Ziua păcălelilor
Publicat de gabrielarotaru, 1 aprilie 2017, 05:59
1 aprilie este o zi dedicată, prin excelență, glumelor, șotiilor și farselor, fiind cunoscută, în lumea întreagă, ca Ziua păcălelilor. I se mai spune și Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor.
Obiceiul se păstrează an de an, în aproape toate colțurile lumii, așa că, indiferent unde ne-am afla, ne putem aștepta să cădem ”victimele” unei astfel de șotii, căci toată lumea încearcă, pe 1 aprilie, să păcălească pe cineva, fie el prieten, coleg, vecin sau chiar rudă.
Originea acestui obicei nu este certă. Unii consideră că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar. Ipoteza acceptată de majoritate, însă, susține că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea, conform site-ului www.infoplease.com. În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar în 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea să-i poarte numele — calendarul gregorian, sărbătoarea Anului Nou mutându-se de atunci pe 1 ianuarie. Oamenii au avut probleme în a se obișnui cu noua dată a acestei sărbători și au continuat să-și trimită felicitări și să-și facă urări tot pe 1 aprilie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie au fost numiți „nebuni de aprilie”, de unde și denumirea de Ziua nebunilor (April Fools’ Day) sau Ziua păcălelilor. Cu timpul, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri hazlii.
Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca Zi a păcălelilor în majoritatea țărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean și s-a răspândit apoi în majoritatea țărilor de pe glob. Este, totuși, sărbătorită cu preponderență în Europa și în America și mai puțin de civilizațiile orientale.
La noi în țară, Ziua păcălelilor se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea. Potrivit site-ului www.istorie-pe-scurt.ro, se obișnuiește ca farsele să fie făcute tot până la ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion păcăliciului. Tradiția spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Dar nu este indicat să te căsătorești la 1 aprilie, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei. Copiii născuți la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine să stea departe de jocurile de noroc.
În Franța, Ziua păcălelilor a fost marcată pentru prima dată în secolul al XVI-lea, pe timpul domniei lui Carol al IX-lea, când s-a schimbat data Anului Nou. Atât în Franța, cât și în Belgia, Italia și Olanda, celor păcăliți li se spune ”Poisson d’Avril” (pește de aprilie). Această denumire se datorează faptului că, din punct de vedere astrologic, în aprilie soarele părăsește semnul zodiacal al „Peștilor”. De asemenea, cei păcăliți trebuie să poarte întreaga zi o hârtie în formă de pește, prinsă pe spate cu un ac de gămălie.
În Germania, prima zi a lunii aprilie este considerată o zi a farselor nevinovate, care trebuie făcute, însă, doar până la mijlocul zilei. Se spune că nerespectarea acestei ore poartă ghinion, se arată pe site-ul http://www.fundootimes.com/.
În Anglia, ”April Fools’ Day” a început să fie sărbătorită abia prin secolul al XVIII-lea, după ce a fost importată de la germani. Celui păcălit i se spune „noddy”, iar în Scoția, i se spune „April Gowk” sau „April cuckoo” (cuc de aprilie), pentru că aceasta este prima pasăre care vestește sosirea primăverii. De altfel, în Scoția, Zilei păcălelilor i se mai spune „Hunt-the-Gowk Day” și ține, de fapt, două zile. În prima zi, se fac farse, doar până la miezul zilei, iar în cea de-a doua zi, se obișnuiește să li se pună celor păcăliți câte o coadă din hârtie, atașată pantalonilor sau fustei.
Sărbătorirea acestei zile este larg răspândită și la americani, unde cele mai populare farse sunt legatul șireturilor și înlocuirea zahărului cu sare. Această zi este marcată și în Japonia, doar că acolo i se spune „ziua păpușilor” sau „ziua bucuriei celor mici” și se respectă obiceiul de a li se oferi acestora, în dar, păpuși.
În alte țări, această zi este sărbătorită la date diferite. Astfel, în Danemarca și în Suedia este marcată la 1 mai. În Spania și în unele state din America Latină, nu se sărbătorește Ziua păcălelilor, dar la 28 decembrie se marchează o zi asemănătoare, ce poartă numele ”Dia de los inocentes” (ziua celor naivi), se arată pe site-ul http://newsfeed.time.com/.
Ziua păcălelilor este sărbătorită, în prezent, la scară largă. Chiar și presa sau site-urile internaționale pregătesc diverse farse pentru a descreți frunțile cititorilor. Prin celebrarea acestei sărbători, ziua de 1 aprilie devine un prilej de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului, sau, așa cum spunea scriitorul Mark Twain, ”ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”. (Agerpres/ FOTO mbc.md)