Parlamentul Germaniei a aprobat planurile Guvernului de participare la Coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic
Publicat de gabrielarotaru, 5 decembrie 2015, 07:43
Încă o ţară europeană importantă a răspuns apelului Franţei de creştere a eforturilor pentru a combate terorismul.
Parlamentul Germaniei a aprobat planurile Guvernului de participare la Coaliţia internaţional împotriva Daesh, aşa-numitul Stat Islamic, la o zi după ce Parlamentul britanic îi dăduse un asemenea acord.
Spre deosebire de Franţa, Marea Britanie sau Statele Unite, Germania nu va participa însă în mod direct la loviturile aeriene împotriva Statului Islamic în Siria.
Participarea Germaniei la efortul internaţional de combatere a grupării teroriste Statul Islamic a fost aprobată în parlament cu o largă majoritate: 445 de voturi pentru, 146 împotrivă şi 7 abţineri.
Coaliţia de guvernare a făcut să treacă fără probleme planul guvernului Merkel, însă stânga radicală din Parlament şi Verzii s-au opus, considerând că decizia a fost luată prea rapid, fără destulă chizbuinţă, la numai o săptămână de la anunţarea intenţiei şi la numai trei zile de la prezentarea planului de către Guvernul de la Berlin. Acum însă misiunea este aprobată şi poate începe oricând, o dată anume nefiind anunţată.
Cancelarul Angela Merkel răspunde astfel cererii preşedintelui francez, care săptămâna trecută, la Paris, i-a cerut o implicare mai mare decât cei 650 de soldaţi ce urmează să ajungă în Mali pentru a ajuta forţele franceze.
Răspunsul Germaniei constă într-un pachet de sprijin militar ce include 1.200 de militari, 6 avioane de recunoaştere, un avion pentru realimetare în aer, o fregată, precum şi sprijin logistic şi supraveghere prin satelit.
Misiunea va dura un an şi va costa 134 milioane de euro. Ministrul justiţiei, Heiko Maas, a declarat ziarului „Tagesspiegel” că misiunea se înscrie în cadrul legislativ internaţional referitor la securitatea colectivă şi că nu este în contradicţie cu Constituţia Germaniei.
Misiunea este cea mai mare pe care o are Germania, în prezent, în străinătate. Berlinul mai are soldaţi în Afganistan, pentru anternament şi consiliere, şi în nordul Irakului, unde antrenează forţele kurde. Cu noua misiune, Germania se alătură coaliţiei internaţionale, dar nu va executa lovituri aeriene asupra poziţiilor grupărilor teroriste Statul Islamic în Siria.
Potrivit unui comentariu al postului Deutsche Welle, Germania s-a alăturat luptei împotriva grupării teroriste Statul Islamic nu din convingere, ci ca urmare a presiunilor externe. Explicaţia analistului fiind că nu există argumente politico-militare pentru această campanie, despre care ministrul apărării, Ursula von der Leyen, a avertizat că va fi dură şi de lungă durată.
Cu toate acestea, liderul social-democraţilor din Parlament, Thomas Oppermann, a declarat la televiziunea publică ZDF că există un larg sprijin popular pentru misiunea împotriva teroriştilor islamişti în Siria, pentru că opinia publică a intuit, a spus el, că aşa-numitul Stat Islamic ameninţă nu doar Franţa, ci întreaga lume şi, implicit, Germania. (rador/ FOTO puterea.ro)