Ziua Mondială a Radioului
Publicat de gabrielarotaru, 13 februarie 2017, 13:00
Astăzi este Ziua Mondială a Radioului, o zi aleasă în urmă cu şase ani pentru a-i sărbători importanţa ca mijloc de informare, educare, cultură şi mijloc de divertisment, accesibil şi celor mai vulnerabile comunităţi.
În acest an, sloganul este „Radioul eşti tu!”.
Ziua de 13 februarie a fost stabilită de UNESCO drept Ziua Mondială a Radioului (World Radio Day – WRD), pentru a atrage atenţia asupra importanţei extraordinare a acestui mijloc de comunicare, fără de care mulţi oameni nu ar avea acces la informaţii.
Obiectivele acestei zile sunt orientate spre conştientizarea marelui public şi a mass-media asupra importanţei radioului, spre facilitarea accesului la informaţii prin intermediul radio, spre creşterea şi dezvoltarea reţelelor de transmisie şi spre cooperarea internaţională între radiodifuzori.
Ideea celebrării Zilei mondiale a radioului a venit din partea Academiei Spaniole de Radio. Delegaţia Permanentă a Spaniei la UNESCO a prezentat propunerea, în mod oficial, la cea de a 187-a sesiune a Comitetului Executiv al UNESCO, din septembrie 2011. La 3 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a 36-a Conferinţe generale a UNESCO, a fost aprobată înfiinţarea Zilei mondiale a radioului, potrivit site-ului diamundialradio.org.
În România, la 1 noiembrie 1928, ora 17:00, se inaugura, cu apelul „Alo, Alo aici Radio Bucureşti, România”, postul naţional de radio.
La mulţi ani radiourilor din toata lumea!
Iată mesajul şefului Departamentului pentru Radio al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune – EBU, Graham Dixon:
Graham Dixon: Salutări Radioului din România. Sunt la sediul Grupului media din Shanghai, unde se va desfăşura evenimentul central al celebrării Zilei Mondiale a Radioului pentru prima dată în afara Europei, în Asia, şi acest lucru stă mărturie al marii puteri a radioului, care traversează toate graniţele culturale, geografice, sociale, aducând oamenii împreună, unind comunităţi şi chiar ţinând oamenilor companie, stimulându-le curiozitatea, oferindu-le informaţii şi o diversitate de opinii.
„Dacă ai un aparat de radio, nu eşti niciodată singur, ai întotdeauna un prieten” – este unul dintre mesajele de pe pagina dedicată Zilei Mondiale a Radioului.