Ziua națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone
Publicat de Andreea Drilea, 1 aprilie 2021, 06:05 / actualizat: 1 aprilie 2021, 8:27
„Ziua Naţională de Cinstire a Memoriei Românilor – Victime ale Masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale Deportărilor, ale Foametei şi ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie”.
La Fântâna Albă (în Bucovina, pe teritoriul Ucrainei de astăzi), la 1 aprilie 1941, în Duminica Paştilor, trupele sovietice au executat fără milă un număr de aproximativ 3.000 de civili români, locuitori din satele de pe Valea Siretului care încercau să se retragă din Bucovina de nord anexată de ruşi – 80 de ani.
NOTĂ: La 26 iunie 1940, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov, României i-a fost impusă cedarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei către Uniunea Sovietică. Începând cu această dată a fost dat startul prigoanei şi persecuţiei românilor din aceste provincii româneşti (deportările din Basarabia şi nordul Bucovinei (28 iunie 1940 – 5 martie 1953), masacrul de la Fântâna Albă (1 aprilie 1941) şi foametea organizată din Basarabia (1946-1947).
Manifestări comemorative au loc astăzi în judeţul Suceava la împlinirea a 80 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă. Este evocată ziua de 1 aprilie 1941, când mii de români au fost ucişi de către trupele sovietice când încercau să treacă graniţa din fosta Uniune Sovietică în România.
Mihaela Buculei – Activităţile organizate astăzi la Mănăstirea Putna au loc cu binecuvântarea IPS părinte Calinicm, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, şi se vor desfăşura începând cu ora 16:00. La slujba parastasului pentru românii căzuţi la Fântâna Albă vor fi prezenţi români din nordul Bucovinei, reprezentanţi ai Comisiei pentru cultură din Senatul României şi va avea loc un moment artistic dedicat acestui eveniment. La ora 18:00, în mănăstirile şi bisericile din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor se vor trage clopotele pentru pomenirea românilor morţi la Fântâna Albă şi în alte zone în urma ocupaţiei sovietice. Manifestarea comemorativă este organizată de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Mănăstirea Putna şi Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Arboroasa. Până în urmă cu un an, la Varniţa erau organizate activităţi religioase şi culturale la care participau români atât din nordul cât şi din sudul Bucovinei, însă din cauza restricţiilor impuse de pandemie, acestea vor avea loc anul acesta cu un număr restrâns de participanţi. (Rador)