Ziua „bastonului alb”
Publicat de Lucian Bălănuţă, 15 octombrie 2014, 16:33
Odată cu ratificarea Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap, România s-a angajat să se asigure că persoanele cu handicap îşi pot exercita drepturile în condiţii de egalitate cu toţi ceilalţi cetăţeni. Drepturi egale ar putea fi asigurate prin crearea de accesibilităţi, care în privinţa nevăzătorilor , înseamnă semafoare cu semnal acustic, anunţuri scrise în limbaj Braille în locurile de interes, asigurarea învăţământului la orice nivel pentru persoana cu dizabilităţi, etc.
Din păcate, punerea în practică a convenţiei, arată disfuncţii legislative dar şi carenţe de acceptare din partea cetăţenilor.
Astazi este “Ziua Internaţionala a Nevăzătorilor”, sau „Ziua bastonului alb”, eveniment marcat în şi în Iaşi la Liceul Special Moldova din Tîrgu Frumos.
Liceenii au ieşi pe stradă cu pancarde în mână prin oraş însoţiţi de politiştii rutieri, pentru a desfăşura o campanie de prevenire a accidentelor rutiere.Şi la Neamt a fost marcată această zi prin acţiuni în trafic. Din păcate, poliţiştii rutieri au constatat că şoferii nu reacţionează când văd în trafic astfel de persoane care au bastunul alb, semnul distinctiv pentru nevăzătoori.
Bastonul alb a fost folosit pentru prima dată între cele două razboaie mondiale, în Europa. James Biggs, originar din Bristol, a inventat bastonul alb în anul 1921. In urma unui accident şi-a pierdut vederea şi a trebuit să se adapteze noilor condiţii.
Simţindu-se ameninţat de creşterea traficului din jurul casei sale, Biggs a hotarât să-şi vopsească bastonul în alb pentru a fi observat mai uşor de către şoferi.Introducerea bastonului alb în America de Nord i se atribuie Clubului Internaţional Lion. In 1930 un membru al clubului privea un nevăzător care încerca să traverseze o intersectie foarte aglomerată având înmână un baston de culoare neagră. Realizând că bastonul negru nu este observat de şoferi Clubul Lion a decis să vopsească bastonul în alb pentru a fi cât mai vizibil pentru conducătorii auto. In perioada aceea înSUA a început o campanie de promovare a utilizării bastonului alb de către nevăzători. Aceştia tineau bastonul diagonal în faţa lor în poziţie fixă
(Mihaela Munteani/ FOTO aradon.ro)