Ascultă Radio România Iași Live

Noul Cabinet Ponta a fost votat de Parlament. Ceremonia de depunere a jurământului, marţi la ora 20.30

Publicat de Andreea Drilea, 15 decembrie 2014, 21:53 / actualizat: 15 decembrie 2014, 23:03

Noul Cabinet condus de Victor Ponta a primit, luni seară, votul de încredere al Parlamentului, potrivit unor surse din comisia de numărare a voturilor.

Noul Guvern condus de Victor Ponta are următoarea componenţă:

Liviu Dragnea (Dezvoltare regională)

Gabriel Oprea (Interne)

Daniel Constantin (Agricultură)

Rovana Plumb (Muncă)

Nicolae Bănicioiu (Sănătate)

Mihai Tudose (Economie)

Darius Vâlcov (Finanţe)

Robert Cazanciuc (Justiţie)

Eugen Teodorovici (Fonduri europene)

Ioan Rus (Transporturi)

Ionuţ Vulpescu (Cultură)

Bogdan Aurescu (Externe)

Mircea Duşa (Apărare)

Gabriela Szabo (Sport şi Tineret)

Sorin Grindeanu (Comunicaţii)

Angel Tîlvăr (Diaspora)

Eugen Nicolicea (Relaţia cu Parlamentul)

Sorin Cîmpeanu (Educaţie)

Andrei Gerea (Energie şi IMM)

Graţiela Gavrilescu (Mediu)

Liviu Pop ( Dialog Social).

Potrivit Regulamentului şedinţelor comune, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată Preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului.

UPDATE – Rezultatul oficial al votului pentru noul Guvern: 377 voturi „pentru”, 134 „împotrivă”

Noul Cabinet condus de Victor Ponta a primit votul favorabil din partea a 377 de parlamentari, 134 votând „împotrivă”, iar alte 12 voturi fiind anulate, conform rezultatului oficial anunţat în faţa Camerelor reunite.

Parlamentarii s-au exprimat asupra componenţei noului guvern prin vot secret, cu bile.

UPDATE – Ponta a discutat cu Băsescu, noul Guvern va depune jurământul marţi la ora 20.30

Premierul Victor Ponta a anunţat, după votul Parlamentului, că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu şi au convenit ca ceremonia de depunere a jurământului de către noul Cabinet să fie organizată marţi seara, la ora 20.30.

Ponta a arătat că, marţi, el se va afla la Belgrad, pentru reuniunea prim-miniştrilor din Europa Centrală şi de Est cu prim-ministrul Chinei, astfel că ceremonia de depunere a jurământului va fi la ora 20.30.

El a precizat că, până atunci, în cursul zilei de marţi, noii miniştri vor efectua predarea-primirea dosarelor cu foştii miniştri, având în vedere şi faptul că miercuri dimineaţa încep dezbaterile în comisiile parlamentare pentru proiectul de buget pe anul viitor.

Premierul a afirmat că intenţionează să îşi încheie mandatul la conducerea Guvernului în noiembrie 2016, chiar dacă în urmă cu o lună, imediat după alegerile prezidenţiale, nu era atât de hotărât.

„A fost o problemă de energie a mea şi de credinţă că pot să duc la bun sfârşit ce am început în mai 2012. Mi-am recăpătat această încredere – nu în totalitate, recunosc, sunt multe lucruri pe care trebuie să le fac altfel – şi cred că o să învăţ mai mult din înfrângerea din 16 noiembrie decât am învăţat din victoriile anterioare”, a spus Ponta.

Noul Cabinet condus de Victor Ponta a primit, luni seară, votul de încredere al Parlamentului.

UPDATE – Parlamentarii UDMR şi PPDD şi cei din grupul minorităţilor au anunţat că votează guvernul

Parlamentarii UDMR şi PPDD, precum şi cei din grupul minorităţilor naţionale au anunţat, luni, în plen, că votează guvernul, arătând că vor să dea o şansă noului Executiv.

„Ceea ce vrem noi, şi de aceea am decis astăzi, să dăm votul favorabil acestui Guvern. Dăm o şansă acestui Guvern să realizeze ceea ce este aici, în programul guvernamental asumat de acest Guvern. Noi dăm sprijinul, fiţi convinşi, când e vorba nu numai de aceste probleme (ale minorităţilor –n.r.), ci de probleme care ţin, într-adevăr, de viaţa tuturor cetăţenilor din România de zi cu zi. Noi dăm această şansă”, a afirmat deputatul UDMR. Laszlo Borbely.

„PPDD doreşte continuarea guvernării, va vota pentru stabilitate, vom da o notă de trecere noului Guvern”, a spus şi deputatul PPDD Ştefan Burlacu.

UPDATE – Parlamentarii au început votul asupra învestirii noului Cabinet condus de Victor Ponta

Parlamentarii au început, luni seară, votul asupra învestirii noului Cabinet condus de Victor Ponta, primii care îşi exprimă opţiunile fiind deputaţii.

Votul este secret, cu bile.

Deputaţii sunt primii care îşi exprimă opţiunile în privinţa învestirii noului Cabinet, aceştia fiind invitaţi să voteze, în ordine alfabetică.

Secretarul Camerei Niculae Mircovici, cel care citeşte lista deputaţilor, a spus că el nu mai vrea să fie „acar Păun” şi i-a invitat pe cei care sunt în sală să strige „prezent”, pentru a nu se repeta situaţia de la votul vizându-i pe deputaţii Teodorescu şi Marko.

Guvernul este învestit cu votul majorităţii parlamentarilor.

UPDATE – Ponta cere parlamentarilor soluţii de îmbunătăţire a colaborării cu Guvernul

Premierul Victor Ponta a solicitat parlamentarilor să caute soluţii de îmbunătăţire a relaţiilor de colaborare dintre Parlament şi Guvern, inclusiv prin modificarea regulamentelor, astfel încât membrii Executivului să poată avea o prezenţă mai mare la lucrările Legislativului.

Solicitarea a fost adresată la începutul discursului susţinut de Ponta în plenul Parlamentului, la şedinţa de acordare a votului pentru noul guvern.

„Încep prin a solicita şi a ruga Parlamentul să găsim în continuare căi de îmbunătăţire a colaborării între Guvern şi Parlament. Vreau să vă rog să gândiţi acele modificări ale regulamentului celor două Camere care să permită o colaborare mai eficientă, o prezenţă mai frecventă şi nu doar în cazul acelor invitaţii sau moţiuni”, a spus Ponta.

Ponta a amintit în acest context că majoritatea membrilor noului guvern, restructurat, sunt parlamentari, cu excepţia conducerii de la Ministerul de Externe şi Ministerul Educaţiei.

El a reluat totodată ideea că este nevoie de un larg consens parlamentar pentru noul Cod Fiscal şi viitoarea lege a redevenţelor, astfel încât investitorii să fie asiguraţi că prevederile celor două documente vor fi menţinute indiferent de schimbările politice, dar şi pentru masterplan-ul de transport.

Reuniunea în plen a Camerei Deputaţilor şi Senatului a început cu o întârziere de mai mult de o oră, după ce în comisiile parlamentare s-a prelungit audierea ministrului propus pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Angel Tîlvăr, după ce prima propunere pentru acest portofoliu, Adrian Anghel, a fost respins în comisiile de specialitate.

De asemenea, un alt motiv al întârzierii a fost convocarea parlamentarilor PSD într-o reuniune de urgenţă în grupurile parlamentare, pentru a se verifica prezenţa acestora înainte de votul pentru noul guvern.

La şedinţa care este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea sunt prezenţi 468 de parlamentari.

Deputatul PNL Mihai Voicu a propus, la începutul şedinţei,  întreruperea plenului reunit şi audierea lui Daniel Constantin şi Liviu Dragnea pentru posturile din noul Guvern, pe motiv că acestora li s-a schimbat structura ministerelor.

”În opinia noastră ar fi fost necesară audierea lui Daniel Constantin şi Liviu Dragnea, pentru că aceştia sunt în situaţia de a li se schimba structura ministerelor la care sunt propuşi”, a spus Voicu.

În replică, Valeriu Zgonea a precizat că această discuţie a fost şi în Biroul Permanent reunit şi s-a constatat cu Liviu Dragnea şi Daniel Constantin au fost audiaţi în martie, singura schimbare fiind că acum li s-au restrâns atribuţiile.

”Dacă am fi audiat, am fi dat un vot dublu. Dacă s-ar fi comasat ministerele, aş fi susţinut acest lucru. Niciodată la remaniere nu a fost făcută audierea unui ministru care şi-a păstrat portofoliu”, a spus Zgonea.

”Am considerat că este necesar ca opoziţia să-şi exprime punctul de vedere că puterea a comis un abuz”, a spus şi deputatul PNL George Scutaru, iar propunerea lui Voicu nu a fost supusă la vot.

Noul Guvern condus de Victor Ponta are următoarea componenţă: În viitoarea echipă a Guvernului, voi lucra alături de: Liviu Dragnea (Dezvoltare regională), Gabriel Oprea (Interne) Daniel Constantin (Agricultură), Rovana Plumb (Muncă), Nicolae Bănicioiu (Sănătate), Mihai Tudose (Economie), Darius Vâlcov (Finanţe), Robert Cazanciuc (Justiţie), Eugen Teodorovici (Fonduri europene), Ioan Rus (Transporturi), Ionuţ Vulpescu (Cultură), Bogdan Aurescu (Externe), Mircea Duşa (Apărare), Gabriela Szabo (Sport şi Tineret), Sorin Grindeanu (Comunicaţii), Angel Tîlvăr (Diaspora), Eugen Nicolicea (Relaţia cu Parlamentul), Sorin Cîmpeanu (Educaţie), Andrei Gerea (Energie şi IMM), Graţiela Gavrilescu (Mediu) şi Liviu Pop ( Dialog Social).

Potrivit Regulamentului Camerelor, Guvernul este învestit cu votul majorităţii parlamentarilor. Votul este secret, cu bile.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată Preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului. (mediafax.ro/FOTO observator.tv)

Etichete:
În toate liceele care vor fi centre de examen pentru probele orale de la Bacalaureat s-a desfăşurat o simulare tehnică
Naţional miercuri, 22 ianuarie 2025, 10:21

În toate liceele care vor fi centre de examen pentru probele orale de la Bacalaureat s-a desfăşurat o simulare tehnică

În toate liceele care vor fi centre de examen pentru probele orale de la Bacalaureat s-a desfăşurat o simulare tehnică în care a fost...

În toate liceele care vor fi centre de examen pentru probele orale de la Bacalaureat s-a desfăşurat o simulare tehnică
Autorităţile române monitorizează atent situaţia din Marea Neagră după eşuarea unor petroliere ruseşti în Strâmtoarea Kerci
Naţional miercuri, 22 ianuarie 2025, 07:39

Autorităţile române monitorizează atent situaţia din Marea Neagră după eşuarea unor petroliere ruseşti în Strâmtoarea Kerci

Autorităţile române monitorizează atent situaţia din Marea Neagră, după ce eşuarea unor petroliere ruseşti în Strâmtoarea Kerci, la...

Autorităţile române monitorizează atent situaţia din Marea Neagră după eşuarea unor petroliere ruseşti în Strâmtoarea Kerci
CEDO respinge cererea lui Călin Georgescu de măsuri provizorii în dosarul privind anularea alegerilor prezidenţiale
Naţional marți, 21 ianuarie 2025, 16:38

CEDO respinge cererea lui Călin Georgescu de măsuri provizorii în dosarul privind anularea alegerilor prezidenţiale

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins cererea lui Călin Georgescu privind impunerea de măsuri provizorii în dosarul în care...

CEDO respinge cererea lui Călin Georgescu de măsuri provizorii în dosarul privind anularea alegerilor prezidenţiale
Leul s-a apreciat, astăzi, în raport cu principalele valute
Naţional marți, 21 ianuarie 2025, 13:07

Leul s-a apreciat, astăzi, în raport cu principalele valute

Moneda naţională s-a apreciat, marţi, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9764 lei, în scădere...

Leul s-a apreciat, astăzi, în raport cu principalele valute
Naţional marți, 21 ianuarie 2025, 12:35

Radu Oprea: CPN al PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale

Consiliul Politic Naţional al PSD a validat, marţi, candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale, a anunţat social-democratul Radu...

Radu Oprea: CPN al PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale
Naţional marți, 21 ianuarie 2025, 11:36

Forţele Aeriene Române anunţă că, de marţi, vor avea zboruri de antrenament la înălţimi mici pe întreg teritoriul României

Forţele Aeriene Române anunţă că de astăzi vor avea zboruri de antrenament la înălţimi mici pe întreg teritoriul României, care pot genera...

Forţele Aeriene Române anunţă că, de marţi, vor avea zboruri de antrenament la înălţimi mici pe întreg teritoriul României
Naţional marți, 21 ianuarie 2025, 10:19

O nouă înşelăciune a luat amploare în România

O nouă înşelăciune a luat amploare în România. Poliţia anunţă că au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise...

O nouă înşelăciune a luat amploare în România
Naţional marți, 21 ianuarie 2025, 08:28

Tot mai mulţi tineri îşi doresc să plece din România

Tot mai mulţi tineri îşi doresc să plece din România, unii pe o perioadă mai scurtă, alţii definitiv. Un studiu făcut de Fundaţia Friedrich...

Tot mai mulţi tineri îşi doresc să plece din România