„Busola competitivității”: TUIASI susține mobilitatea specialiștilor cu competențe STEM pentru Europa

Publicat de Andreea Drilea, 7 aprilie 2025, 12:22
Vineri 4 aprilie a.c. a avut loc ședința Senatului TUIASI în cadrul căreia principalul punct pe ordinea de zi a fost prezentarea Raportului privind starea Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași pentru anul 2024.
O componentă esențială din raport a fost cea dedicată evoluției numărului de studenți înmatriculați la programele de licență și de master. După cum a subliniat prof.univ.dr.ing. Dan Caşcaval , rectorul TUIASI, în ultimii ani evoluția numărului de studenți de la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi s-a încadrat în standardele naționale. “Cu alte cuvinte, când a crescut numărul de studenți la nivel național, a crescut și la TUIASI iar atunci când a scăzut la nivel de țară, a scăzut și la noi. De remarcat este faptul că, în 2024, numărul studenților în regim cu taxă la programele de licență a fost cel mai mare din ultimii opt ani. La fel s-a înregistrat şi la programele de master. La capitolul studenți străini, TUIASI a pornit în 2016 cu 100 de studenți din Republica Moldova. Acum am ajuns la aproximativ 900 de studenți de la vecinii noştri. În paralel, a crescut interesul studenților, nu neapărat din țările UE cât din țările non-UE iar acest lucru a determinat măsura luată la admitere, la anumite facultăți cum ar fi Facultatea de Electronică, Telecomunicații şi Tehnologia Informației sau Facultatea de Construcții și Instalații, şi anume introducerea testului de limbă, iar, la anul I, acest lucru se vede.”, a precizat prof.univ.dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.
Acesta a subliniat că un alt aspect semnificativ în progresul universității este creșterea numărului de teze de doctorat susținute; TUIASI a reușit în ultimii doi ani să dubleze acest număr, trecând de la 40 la 80 de teze de doctorat susținute şi titluri acordate.
În 2024, din perspectiva evoluției finanțării instituționale, TUIASI a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii opt ani. Această ascensiune a fost influențată atât de majorarea salariilor în învățământul superior, cât și de creșterea fondurilor suplimentare dedicate excelenței. “În ianuarie 2024, TUIASI a primit 190 milioane de lei finanțare preliminară iar în final s-a ajuns la 226 milioane de lei. În 2025, TUIASI a pornit cu 202 milioane la care se vor mai adăuga sume suplimentare, la fel ca în anii anteriori”, a mai spus prof.univ.dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.
Un aspect inedit și o premieră la nivel național, în cadrul raportului TUIASI din acest an a fost faptul că fiecare prorector din echipa de conducere a TUIASI a prezentat activitatea specifică prorectoratului pe care îl conduce, expunând bilanțul pentru anul 2024.
Ca o concluzie la final de raport, prof.univ.dr.ing Dan Caşcaval a transmis comunității academice: „Într-un comunicat al Uniunii Europene, remis tuturor guvernelor țărilor care fac parte din UE, sub denumirea de „Busola competitivităţii”, se menționează clar susținerea mobilității specialiștilor cu studii superioare, în special a celor cu competențe STEM, în ideea susținerii dezvoltării Europei, într-un cadru care este în mod clar, supus presiunii concurențiale a SUA sau Chinei. În aceste condiții, universitatea noastră trebuie să răspundă solicitărilor pieței de muncă românești, dar şi internaționale, prin crearea unor specializări conectate direcțiilor actuale de dezvoltare ale societății, care să permită, de asemenea, facilitarea integrării absolvenților într-o piață a muncii din ce în ce mai diversificată. Așadar, universitatea nu se mai poate raporta doar la contextul național, dimensiunea internațională fiind o măsură importantă a recunoașterii sale. Parcurgerea acestei etape de internaționalizare și, ulterior, consolidarea dimensiunii internaționale, reprezintă nu doar o obligație, ci șansa universităților de a rămâne performante în contextul globalizării.”