(AUDIO) Tinerii sunt încurajaţi să-şi înfiinţeze afaceri prin programul Start-Up Nation

Publicat de Andreea Drilea, 14 aprilie 2025, 11:03
Tinerii sunt încurajaţi să-şi înfiinţeze afaceri prin programul Start-Up Nation, care va beneficia de aproximativ 450 de milioane de euro în acest an, asiguraţi din fonduri europene.
Pentru a fi acceptaţi în program, ei trebuie să frecventeze cursurile gratuite de competenţe antreprenoriale, iar înscrierile încep marți, 15 aprilie 2025.
Camelia Taină, director al Direcției Generale Antreprenoriat și Finanțări pentru IMM-uri din cadrul Ministerului Economiei, i-a declarat într-un interviu colegului nostru, Horia Daraban, că 30.000 de persoane vor urma cursuri gratuite de formare antreprenorială.
De asemenea, vor fi sprijiniți peste 7500 de antreprenori cu finanțări de peste 50.000 euro, iar ca rezultat al programului se vor crea minimum 15.000 de locuri de muncă. Camelia Taină: ”Avem, într-adevăr, cea mai mare finanțare pentru programul Start-Up Nation România, aflat la cea de-a patra ediție, 446 de milioane de euro. Venim cu o serie de noutăți anul acesta, faptul că folosim 100% fonduri europene pentru acest program și degrevăm bugetul de stat, faptul că investim nu doar în dezvoltare afacerilor, ci și în competențele de afaceri. Prin acest program, 30.000 de persoane fizice vor beneficia de cursuri gratuite de formare antreprenorială. În plus, nu numai că pot beneficia de acest curs de formare antreprenorială, dar la sfârșitul acesteia vor primi și 200 lei.”
Camelia Taină a mai spus că a patra ediție a programului Start-up Nation dispune de doi piloni: ”Cel dintâi pilon cu anvelopă bugetare de 295 de milioane de euro pentru tinerii antreprenori. Pilonul ăsta este destinat tinerilor care au vârsta între 18 și 30 de ani, neîmpliniți la momentul la care aplică la programul nostru. Foarte important de precizat este faptul că pentru cel dintâi pilon, cel pentru tinerii între 18 și 30 de ani, se poate aplica de pe tot cuprinsul țării, adică avem buget inclusiv pentru zona București-Ilfov, considerată zonă mai dezvoltată, iar cel de al doilea pilon, de aproximativ 150 de milioane de euro, este destinat persoanelor care au vârsta între 30 și 35 de ani sau, indiferent de vârstă, celor care au un statut special pe piața muncii, și anume șomeri, șomeri de lungă durată, persoane în căutarea unui loc de muncă, persoane inactive sau dezavantajate pe piața muncii.”
Platforma oficială de înscriere este disponibilă la adresa minimis.imm.gov.ro şi va permite înscrierea simplă şi rapidă.
(Radio Iaşi/Radio Iași)