Valeriu Gheorghiţă: De mâine începe activitatea de vaccinare anti-COVID prin centrele mobile
Publicat de , 20 aprilie 2021, 15:04
Vaccinarea anti-COVID prin centrele mobile va începe de miercuri, a anunţat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.
‘De mâine, începe activitatea de vaccinare prin centrele mobile. (…) Avem 14 judeţe identificate în care vom demara pentru moment această etapă de vaccinare. Sigur că vor intra, rând pe rând, şi alte judeţe. (…) Avem şapte judeţe în care vor fi dislocate aceste centre mobile de vaccinare. În celelalte judeţe, acolo unde există spaţii adecvate, vom aloca doar echipe mobile împreună cu tot ce au nevoie pentru a efectua vaccinarea în spaţiile deja amenajate‘, a declarat şeful CNCAV.
El a precizat că judeţele în care vor fi dislocate centre mobile pentru vaccinarea anti-COVID sunt Arad, Bacău, Constanţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi şi Sibiu.
Valeriu Gheorghiţă a informat că pentru centrele mobile vor fi distribuite, ‘pentru moment’, vaccinuri de la compania Moderna, care permit din punct de vedere logistic organizarea activităţilor, având în vedere stabilitatea la temperaturi obişnuite, de plus 2 – 8 grade Celsius, pentru 30 de zile.
‘Au fost stabilite şi o serie de criterii de organizare a activităţii de vaccinare, în mod deosebit prin intermediul operatorilor economici, operatorii privaţi. Aşa cum s-a menţionat deja, vorbim de angajaţii proprii, de angajaţii altor operatori economici cu care sunt în relaţie contractuală, precum şi membrii familiei acestora. Vorbim de cele trei tipuri de vaccinuri disponibile, nu vorbim doar de un vaccin disponibil‘, a spus preşedintele CNCAV.
***
Preşedintele Comitetului de coordonare a campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că autorităţile au în vedere posibilitatea imunizării în spitalele non-COVID în care sunt internaţi pacienţi de boli cronice.
‘Un aspect important pe care îl avem în vedere în perioada următoare (…) este de a vaccina în spitalele de tip non-COVID în care sunt internaţi pacienţi de boli cronice. Putem să distribuim vaccinuri prin intermediul compartimentelor şi serviciilor epidemiologice, serviciilor de prevenire şi combatarea a infecţiilor asociate asistenţei medicale. Acolo se poate face recepţia acestor vaccinuri şi pacienţii sunt vaccinaţi pe perioada internării. Sigur, beneficiază de consiliere medicală, de supraveghere medicală adecvată. Noi credem că această posibilitate suplimentară va creşte accesul în mod deosebit al persoanelor vulnerabile la vaccinare‘, a explicat medicul militar într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
Potrivit acestuia, începând de marţi se pot vaccina ‘pe flux la cabinetele cu Pfizer’ 84 de persoane faţă de 72.
‘Un alt element pe care l-am putut implementa, având în vedere că urmează să primim un număr mai mare de doze de la campania Pfizer, a fost creşterea numărului de persoane care se vaccinează pe flux la cabinetele cu Pfizer – de la 72 la 84 de persoane. Deja, din cursul acestei zile se vor vaccina 84 de persoane pe flux tocmai din acest motiv. Credem că vom putea creşte ritmul de vaccinare. La acest moment avem circa 992 de centre de vaccinare pe toate tipurile de vaccinuri, acumulând un total de 1.476 de fluxuri. Acestea, la capacitate maximă, ne asigură un număr de peste 140.000 de persoane care ar putea fi vaccinate, în condiţii de ocupare maximală a locurilor din centrele de vaccinare‘, a adăugat Gheorghiţă.
***
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că în săptămâna 12-18 aprilie au fost raportate un număr de 746 de reacţii adverse după vaccinarea anti-COVID – cu cel puţin 40% mai redus decât în săptămâna precedentă.
‘În ultima săptămână, săptămâna 12-18 aprilie, au fost raportate un număr de 746 de reacţii adverse – cu cel puţin 40% mai redus decât în săptămâna precedentă – majoritatea fiind reacţii raportate la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Şi vă menţionez şi faptul că în ultima săptămână au fost cele mai multe persoane vaccinate: vorbim de o medie de peste 75.000, aproape de 80.000 de persoane. (…) Menţionez că în cursul zilei de ieri – toate aceste date sunt până pe 18 aprilie – a fost raportat un caz de şoc anafilactic la o persoană de sex feminin de 16 ani din judeţul Maramureş, care a fost vaccinată la centrul de vaccinare din oraşul Ulmeni împreună cu membrii familiei – erau programaţi. A dezvoltat la scurt timp după vaccinarea cu vaccinul de la compania BioNTech/Pfizer manifestări clinice de şoc anafilactic. S-a intervenit din punct de vedere medical, evoluţia a fost foarte bună şi persoana, în momentul de faţă, este bine, este acasă‘, a spus Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, în săptămâna 12-18 aprilie au fost operaţionalizate circa 167 de echipe mobile, care sunt formate din 477 de medici şi asistenţi medicali şi 123 de registratori şi au fost imunizate în această perioadă cu echipe mobile 8.351 de persoane.
‘S-au efectuat 496 de misiuni pentru vaccinare în centre rezidenţiale persoane imobilizate, centre de dializă şi persoane fără adăpost şi au fost vaccinate în această săptămână cu echipe mobile 8.351 de persoane. Cele mai multe persoane au fost vaccinate în judeţul Hunedoara – 1.337 în ultima săptămână – cu aceste echipe mobile, în Satu Mare 742 de persoane, Cluj – 650 de persoane, în Bucureşti 600 de persoane, Timiş – 463‘, a afirmat reprezentantul CNCAV.
***
Primul centru de vaccinare anti-COVID de tip drive-thru din România va fi operaţionalizat la sfârşitul acestei săptămâni, a informat, marţi, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.
‘Centrele de tip drive-thru urmează să fie operaţionalizate. Chiar la sfârşitul acestei săptămâni, probabil în Deva, în judeţul Hunedoara, va fi primul centru de tip drive-thru din România care va avea activitate de vaccinare. Urmează şi alte municipii şi judeţe care vor organiza astfel de activităţi, cum ar fi municipiul Bucureşti, probabil că undeva săptămâna viitoare. (…) Sunt în curs de organizare aceste centre şi în alte judeţe din ţară‘, a declarat şeful CNCAV.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)