebastian Burduja
Naţional duminică, 19 ianuarie 2025, 10:15

Sindicaliştii le cer politicienilor de la putere să discute direct cu oamenii

Sindicaliştii le cer politicienilor de la putere să discute direct cu oamenii, pentru că tensiunile sociale ar fi mari, iar butoiul de pulbere...

Sindicaliştii le cer politicienilor de la putere să discute direct cu oamenii