(AUDIO) Peste 30.000 de pelerini, la coadă pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva la Iaşi
Publicat de gabrielarotaru, 10 octombrie 2014, 12:48 / actualizat: 10 octombrie 2014, 23:38
UPDATE ora 20:00 – La această oră, la Iași se desfășoară procesiunea religioasă, prilejuită de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
La eveniment participă 100 de preoţi, conduşi de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Traseul procesiunii este: Catedrala Mitropolitană, Străzile, I.C Brătianu, Cuza Vodă, Armeană, Biserica Sfântul Sava, Biserica Trei Ierarhi, Catedrala Mitropolitană.
Până în prezent aproape 30 de mii de pelerini s-au închinat la racla cu Sfintele Moaşte. Începând de astăzi, în apropierea Catedralei Mitropolitane, primăria Iaşi organizează ceaiul pelerinilor.
Peste 10.000 de pelerini aşteaptă la rând pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva, aproximativ 150 de autocare cu credincioşi din Voluntari şi Bucureşti sosind la Iaşi, astăzi dimineaţă.
Primii pelerini veniţi să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au început să sosească la Iaşi încă de ieri după-amiază, unii dintre aceştia aşezându-se la rând cu aproape 24 de ore înainte de scoaterea moaştelor din incinta catedralei.
Racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană într-o procesiune desfăşurată astăzi dimineaţă, la care au asistat câteva mii de oameni. Racla a fost aşezată într-un baldachin în curtea catedralei.
Mai multe artere din zona centrală a oraşului au fost închise, iar pe mai multe clădiri şi pe stâlpi din jurul Catedralei Mitropolitane au fost montate camere de luat vederi, în timp ce pentru îndrumarea pelerinilor au fost organizate două puncte de informare – la gară şi pe bulevardul Ştefan cel Mare.
Viceprimarul Iaşului, Mihai Chirica:
De asemenea, în zona Mitropoliei a fost amenajat un punct medical, cu medic şi asistent, pentru intervenţii în caz de urgenţă. Şeful ISU Iaşi, colonel Dan Iamandi:
Câteva sute de mii de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi în următoarele zile la Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva, astfel că au fost mobilizaţi peste o mie de jandarmi şi poliţişti care asigură ordinea publică în zona centrală, iar de mâine un elicopter al MAI va survola oraşul.
Comandantul grupării mobile de jandarmi de la Bacău, colonel Gheorghe Stan:
Ca şi anul trecut, Sfânta Liturghie, programată marţi, 14 octombrie, se va desfăşura în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare.
Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.
În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării au stat şi câte 12 ore la coadă pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte, cozile întinzându-se pe distanţe de câţiva kilometri. Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie, ceai cald şi pachete cu mâncare.
Vox pop pelerini:
Al doilea moment important al zilei de astăzi (vineri) va fi Pelerinajul „Calea Sfinţilor“, organizat de la ora 19.00. La procesiune vor participa 100 de preoţi, conduşi de Înaltpreasfinţitul Teofan, credincioși, dar şi militari care vor duce torţe.
Anul acesta, credincioșii care vor veni în pelerinaj la Iași se vor putea închina şi la moaştele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu.
Preotul consilier de la Catedrala Mitropolitană din Iași, Constantin Sturzu a precizat că în acest an se împlinesc 300 de ani de la martiriul voievodului Constantin Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi. Constantin Sturzu:
(radioiasi, Constantin Mihai, Raluca Diaconiuc/ FOTO Raluca Diaconiuc)
PROGRAMUL COMPLET AL MANIFESTĂRILOR DE LA IAȘI aici