Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor cere clarificări de la Ministerul Culturii privind furtul pieselor de tezaur dacic
![Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor cere clarificări de la Ministerul Culturii privind furtul pieselor de tezaur dacic Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor cere clarificări de la Ministerul Culturii privind furtul pieselor de tezaur dacic](https://www.radioiasi.ro/wp-content/uploads/2025/02/coif-tezaur-dacic-muzeu-foto-mnir.ro_-850x479.jpg)
Publicat de gabrielarotaru, 11 februarie 2025, 19:16
Membrii Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor au cerut, astăzi, noi clarificări de la reprezentanţii Ministerului Culturii privind furtul pieselor de tezaur dacic de la Muzeul Drents din Olanda.
De asemenea, au fost solicitate măsuri suplimentare pentru protejarea bunurilor culturale din ţara.
Iulia Gherman a urmărit discuţiile şi relatează: Preşedintele comisiei, George Mihail Neamţu, a cerut mai multă responsabilitate din partea instituţiilor abilitate. În plus, deputatul AUR a propus ca aceste obiecte să nu mai fie înstrăinate, o perioadă de timp.
George Mihail Neamţu: În mod special, brăţările dacice. Şi cerem, de asemenea, ca această Cloşca cu puii de aur să nu mai fie plimbată prin Europa. Dacă cineva vrea să o vadă, să vină aici pentru că e şi România o ţară europeană, putem şi noi să facem turism cultural.
Secretarul de stat Diana Baciuna a spus că Ministerul Culturii este preocupat de întărirea măsurilor de siguranţă.
Secretarul de stat Diana Baciuna: Ministerul Culturii a declanşat deja o procedură specială de inventariere a patrimoniului naţional cultural mobil, în muzeele din subordinea Ministerului Culturii. A fost instituită o comisie la nivel de minister. Va începe mâine, la Muzeul Naţional de Istorie a României, la Muzeul Naţional de Artă al României şi la Muzeul Naţional de Artă Contemporană.
Ministerul Culturii a lansat de ieri, în dezbatere publică, şi un proiect de hotărâre privind exportul temporar al bunurilor culturale, în care se prevede, între altele, pază umană pe toată durata transportului, depozitării şi expunerii acestor bunuri şi restricţionarea duratei exportului temporar pentru o perioadă de maximum şase luni, cu posibilitatea prelungirii o singură dată. (Rador/ FOTO mnir.ro)