Valeriu Gheorghiţă: Echipe de vaccinare din mediul urban se vor deplasa în localităţi arondate fiecărui oraş
Publicat de Andreea Drilea, 25 mai 2021, 14:54
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că echipe medicale din centre de vaccinare din mediul urban se vor deplasa, în perioada imediat următoare, în localităţi arondate fiecărui oraş.
‘Dacă, până la acest moment, campania de vaccinare s-a bazat foarte mult pe centre de vaccinare fixe – sunt aproape 1.000 de centre de vaccinare, cu aproape 1.500 de fluxuri în care oamenii au programare sau se pot prezenta -, în momentul de faţă este important să aducem vaccinul cât mai aproape de beneficiari, ceea ce înseamnă operaţionalizarea unui număr cât mai mare de echipe mobile la nivelul fiecărui judeţ, încât să avem o acoperire geografică crescută, în mod deosebit pe zona rurală, unde există doritori care vor să se vaccineze, însă sunt foarte mulţi alţi factori care intervin în acest lanţ decizional şi oamenii nu ajung efectiv să se vaccineze. Tocmai de aceea cred că pentru vaccinarea în mod deosebit pentru mediul rural am identificat câteva soluţii punctuale, şi anume unul dintre conceptele pe care le propunem şi pe care ne dorim să îl punem în practică în perioada imediat următoare este cel care se referă la ‘oraşul vaccinează satul”, a susţinut medicul militar.
El a explicat că echipe de vaccinare din mediul urban se vor deplasa în localităţi arondate fiecărui oraş şi vor efectua ‘cel puţin o dată, de două ori pe săptămână’, în anumite intervale orare, activităţi de vaccinare fie la gospodăria fiecărei persoane – din poartă în poartă -, fie în gospodăria unei persoane unde vor veni vecinii, sau vor avea loc ‘o serie de activităţi de tip minimaraton’ în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale.
‘Pentru reuşita acestui demers este foarte importantă coordonarea şi colaborarea foarte bună interinstituţională atât între reprezentaţii autorităţilor locale – la nivel de comună, sat – şi reprezentanţii autorităţilor judeţene, evident, şi la nivel central există toată deschiderea pentru demersurile care aduc vaccinul mai aproape de beneficiari. (..) La nivel naţional, în perioada imediat următoare, vom reuşi să sincronizăm baza de date – Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor cu persoanele vaccinate şi localitatea de domiciliu, încât în perioada următoare vom fi în măsură să oferim ratele de acoperire vaccinală pentru fiecare unitate administrativ-teritorială în parte, în aşa fel încât să vedem care sunt acele localităţi în care este nevoie de o informare, de o comunicare mult mai aplicată la caracteristicile populaţiei respective şi să putem contacta direct reprezentanţii autorităţilor locale şi împreună să găsim soluţii’, a arătat Valeriu Gheorghiţă. AGERPRES