(VIDEO) În opt municipii din România cu rata de infectare de peste 4,5 începe vaccinarea anti-COVID și pentru populația generală
Publicat de , 9 martie 2021, 15:01
VIDEO: RO Vaccinare – Conferință de presă susținută de președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV, Andrei Baciu, conferențiar doctor Florentina Furtunescu din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, și directorul Direcției generale urgențe medicale din cadrul DSU, membru CNCAV, Călin Alexandru
https://www.facebook.com/ROVaccinare/videos/2891005231171130/
TEXT (transcriere, RADOR)
Valeriu Gheorghiţă: Bună ziua! Vă mulțumim pentru participarea la o altă conferință organizată de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Ca elemente de noutate vom trece în revistă extinderea recomandărilor pentru vaccinarea cu vaccinul produs de compania Oxford-AstraZeneca, deschiderea etapei a treia, faptul că urmează să punem în funcțiune încă 74 de centre de vaccinare, începând cu 15 martie, detalii despre lista de așteptare şi adeverința electronică de vaccinare, respectiv, posibilitatea de a fi descărcată de către fiecare persoană direct din Registrul Electronic Național al Vaccinărilor.
Legat de extinderea recomandărilor de vaccinare cu vaccinul produs de compania Oxford-AstraZeneca, după cum știți ieri a fost anunțat printr-un comunicat oficial faptul că, în urma întrunirii Comisiei Ştiințifice și a Grupului Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, la care am avut răspunsul Ministerului Sănătății, respectiv, Comisia științifică de specialitate și punctul de vedere al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, s-a decis, în baza recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, a datelor disponibile științifice și a demersului efectuat de celelalte țări europene, ridicarea limitării de vârstă de la categoria 55 de ani, practic, s-a renunțat la această limitare, așa încât toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani în momentul de față pot să se programeze pe centrele de vaccinare în care distribuim vaccinul de la compania AstraZeneca, respectându-se evident criteriile de eligibilitate, conform etapei de vaccinare în care fiecare persoană se află. Pot să vă spun că, din cursul serii precedente, de când a fost operaționalizată această cerință în platformă de programare, deci, practic, s-a ridicat această limitare, s-au programat aproximativ 59.522 de persoane până la ora 8:00 dimineața, mai mult de jumătate dintre aceste persoane aveau vârsta peste 65 de ani, deci, practic, a crescut gradul de ocupare a locurilor în centrele de vaccinare unde este distribuit vaccinul de la compania AstraZeneca.
Un al doilea element important pe care aș vrea să îl prezint este legat de deschiderea posibilității de programare a persoanelor din etapa a treia pentru județele care au municipii cu rată de incidență cumulată a cazurilor mai mare de la 4,5 la mie.
Și vă prezint care sunt aceste municipii, respectiv, județe. Vorbim de județul Alba, cu municipiul Alba Iulia, vorbim de județul Timiș, cu municipiul Timișoara, județul Brașov, cu municipiul Brașov, și localitatea Sânpetru, vorbim de județul Maramureș, cu localitatea Baia Mare, județul Sălaj, cu municipiul Zalău, județul Hunedoara, municipiul Petroșani, județul Cluj, municipiul Cluj-Napoca, și județul Giurgiu, municipiul Giurgiu.
În aceste localități menționate va fi posibilă programarea inclusiv a persoanelor din etapa a treia, direct în platforma de programare, conform criteriilor de care fiecare persoană aparține. După cum știm, conform hotărârii de guvern care prevede criteriile de eligibilitate, ale strategiei naționale de vaccinare, în etapa a treia există o serie de subprioritizări și fiecare persoană care se programează va stabili criteriul și apartenența la acel tip de categorie populațională.
De asemenea, vor mai fi deschise în următoarele zile în aceste municipii centre noi de vaccinare, unde vom distribui vaccinul de la compania Oxford-AstraZeneca. Numărul de centre este variabil, în funcție de spațiile disponibile la nivelul fiecărui municipiu și de resursa umană pe care fiecare municipiu o are disponibilă, ţinând cont că acest demers se face foarte rapid și nu avem un timp suficient de pregătire, tocmai pentru a beneficia, dacă vreți, de această perioadă în care putem să distribuim cu prioritate vaccinuri în municipiile afectate.
De ce am ales această rată de incidență de peste 4,5? În primul rând, după cum știm, peste o rată de incidență de 3 la 1.000 de locuitori localitatea respectivă intră în scenariul roșu și, din acest punct de vedere, se impun anumite restricții, care sunt hotărâte prin decizii și hotărâri ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență. La o rată de incidență de peste 6 localitatea respectivă intră și are criterii de carantinare. Iar noi ne dorim ca de la 4,5 rată de incidență să putem interveni din punct de vedere medical, prin accelerarea campaniei de vaccinare în localitățile afectate, în demersul de a evita, dacă vreți, carantinarea localității respective. Sigur că alături de vaccinare este importantă respectarea tuturor măsurilor de prevenție deja cunoscute și a celorlalte măsuri care se iau pentru scenariu în care se regăsește localitatea respectivă.