Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei este marcată anual la data de 28 iulie
Publicat de Andreea Drilea, 28 iulie 2023, 15:26
Reprezentanţii pacienţilor cu afecţiuni hepatice reclamă discrepanţe majore între legislaţie şi aplicarea acesteia în ceea ce priveşte prevenirea şi tratarea acestor afecţiuni în România.
Ei consideră că România trebuie să facă mai multe eforturi pentru ca eliminarea hepatitei să devină o realitate, prin implicare şi finanţare corespunzătoare pe toate palierele Planului Naţional Cadru de Eliminare a Hepatitelor Virale.
După cum transmite reporterul RRA Adriana Turea, Preşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a precizat că pentru virusul hepatic Delta, tratamentul urmează să fie inclus în lista de medicamente compensate şi gratuite, prin modificarea hotărârii de guvern. Adela Cojan a amintit că a fost lărgită paleta investigaţiilor decontate de CNAS pe care le pot recomanda medicii de familie în cazul afecţiunilor sau suspiciunilor de boli hepatice:
Adela Cojan: În cadrul supravegherii gratuite se face şi recomandare pentru testare, pentru hepatită şi de etiologie virală cu virus B şi C. De asemenea, investigaţiile pentru antigenul HP sau anticorpii HCV pot fi recomandate de medicii de familie, după cum şi tot ceea ce înseamnă monitorizare cu proceduri de înaltă performanţă la pacienţii cu suspiciune de hepatocarcinom sau ciroză hepatică. Tot ceea ce înseamnă monitorizare pentru prescriere de tratament antiviral, pentru diagnosticul hepatitelor cronice sunt incluse în serviciile de spitalizare de zi decontate prin fond.
Realizator: Astăzi este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva hepatitelor, boli infecţioase vindecabile, dacă se asigură tratamentul şi continuitatea lui. Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a propus să obţină eliminarea hepatitei ca ameninţare pentru sănătatea publică până în anul 2030.
Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro