(AUDIO) Creștinii Ortodocși sărbătoresc, astăzi, Întâmpinarea Domnului
Publicat de Andreea Drilea, 2 februarie 2025, 06:45
Creștinii Ortodocși sărbătoresc, astăzi, Întâmpinarea Domnului. Sfânta Liturghie este oficiată astăzi în Catedrala Mitropolitană din Iași de un sobor de preoți în frunte cu Înalt Prea Sfințitul Teofan – Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașului, Lucian Apopei: ”Slujba Sfintei Liturghii va fi săvârșită de ÎnaltPreaSfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. De asemenea, Sfânta Liturghie va fi săvârșită în cadrul ansamblului mitropolitan din Iași și în Paraclisul Eclesia din Muzeul Mitropolitan, precum și în Biserica Sfântului Gheorghe, vechea catedrală mitropolitană.”
Astăzi este sărbătorit și hramul vechii Catedrale Mitropolitane, din secolul al 17-lea, pe ale cărei temelii a fost construită actualul așezământ.
Lucian Apopei: ”La 40 de zile de la nașterea Domnului, Biserica prăznuiește, în ziua de 2 februarie, Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, despre care încă din veacul al III-lea, pelerina Egeria spunea că se prăznuiește cu aceeași bucurie ca Sfintele Paști. Prin această sărbătoare retrăim întâmpinarea Domnului la templu de către dreptul Simeon, căruia Dumnezeu i-a promis că nu va muri până nu va recunoaște și va ține în brațe pe Fiul Său. Gândul care se naște din această zi de sărbătoare, sau ar trebui să se nască, este unul de liniște și pace. Când dreptul Simeon l-a luat în brațe pe Dumnezeu Pruncul, a primit Lumina aducătoare de liniște și pace.”
Vechea Catedrală Mitropolitană din Iași a funcționat între anii 1682 – 1766. Vestigii ale acesteia au fost descoperite în urmă cu 30 de ani, în timpul lucrărilor de consolidare desfășurate la actuala Catedrală.
Relicvele se află într-un lăcaș situat în subsolul actualei Catedrale Mitropolitane
Lucian Apopei: ”Reprezentarea și ilustrarea hramului istoric al Catedralei Mitropolitane se regăsește atât în latura vestică deasupra intrării principale în Catedrală, în exterior, evident, unde este reprezentată în mozaic scena întâmpinării Domnului, realizată în timpul păstoririi Părintelui Patriarh Teoctist, ca mitropolit al Moldovei și Sucevei, dar și în latura estică, prin basorelief, sub care se regăsește fragmentul scripturistic din capitolul al doilea de la Luca, versetul 29, ”Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace.””
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro)