Ascultă Radio România Iași Live

(VIDEO) Tamara Buciuceanu-Botez şi Universitatea Babeş-Bolyai – printre laureaţii Galei Radio România Cultural

(VIDEO) Tamara Buciuceanu-Botez şi Universitatea Babeş-Bolyai – printre laureaţii Galei Radio România Cultural

Publicat de Andreea Drilea, 20 martie 2018, 07:45 / actualizat: 20 martie 2018, 10:21

Actriţa Tamara Buciuceanu Botez, scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu şi Universitatea Babeş-Bolyai se numără printre laureaţii celei de a XVIII-a ediţii a Galei Radio România Cultural, desfăşurată luni seară la Teatrul Odeon.

Scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu, pentru romanul ‘Copilăria lui Kasper Hauser’ (Editura Polirom), şi poetul Dan Coman, pentru volumul ‘Insectarul Coman’ (Editura Charmides), au fost câştigătorii premiului oferit de Radio România Cultural la categoria ‘Literatură’.

Pentru ‘Teatru’, premiul i-a revenit lui Lucian Vărşăndan, ‘pentru excelenţa managementului vizionar şi coerenţa strategiei artistice a Teatrului German de Stat din Timişoara ce a depăşit limitele spaţiului minoritar german din Banat devenind un adevărat fenomen prin performanţele trupei’.

La categoria ‘Film’, premiul i-a fost acordat regizorului Daniel Sandu pentru producţia filmului ‘Un pas în urma serafimilor’, ‘pentru prospeţimea abordării unui subiect insolit – universul închis al unui seminar teologic condus dictatorial de un profesor corupt’.

‘În 1990, când eram elev la generală, în România existau 450 de săli de cinema. Astăzi, când am ajuns regizor, în România mai există doar 16 săli de cinema, excluzând sălile de mall. (…) În următorii patru ani estimăm că se vor reduce la şapte săli de cinema în întreaga ţară. În mediul acesta doresc să urez succes colegilor mei care rezistă şi fac filme în continuare’, a spus Daniel Sandu la primirea premiului.

Pentru ‘Arte Vizuale’ premiul a fost câştigat de Gheorghe Rasovszky pentru expoziţia retrospectivă ‘aNORMAL’, deschisă la MNAC în noiembrie 2017, în timp ce premiul pentru ‘Muzică’ a fost câştigat de soprana Dana Ciocârlie pentru lansarea integralei pieselor pentru pian solo, de Robert Schumann.

‘Sunt fericită şi emoţionată să împărtăşesc cu dumneavoastră aceste momente de solemnitate ale premiului canalului de radio România Cultural. Sunt fericită şi onorată deoarece este cel mai important premiu pe care l-am primit în ţara mea. (…) Regret că nu pot fi împreună cu dumneavoastră pe scena teatrului deoarece am concert chiar în această seară cu ocazia Zilei Francofoniei’, a spus Dana Ciocârlie într-un mesaj video transmis de la Paris.

La categoria ‘Ştiinţă’ distincţia a fost oferită echipei revistei ‘Ştiinţă & Tehnică’ pentru ‘Marea expediţie americană’, cea mai importantă expediţie din istoria de peste 70 de ani a revistei Ştiinţă & Tehnică. Printre cei care au urcat pe scenă să primească premiul a fost profesorul Alexandru Mironov şi generalul Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român.

Pentru ‘Educaţie’ premiul a fost acordat Asociaţiei Astronomice PLUTO pentru Muzeul Iluziilor, ‘un muzeu naţional itinerant creat între magie, ştiinţă şi educaţie’.

Premiul pentru ‘Implicare civică’, cea mai nouă categorie introdusă la ediţia din acest an a Galei Radio România Cultural, distincţia a fost acordată MAGICHome, o casă pentru părinţii copiilor bolnavi de cancer’.

Celor opt categorii li s-au adăugat trei premii speciale, ai căror câştigători, deja cunoscuţi, au fost actriţa Tamara Buciuceanu Botez – Premiul ‘Radio România 90’, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj – Premiul Centenar şi Filarmonica George Enescu – Premiul Excelenţa în Cultură.

‘Dragi mei, sunt eu, Tamara, şi sunt tare fericită că nu aţi uitat de mine. Anii au trecut, iar eu nu mai sunt aşa cum mă ştiţi dumneavoastră. Scena a fost viaţa mea, mi-ar fi plăcut să pot veni să ne vedem în seara asta atât de specială. Dar pentru că vă iubesc atât de mult aş vrea să vă amintiţi de Tamara aşa cum era ea pe scenă, în filme şi la radio. Mulţumesc Radio România pentru acest premiu Radio România 90 şi vreau să vă rog ceva pe toţi: aveţi grijă de teatru, aveţi grijă de radio, aveţi grijă de tot ce e frumos şi trainic’, a spus Tamara Buciuceanu Botez într-un mesaj audio.

Seara s-a încheiat cu un concert al trupei Byron, formaţie care la ediţia din 2017 a Premiilor Radio România Cultural a fost premiată la categoria Muzică.

A XVIII-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural este un eveniment produs de Radio România Cultural, în parteneriat cu Teatrul Odeon.

 

 

Premiile pe secțiuni:

Premiul pentru POEZIE a ajuns la Dan Coman, pentru volumul de poezie Insectarul Coman, apărut la Editura Charmides.

Premiul pentru PROZĂ i-a fost înmânat lui Bogdan-Alexandru Stănescu, pentru romanul Copilăria lui Kaspar Hauser, apărut la Editura Polirom.

Premiul pentru TEATRU i-a revenit lui Lucian Vărșăndan, pentru excelența managementului vizionar și coerența strategiei artistice a Teatrului German de Stat din Timișoara.

Premiul pentru FILM i-a fost înmânat regizorului Daniel Sandu, pentru producția Un pas în urma serafimilor.

Premiul pentru ARTE VIZUALE i-a fost decernat lui Gheorghe Rasovszky, pentru expoziția retrospectivă aNORMAL, deschisă la MNAC în noiembrie 2017.

Premiul pentru ȘTIINȚE a ajuns la echipa revistei Știință & Tehnică pentru Marea Expediție Americană, cea mai importantă expediție din istoria de peste 70 de ani a revistei Știință & Tehnică, un proiect multimedia unic în presa românească, desfăşurat între 14 și 31 august 2017, prin care trei echipe ale revistei s-au dus în Statele Unite şi au stat de vorbă cu cercetători și profesori români din Statele Unite ale Americii, cu specialiștii NASA despre cucerirea planetei Marte cu echipaj uman şi au transmis LIVE cel mai spectaculos fenomen astronomic al anului 2017, Marea Eclipsă Americană.

Premiul pentru MUZICĂ a fost revendicat de pianista Dana Ciocârlie, care a lansat Integrala pieselor pentru pian solo de Robert Schumann. Este o premieră în istoria înregistrărilor din întreaga lume – o integrală live, alcătuită din 13 CD-uri înregistrate într-o serie de concerte şi recitaluri susţinute pe parcursul a cinci ani.

Premiul pentru EDUCAȚIE a fost obținut de Asociația Astronomică Pluto, pentru Muzeul Iluziilor, un muzeu național itinerant creat între magie, știință și educație. Conceptul este unul unic în România și are un caracter interactiv – vizitatorii pot înțelege cum funcționează iluziile datorită explicațiilor oferite de ghizi. Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff și un theremin, instrumentul muzical la care poți cânta fără să îl atingi, sunt doar câteva dintre lucrurile care îi așteaptă pe vizitatori.

Premiul pentru IMPLICARE CIVICĂ a ajuns la Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu, pentru proiectul MagicHOME, pentru faptul că, dincolo de un acasă departe de casă pentru părinții copiilor bolnavi de cancer, au pus bazele construirii unui ”împreună” fundamentat de o coeziune socială și umană fără precedent în România contemporană.

Au fost acordate și trei premii speciale:

Premiul Centenar a ajuns la Universitatea Babeș–Bolyai din Cluj Napoca.

Premiul Excelența în Cultură a mers la Filarmonica ”George Enescu”.
Premiul Radio România 90 i-a fost acordat acordat actriței Tamara Buciuceanu-Botez.

Etichete:
Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo_foto Virgil Oprina
Evenimente RRA luni, 25 noiembrie 2024, 12:32

Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie, de Ziua Naţională a României

Celebrul ansamblu Violoncellissimo va evolua pe 27 noiembrie 2024 pe scena Teatrului Național de Dans din Budapesta şi pe 5 decembrie 2024, la...

Violoncellissimo în turneu la Budapesta, pe 27 noiembrie şi Beijing, pe 5 decembrie, de Ziua Naţională a României
Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio – fapte şi cifre
Evenimente RRA miercuri, 20 noiembrie 2024, 13:42

Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio – fapte şi cifre

Organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, finanțat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare...

Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio – fapte şi cifre
Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 14 – 20 octombrie
Evenimente RRA luni, 14 octombrie 2024, 17:35

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 14 – 20 octombrie

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 14 – 20 octombrie:...

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 14 – 20 octombrie
RADOR Radio România a primit premiul Francofoniei pentru fact-checking
Evenimente RRA marți, 8 octombrie 2024, 18:44

RADOR Radio România a primit premiul Francofoniei pentru fact-checking

Agenția de presă RADOR Radio România, care a înființat la începutul anului 2024 grupul de verificare a informațiilor false Romania Check, a...

RADOR Radio România a primit premiul Francofoniei pentru fact-checking
Evenimente RRA luni, 7 octombrie 2024, 08:42

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 7 – 13 octombrie

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 7 – 13 octombrie:...

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune noi evenimente din lumea artelor vizuale, care vor debuta în perioada 7 – 13 octombrie
Evenimente RRA sâmbătă, 5 octombrie 2024, 09:13

Radio România invită elevii şi studenţii la simpozionul “Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”

Radio România invită elevii şi studenţii din domeniile jurnalism, științele comunicării și alte domenii de studiu asociate – filologie,...

Radio România invită elevii şi studenţii la simpozionul “Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”
Evenimente RRA luni, 30 septembrie 2024, 18:59

Proiectul „Ascultă cinci minute de muzică clasică” derulează o nouă ediţie

Proiectul „Ascultă cinci minute de muzică clasică”, iniţiat de Radio România Muzical şi desfăşurat fără întrerupere începând...

Proiectul „Ascultă cinci minute de muzică clasică” derulează o nouă ediţie
Evenimente RRA marți, 24 septembrie 2024, 09:07

Comunicat al Preşedintelui Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune

Întrucât în spaţiul public au apărut unele informaţii legate de funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), vreau să vă...

Comunicat al Preşedintelui Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune