Ascultă Radio România Iași Live

Vreme caldă şi şanse mici de de apariţie a precipitaţiilor, în perioada 6 – 19 septembrie (ANM)

Vreme caldă şi şanse mici de de apariţie a precipitaţiilor, în perioada 6 – 19 septembrie (ANM)

Publicat de Andreea Drilea, 6 septembrie 2021, 12:36

Vremea prognozată pentru următoarele două săptămâni (6 – 19 septembrie) va fi, în general, caldă cu şanse mici de apariţie a precipitaţiilor în majoritatea regiunilor, se arată în estimările meteo publicate, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat, intervalul va debuta cu un regim termic diurn caracterizat de valori apropiate de cele specifice primei decade de septembrie, cu maxime de 23 – 25 de grade Celsius, în medie. Nopţile vor fi însă răcoroase, cu temperaturi de 8 – 11 grade. Între 10 şi 14 septembrie, vremea va deveni mai caldă decât normal în cursul după-amiezelor când, mediat regional, se vor înregistra 26 – 27 de grade, în timp ce minimele nocturne vor fi cele obişnuite ale perioadei, respectiv 11 – 14 grade. Ulterior, estimările prognostice indică probabilitatea pentru o vreme mai răcoroasă, de altfel obişnuită după mijlocul lunii septembrie. Regimul pluviometric se va menţine deficitar în mare parte a intervalului de referinţă, posibilitatea de ploaie fiind în creştere doar după data de 15 septembrie.

În regiunea Crişanei, în debutul perioadei, vremea va fi normală din punct de vedere al temperaturilor diurne, care se vor situa, mediat regional, între 22 şi 25 de grade, dar relativ răcoroasă în cursul nopţilor când vor fi 8 – 12 grade Celsius. În perioada 10 – 13 septembrie va fi mai cald decât în mod obişnuit în a doua decadă a lunii septembrie, cu 25 – 27 de grade, ziua, şi 10 – 15 grade, noaptea, în medie. Pentru ultima parte a intervalului, este estimată o răcorire a vremii ce se va resimţi în special la valorile diurne, care de altfel vor deveni apropiate de mediile multianuale. Până în jurul datei de 14 septembrie regimul pluviometric va fi deficitar, ulterior probabilitatea de ploaie fiind în creştere.

În Transilvania, la începutul intervalului, valorile diurne ale temperaturii aerului vor fi apropiate de cele specifice primei decade de septembrie, respectiv 21 – 24 de grade Celsius, în medie, nopţile vor fi însă răcoroase în mare parte a regiunii – minime termice de 6 – 10 grade, iar în depresiuni chiar spre 1 – 3 grade. Încălzirea uşoară a vremii ce se va resimţi între 10 şi 13 septembrie, cu precădere în vestul şi sud-vestul zonei, va determina valori în general mai ridicate decât ar fi normal în această perioadă din an, mai ales pe parcursul zilelor, cu maxime de 23 – 26 de grade. Minimele termice vor fi de 9 – 13 grade, mai mici în zonele depresionare. Apoi, până la sfârşitul celor două săptămâni, este estimată o răcorire a vremii în special în privinţa valorilor diurne. Până în jurul datei de 15 septembrie, regimul precipitaţiilor va fi deficitar, doar izolat urmând să plouă slab şi trecător, cu precădere în zonele perimontane. Ulterior, probabilitatea de ploaie va creşte.

În Maramureş, intervalul va debuta cu un regim termic diurn caracterizat de valori în jurul celor normale în prima decadă de septembrie, cu maxime de 21 – 23 de grade, în medie; nopţile vor însă răcoroase, cu temperaturi de 6 – 9 grade Celsius. Între 9 şi 13 septembrie, vremea va deveni mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă a anului în cursul după-amiezelor când, mediat regional, se vor înregistra 23 – 25 de grade, în timp ce minimele nocturne vor fi cele obişnuite ale perioadei, respectiv 8 – 11 grade. Ulterior, estimările indică probabilitatea pentru o vreme mai răcoroasă, de altfel obişnuită după mijlocul lunii septembrie. Regimul pluviometric se va menţine deficitar în mare parte a intervalului de referinţă, posibilitatea de ploaie fiind în creştere doar după data de 15 septembrie.

În Moldova, în debutul perioadei, vremea va fi răcoroasă, cu maxime termice de 18 – 22 de grade şi minime de 6 – 9 grade, mediat regional. Din data de 9 septembrie, vremea va fi în încălzire uşoară şi treptată, determinând la început valori în jurul mediilor multianuale (ziua, 20 – 24 de grade, iar noaptea 8 – 11 grade), apoi chiar mai ridicate decât acestea, în special în sudul regiunii, unde amiezele vor înregistra în jurul a 26 de grade. Pentru ultima parte a intervalului, este estimată o răcorire a vremii ce se va resimţi în special la valorile diurne, care de altfel vor deveni apropiate de normele din a doua jumătate a lunii septembrie. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a intervalului de referinţă, probabilitatea de ploaie fiind în creştere doar în ultimele zile, după data de 16 septembrie.

În Dobrogea, vremea răcoroasă va caracteriza începutul intervalului, astfel că vor fi temperaturi maxime de 19 – 22 de grade şi minime de 10 – 15 grade Celsius. Încălzirea treptată a vremii din perioada 9 – 15 septembrie va determina înregistrarea de valori mai întâi apropiate de normele perioadei, apoi chiar mai ridicate decât acestea, astfel că maximele vor ajunge la un ecart mediu regional de 24 – 26 de grade, iar minimele vor fi de 13 – 18 grade. Regimul pluviometric va fi deficitar pe durata întregului interval, ploi slabe fiind posibile doar pe suprafeţe mici în primele zile şi din nou la finalul celor două săptămâni de prognoză.

În Muntenia, intervalul va debuta cu o vreme răcoroasă, în special în cursul nopţilor şi al dimineţilor, cu temperaturi maxime de 20 – 23 de grade şi minime de 6 – 10 grade, în medie. Între 10 şi 14 septembrie, vremea va fi în încălzire, iar temperaturile vor fi apropiate şi local chiar uşor mai ridicate decât cele caracteristice perioadei, cu valori diurne de 24 – 27 de grade şi nocturne de 10 – 15 grade. Spre sfârşitul celor două săptămâni de prognoză este estimată o scădere treptată a temperaturilor. În ceea ce priveşte regimul pluviometric, acesta se va menţine deficitar în mare parte a intervalului de referinţă. În primele zile, doar izolat, vor fi ploi slabe, trecătoare, iar posibilitatea de ploaie va creşte doar după data de 16 septembrie.

În Oltenia, la debutul perioadei, vremea va fi relativ răcoroasă, mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor, astfel că ecartul termic mediu al maximelor va fi de 22 – 25 de grade, iar al minimelor de 8 – 12 grade. Din data de 10 septembrie, vremea va fi în încălzire treptată, determinând la început valori în jurul mediilor multianuale, apoi chiar mai ridicate decât acestea, în special în sudul regiunii, unde amiezele vor înregistra în jurul a 28 de grade. Pentru ultima parte a intervalului, este estimată o răcorire a vremii ce se va resimţi în special la valorile diurne, care de altfel vor deveni apropiate de normele din a doua jumătate a lunii septembrie. Regimul pluviometric se va menţine deficitar în mare parte a intervalului de referinţă şi doar izolat, în primele zile ale intervalului, vor fi ploi slabe, trecătoare, iar probabilitatea de ploaie va creşte doar după data de 16 septembrie.

La munte, vremea va fi răcoroasă în primele zile, când vor fi, în medie, temperaturi maxime de 9 – 16 grade şi minime de 3 – 9 grade, cu valori mai scăzute la peste 1.700 de metri altitudine, unde noaptea vor fi uşor negative. Ulterior, temperaturile, în special cele diurne, vor fi în creştere şi se vor situa în jurul celor normale pentru a doua decadă a lunii septembrie, iar o răcire a vremii este estimată doar la finalul celor săptămâni de prognoză. Deficitul pluviometric va fi semnificativ, având în vedere că până în data de 17 septembrie doar pe pe spaţii restrânse vor fi ploi trecătoare, în general slabe cantitativ. AGERPRES

Etichete:
MF: România se va încadra în ţinta de deficit asumată prin Planul Bugetar – Structural Naţional pe Termen Mediu
Naţional miercuri, 23 aprilie 2025, 06:00

MF: România se va încadra în ţinta de deficit asumată prin Planul Bugetar – Structural Naţional pe Termen Mediu

România îşi reafirmă angajamentul de a se încadra în deficitul de 7% din PIB în 2025 şi, totodată, va continua această traiectorie şi în...

MF: România se va încadra în ţinta de deficit asumată prin Planul Bugetar – Structural Naţional pe Termen Mediu
DNSC atenţionează asupra unui scenariu de fraudă în care sunt folosite numele Poliţiei Române şi BNR
Naţional miercuri, 23 aprilie 2025, 05:21

DNSC atenţionează asupra unui scenariu de fraudă în care sunt folosite numele Poliţiei Române şi BNR

Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unui tip de fraudă în creştere, în care sunt folosite apeluri...

DNSC atenţionează asupra unui scenariu de fraudă în care sunt folosite numele Poliţiei Române şi BNR
Camera Deputaţilor/Proiectul cu privire la pensiile magistraţilor – raport de adoptare la Comisia pentru muncă
Naţional miercuri, 23 aprilie 2025, 05:18

Camera Deputaţilor/Proiectul cu privire la pensiile magistraţilor – raport de adoptare la Comisia pentru muncă

Proiectul cu privire la pensiile magistraţilor, iniţiat de liderii coaliţiei de guvernare, a primit marţi raport de adoptare de la Comisia pentru...

Camera Deputaţilor/Proiectul cu privire la pensiile magistraţilor – raport de adoptare la Comisia pentru muncă
Ecotichetul se majorează de la 5.100 la 7.500 euro
Naţional marți, 22 aprilie 2025, 11:30

Ecotichetul se majorează de la 5.100 la 7.500 euro

În bugetele programelor derulate prin Administrația Fondului pentru Mediu, este prevăzută majorarea valorii ecotichetului pentru cumpărarea unei...

Ecotichetul se majorează de la 5.100 la 7.500 euro
Naţional marți, 22 aprilie 2025, 10:37

Culturile, grav afectate de valul de frig de la începutul lunii aprilie

România se confruntă cu pagube însemnate în sectorul horticol, întrucât culturile au fost grav afectate de valul de frig de la începutul lunii...

Culturile, grav afectate de valul de frig de la începutul lunii aprilie
Naţional marți, 22 aprilie 2025, 10:30

Proiectul privind dezvoltatorii imobiliari și pensiile magistraților, în dezbaterea deputaților

Camera Deputaţilor va dezbate şi vota, săptămâna aceasta, ca for decizional, proiectul de lege care oferă protecţie financiară pentru...

Proiectul privind dezvoltatorii imobiliari și pensiile magistraților, în dezbaterea deputaților
Naţional marți, 22 aprilie 2025, 10:28

DNSC: Parolele lungi nu garantează siguranţa online

Parolele lungi nu garantează siguranţa online, avertizează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică. Instituţia spune că în loc să...

DNSC: Parolele lungi nu garantează siguranţa online
Naţional marți, 22 aprilie 2025, 10:25

Programul Noua Casă 2025 a devenit operaţional

Programul Noua Casă 2025 a devenit operaţional, după ce plafonul de garantare aprobat de către Ministerul de Finanţe în valoare de 500 milioane...

Programul Noua Casă 2025 a devenit operaţional