(UPDATE)Guvernul a decis să modifice legea taximetriei prin care să înlăture „pirateria”. UBER şi Taxify cer amânarea OUG
Publicat de , 21 martie 2019, 16:15
UPDATE, ora 16:15 Reprezentanţii companiilor de ridesharing Uber şi Taxify solicită Guvernului să amâne o potenţială Ordonanţa de Urgenţă care poate duce la limitarea sau dispariţia serviciilor alternative de transport urban.
‘În legătură cu protestele de astăzi şi OUG-ul pentru modificarea legii taximetriei, care poate duce la limitarea sau dispariţia serviciilor alternative de transport urban, poziţia comună a companiilor de ridesharing Uber şi Taxify rămâne neschimbată. Apreciem deschiderea Guvernului la dialog şi îi asigurăm de cooperarea noastră deplină pentru modernizarea legislaţiei de transport, în linie cu recomandările Comisiei Europene, conform căreia aceste servicii noi trebuie reglementate şi nu interzise. Până când vom avea şi în România un cadru de reglementare pentru noile servicii de transport alternativ, cadru similar altor ţări membre UE, solicităm membrilor Guvernului să amâne o potenţială Ordonanţa de Urgenţă, în numele celor peste 2 milioane de utilizatori şi a zecilor de mii de şoferi care folosesc platformele noastre pentru a-şi câştiga existenţa’, se arată într-un comunicat comun al celor două companii remis joi AGERPRES.
Potrivit documentului, această nouă industrie a serviciilor alternative de transport a contribuit cu zeci de milioane de euro la economia locală şi la crearea şi menţinerea a zeci de mii de locuri de muncă ce aduc noi taxe la bugetele publice.
‘Potenţialul este unul considerabil, iar angajamentul nostru comun este să investim în continuare în dezvoltarea acestei industrii în România. Ne dorim să lucrăm cu autorităţile pentru a ajuta la eficientizarea transportului urban, reducerea poluării şi rezolvarea crizei parcărilor din marile oraşe. Împărtăşim părerea industriei de taxi că este nevoie de o actualizare a cadrului legislativ, însă credem că aceste schimbări trebuie să favorizeze dezvoltarea industriei de mobilitate’, se mai arată în comunicat.
În ultimele două zile, reprezentanţii FORT şi COTAR au protestat în Piaţa Victoriei, solicitând Guvernului adoptarea ordonanţei pentru combaterea pirateriei în sectorul transportului rutier. Transportatorii cer eliminarea sintagmei ‘în mod repetat’, şi trecerea activităţii de’ rent a car’ la Ministerul Transporturilor.
Guvernul a promis că ordonanţa privind eliminarea pirateriei va fi dată săptămâna viitoare, joi sau vineri, a anunţat Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).
‘Am discutat toate problemele. Executivul a promis că ordonanţa va fi dată joi sau vineri, în prima şedinţă de Guvern după venirea în ţară a premierului Viorica Dăncilă’, a spus Ştefănescu, la ieşirea de la discuţiile cu reprezentanţii Executivului.
În acest context, protestul transportatorilor s-a încheiat în jurul orei 11:45, deşi aceştia avea autorizaţie până la ora 15:00.
Conform unui comunicat al Guvernului, măsurile necesare pentru combaterea pirateriei în sectorul transportului rutier şi reglementarea unor activităţi de transport persoane au constituit teme ale discuţiilor care au avut loc, joi, la Palatul Victoria, între reprezentanţii Guvernului şi cei ai transportatorilor.
La discuţii au participat secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, şeful Cancelariei prim-ministrului, Costin Mihalache, reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi ai Ministerului Dezvoltării Regionale, precum şi reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).
‘Discuţiile au vizat măsurile necesare pentru combaterea pirateriei în sectorul transportului rutier şi reglementarea unor activităţi de transport persoane. În cadrul consultărilor, s-a agreat preluarea mai multor propuneri ale patronatelor din transportul rutier în proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unor măsuri în domeniul transportului rutier, precum şi de modificare a Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, elaborat de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Ministerul Transporturilor. Una din aceste propuneri vizează eliminarea sintagmei ‘în mod repetat’ din legea taximetriei, modificare menită să contribuie la înlăturarea ‘pirateriei’ din transportul de persoane. De asemenea, s-a convenit trecerea activităţii de rent a car la Autoritatea Rutieră Română şi asupra prelungirii programului de transport interjudeţean de persoane’, se menţionează în comunicat.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru instituirea unor măsuri în domeniul transportului rutier a fost publicat pentru consultare în data de 1 martie pe site-urile celor două ministere şi se află pe circuitul de avizare interministerială, urmând să fie aprobat în următoarea şedinţă de Guvern, se precizează în comunicatul Executivului.
Transportatori rutieri membri ai Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) au protestat joi dimineaţa în Piaţa Victoriei pentru îndepărtarea falşilor transportatori de pe drumurile naţionale şi trecerea activităţii de rent-a-car la Ministerul Transporturilor.
Protestul COTAR a fost organizat la o zi după cel al Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) pe aceleaşi cerinţe.
(Agerpres/FOTO Constantin Mihai, Radio Iaşi)