Poliţistul din Mărăşeşti cercetat pentru comiterea a 13 infracţiuni rămâne în arest preventiv
Publicat de Andreea Drilea, 11 februarie 2015, 17:47
Poliţistul din Mărăşeşti cercetat pentru comiterea a 13 infracţiuni rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile, au decis judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi, confirmând astfel o hotărâre anterioară a unei instanţe a Tribunalului Judeţean Galaţi.
Ofiţerul fusese arestat în urmă cu zece zile, la propunerea procurorilor DNA, care l-au acuzat de comiterea a şapte infracţiuni de abuz în serviciu, prin care ar fi obţinut pentru sine ori pentru o altă persoană un folos necuvenit, a două infracţiuni de fals intelectual, a încă două de uz de fals, dar şi a câte unei infracţiuni de luare de mita, respectiv favorizarea infractorului.
Procurorii DNA susţin că ‘există date şi indici rezonabile’ privind faptul că ‘în cursul anului 2013, inculpatul Vîrlan Marius – Maricel, ofiţer de poliţie cu grad de inspector principal în cadrul I.P.J. Vrancea – Poliţia Oraşului Mărăşeşti, a efectuat controale la mai multe societăţi comerciale. În aceste împrejurări, acesta fie a ridicat documente de evidenţă contabilă, precum şi sume de bani, fără temei legal şi fără a înregistra actul de control în evidentele poliţiei, fie a întocmit două dosare penale pentru fapte care constituiau, în realitate, contravenţii şi a ridicat bani fără justificare legală şi fără să îi depună la poliţie’, consemnează procurorii anticorupţie în documentul prin care cer arestarea preventivă a poliţistului.
Potrivit acestora, pentru a justifica deschiderea unuia dintre cele două dosare penale ‘a întocmit acte procesuale în fals şi, pe baza acestora, a formulat propuneri pe care le-a înaintat procurorului de caz’.
‘Acelaşi inculpat, în cadrul cercetărilor pe care le-a efectuat într-un alt dosar penal, deşi a recuperat o parte din bunurile sustrase persoanelor vătămate din acea cauză (bijuterii din metale preţioase), nu a depus întreaga cantitate a acestora la Banca Naţională – Filiala Buzău, astfel cum cereau prevederile legale, însuşindu-şi diferenţa (apreciată la 28.000 lei potrivit părţii vătămate). Ca să ascundă sustragerea unei părţi a bijuteriilor recuperate, a întocmit în fals un proces-verbal de predare-primire a acestora către părţile vătămate din acel dosar’, mai precizează procurorii DNA.
De asemenea, aceştia au mai arătat faptul că în perioada mai-iulie 2014, pe fondul unei cercetări penale pe care o efectua ofiţerul din Mărăşeşti, a pretins persoanei cercetate suma de 5.850 lei pentru acoperirea prejudiciului constatat, bani pe care, însă, şi i-a însuşit.
În contextul altor cercetări penale, au mai stabilit procurorii de caz, Vîrlan ar mai fi primit de la persoanele anchetate suma de 2.000 lei, în vederea remiterii către partea vătămată, dar la aceştia au ajuns în fapt doar 700 lei, iar ‘diferenţa şi-a însuşit-o’. (Agerpres/FOTO adevarul.ro)