Vicepreşedinte ANSVSA: În România nu a intrat niciun lot de lapte praf contaminat cu salmonella
Publicat de Andreea Drilea, 14 decembrie 2017, 14:06 / actualizat: 14 decembrie 2017, 15:41
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a verificat toate loturile de lapte praf de pe piaţă, iar în România nu a intrat niciun lot contaminat cu salmonella, a declarat, joi, vicepreşedintele ANSVSA, Traian Petcu, în Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament.
‘S-a verificat încă de la primul anunţ care a apărut pe piaţă în ceea ce priveşte laptele contaminat cu salmonella, iar în România nu a intrat niciun lot din cele încriminate. Am discutat şi cu domnul ministru Daea (ministrul Agriculturii, n.r.), iar în intervenţiile publice domnul ministru a prezentat punctul Autorităţii’, a precizat Traian Petcu, care a răspuns unei întrebări puse de preşedintele Comisiei de specialitate din Senat, Eugen Teodorovici.
De asemenea, senatorul UDMR, Tzantos Barna, a cerut clarificări reprezentantului ANSVSA în ceea ce priveşte sistemul informatic de identificare a animalelor, în condiţiile în care acest sistem se află în proprietatea unei firme comerciale. Acesta a întrebat dacă Autoritatea are de gând să reglementeze această situaţie, având în vedere că ‘este o situaţie anormală ca o societate comercială să deţină un serviciu la nivel naţional’.
‘Conducerea ANSVSA a preluat acest sistem în 2017, dar ca pe un serviciu prestat de altă firmă. Am purtat mai multe negocieri cu această firmă, dar din punct de vedere juridic este foarte dificil să rezolvăm situaţia. În paralel, noi am cerut şi ajutorul STS, iar prin reorganizare vom încerca să facem o nouă direcţie care să schimbe aceste aspecte şi să rezolvăm problema identificării’, a adăugat vicepreşedintele ANSVSA.
Autorităţile franceze au interzis vânzarea şi au cerut retragerea unor formule de lapte praf şi produse alimentare pentru copii fabricate de gigantul francez Lactalis, după descoperirea bacteriei salmonella, a anunţat duminică Direcţia Generală pentru Concurenţă, Consum şi Combaterea Fraudelor (DGCCRF), transmite Reuters.
Bugetul ANAVSA pentru anul 2018, în sumă de 694 de milioane de lei, a primit joi aviz favorabil din partea comisiilor de reunite de Buget-Finanţe din Parlament, cu 18 voturi pentru şi 10 împotrivă. A fost aprobat şi amendamentul care vizează suplimentarea prin redistribuire a unei sume de 3,7 milioane de lei pentru finanţarea punctelor de inspecţie la frontieră.
Bugetul pentru 2018 este mai mare cu 4% decât anul trecut.
În 2018, bugetul total al ANSVSA, inclusiv veniturile proprii, se ridică la 734,822 milioane de lei.
Din bugetul ANSVSA, cheltuielile de personal reprezintă 29,8 milioane de lei, cele pentru bunuri şi servicii – 13 milioane de lei, transferuri între unităţi – 611 milioane de lei, proiecte cu finanţare din Fonduri Europene Nerambursabile – 40 de milioane de lei iar cheltuielile de capital sunt în sumă de 615.000 lei.
De asemenea, ANSVSA a depus, pentru anul 2018, o serie de proiecte pentru atragerea de fonduri europene în vederea cofinanţării, acestea vizând cu precădere monitorizarea, controlul şi eradicarea unor boli la animale.
Astfel, pentru rabie a fost depus un proiect în valoare de 7,009 milioane de euro, din care 75% reprezintă finanţarea europeană, iar pentru zona tampon de 50 de kilometri de la graniţa României în interiorul Republicii Moldova şi Ucraina – 1,8 milioane de euro cu 100% finanţare europeană.
Pentru pesta porcină clasică valoarea totală a proiectului este de 593.000 de euro (75% finanţare UE), pesta porcină africană – 1,313 milioane de euro (75%), gripa aviară – 242.000 euro (75%), bluetongue – 114.340 euro (50%), Encefalopatia spongiformă transmisibilă (EST) – 1,526 milioane de euro (75%) şi salmoneloze zoonotice – 501.000 euro (75%).
(Agerpres/FOTO arhivă centruldeparenting.ro)