Ascultă Radio România Iași Live

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor

Publicat de nicolaetomescu, 27 iulie 2018, 11:34

APAH-RO: Testarea și tratarea trebuie să fie obiectivele României pentru eliminarea hepatitelor

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor prin mai multe acțiuni de testare și informare desfășurate în toată țara.

La nivel internațional, mesajul acestui an este ”Find the missing millions”, toți cei implicați în lupta pentru eliminarea afecțiunilor hepatice dedicându-se identificării mijloacelor adecvate pentru diagnosticarea persoanelor infectate. Hepatitele reprezintă boli infecțioase, de cele mai multe ori asimptomatice, fapt care generează pericole majore întrucât cei afectați pot transmite virusul în orice moment.

APAH-RO și-a asumat acest rol, de facilitare a diagnosticării, încă de la înființare. În luna mai, anul acesta, asociația a demarat o campanie de testare în rândul persoanelor defavorizate din mai multe regiuni ale României. Din cele 420 de teste efectuate s-au descoperit 11 pacienți cu hepatita C, 20 de pacienți cu hepatita B (1 pacient cu hepatita B+D). Acțiunile de testare s-au desfășurat în județele: Suceava, Cluj, Giurgiu și Brașov. Peste 50% din cei testați sunt persoane cu venituri reduse sau fără asigurare medicală. Obiectivul APAH-RO a fost acela de a identifica ”miile de pacienți” care intră cu greu în circuitul medical din diverse motive – accesul redus la servicii medicale, lipsa asigurărilor medicale, lipsa unei educații privind prevenția etc. În România, aproximativ 600.000 de români trăiesc cu hepatită cronică C, iar aproximativ 800.000 au hepatită cronică B.

”Țara noastră a făcut pași importanți în gestionarea problematicii hepatitelor. În 2009, cu ocazia lansării asociației, pacienții cu hepatită aveau acces la tratament pe baza listelor de așteptare. La nouă ani distanță, trebuie spus că apreciem eforturile autorităților în ceea ce privește asigurarea tratamentului și intensificarea acțiunilor de diagnosticare. Markerii virali au fost introduși în pachetul de analize de bază, prescris de către medicii de familie. Ca parte a prevenției, ne dorim să existe continuitate în asigurarea vaccinului împotriva hepatitei B, iar pentru pacienții cu hepatita C, contractul cost-volum-rezultat să fie încheiat și implementat cât mai repede și să aibă acces la tratament toți pacienții, indiferent de stadiul bolii,” a declarat Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), hepatitele virale B și C reprezintă provocări majore, afectând 325 de milioane de oameni. Aceste afecțiuni generează cancer hepatic și provoacă anual 1,34 milioane de decese deoarece cel puțin 60% din cazurile de cancer hepatic au la bază testarea târzie, respectiv accesul la tratament pentru hepatitele B și C în stadii avansate ale bolii.

De aceea, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor, OMS se concentrează asupra ‘Testării și Tratării Hepatitelor’ pentru a putea fi atins obiectivul de eliminare până în 2030.

APAH-RO încurajează românii să meargă la medicul de familie și să ceară trimitere pentru analiza markerilor virali. Împreună cu Societatea Națională a Medicilor de Familie, asociația a militat ani de-a rândul pentru introducerea acestor analize în pachetul de bază deoarece numai o campanie de testare la nivel național poate avea un real impact în atingerea obiectivului de eliminare.

În același timp, doar prin implementarea conceptului ”test&treat” se vor vedea rezultate în cea mai scurtă perioadă, atât din punct de vedere medical, dar și financiar. Odată ce un pacient este depistat, sistemul românesc trebuie să-i asigure tratamentul necesar, altfel continuă să rămână un factor de risc pentru întreaga societate.

***

 

Despre APAH-RO

APAH-RO este o entitate neguvernamentală, înfiinţată în 2009, la initiaţiva unui grup de pacienţi din întreaga ţară. Cu sloganul „Pentru drepturile tale!”, organizaţia militează pentru creşterea gradului de depistare şi accesul la tratament. Organizaţia militează pentru creşterea accesului la tratament a pacienţilor cu afecţiuni hepatice, desfăşurând activităţi de informare şi sprijin în rândul pacienţilor cu afecţiuni hepatice, a membrilor familiilor, întruniri cu scopul de a sensibiliza în ceea ce priveşte importanţa depistării cât mai rapide a hepatitelor cronice virale şi a importanţei tratamentului făcut la timp, ţinând cont strict de recomandările medicilor.

***

Stimată dnă Presedinte Marilena Debu,

In numele MS si al dnei Ministru personal vă transmit acest comunicat cu ocazia zilei de 28 iulie – Ziua Mondială de luptă impotriva Hepatitei

Încep prin a vă transmite felicitările doamnei ministru Sorina Pintea pentru organizarea acestui eveniment precum si pentru toata activitatea legată de lupta împotriva hepatitei virale a pacienților români. Prezența  organizatiei dvs este extrem de importantă alături de decidenții din sanatate – Ministerul Sănătăți, CNAS precum si alături de mediul academic medical, care au acelasi deziderat, acela de a găsi soluțiile cele mai eficiente in lupta impotriva hepatitelor virale si ale consecintelor acestora – ciroza si cancerul.

După cum stiți, în ultimii ani Ministerul Sănătății (impreună cu CNAS) a indeplinit anumite obiective importante propuse, legate de diagnosticul si tratamentul pacientilor cu hepatita virala B sau C; si, chiar in aceste zile continuă sa ducă la indeplinire urmatoarele ținte in lupta impotriva hepatitelor virale, având ca obiectiv ceea ce OMS a propus prin planul sau european – eradicarea infectiilor cu virusurile hepatitice B si C pină în anul 2030.

Conducerea MS, dna Ministru personal, este angajată ferm in indeplinirea acestor angajamente, având aplecare de la începutul mandatului atât către palierele de preventie primară si secundară ( ex campanii de constientizare/ promovarea vaccinării) cât si cele legate de tratament, inclusiv cele legate de transplantul hepatic.

Fără a fi un bilanț, dar  făcând o succintă retrospectivă aș dori să vă prezint câteva dintre acțiunile Ministerului Sănătății din ultima perioadă,și  aș aminti:

  1. Anul 2015 pentru prima dată pacientii români infectati cu virusul C – 5800 de pacienti – au acces la terapia cu antivirale directe, al căror cost este acoperit în totalitate din FNUASS
  2. 2016-2017 continuă tratamentul pacientilor infectati cu virusul C lărgind accesul acestora precum si numărul celor care beneficiază: 12 000 – pacienti cu ciroză decompensată, personalul medical, pacienti cu stadii moderate de fibroză, etc
  3. 2017 actualizarea protocolului de tratament al pacientilor infectati cu virusul B pentru a crește calitatea serviciilor medicale si accesul pacientilor la tratament. Criteriile de eligibilitate si criteriile de urmărire aeficacității tratamentului au fost imbunătătite
  4. 2017-2018 MS face eforturi de a asigura permanent accesul la vaccinarea impotriva hepatitei B a tuturor nou-născutilor si cu prioritate a celor născuti din mame cu AgHBs pozitiv
  5. 2017 MS demarează procedurile pentru obtinerea finantarii europene a unor proiecte de depistare precoce a infectiilor hepatitice B, C, D
  6. 2018 demarează proiectul de depistare precoce a hepatitelor virale, proiect care se incadrează in obiectivul propus de OMS privind eradicarea infectiei până în 2030. Acesta se va desfasura pe o perioada de 5 ani si va acoperi regiunile cunoscute cu prevalenta cea mai mare a bolii.
  7. 2018 cresterea accesului la tratament al pacientilor infectati cu virusul C:
    1. diversificarea solutiilor de tratament antiviral
    2. creșterea numarului de pacienti tratati
    3. ameliorarea criteriilor de eligibilitate la tratament in sensul cresterii acccesului pacientilor cu grade scăzute de fibroza si a grupelor speciale de pacienti – dializati/ transplant de organe solide ex rinichi
  8. 2018 cresterea accesului la diagnostic a pacientilor.MS impreună cu CNAS au prevazut in Contractul Cadru al serviciilor de sănătate2018-2019 ca analizele pentru depistarea infectiei cu virusul B/C sa poată fi efectuate de către orice asigurat pe baza recomandării medicului de familie, fără nici o contribuție personală.
  9. 2018 cresterea calitatii seviciilor medicale. MS impreună cu CNAS au prevazut in Contractul Cadru al serviciilor de sănătate 2018-2019 ca serviciile pentru diagnosticarea si stadializarea bolii hepatice a pacientilor infectati cu virusul B sau C, să se poată efectua în spitalizarea de zi fără contribuție personală. Deasemenea, investigatii importante pentru diagnosticul si urmărirea acestor pacienti, cum ar fi viremia, sunt acoperite integral din FNUASS.

În final as aminti planurile pe care MS le-a demarat si le va finaliza in viitorul apropiat, care vin sa indeplinescă ceea ce Ro s-a angajat – cresterea accesului la servicii de sănătate si cresterea calitatii serviciilor medicale precum si angajamentele de aderare fată de planul de eradicare al OMS

  1. Planul National de luptă impotriva hepatitelor virale urmat de un plan de actiuni dupa modelul OMS – va fi finalizat in scurt timp
  2. Măsuri viguroase pentru prevenția si controlulinfectiilor virale B si C- ex: creșterea acoperirii vaccinale in cazul infectiei B către adultii din grupele de risc ex pacientii dializati/ personalul medical.
  3. Găsirea unor solutii impreună cu asociatiile de pacienti/ cu societatea civilă pentru extinderea accesului la tratament a pacientilor consumatori de droguri iv (cei neasigurati si fără acte de identitate)

Inchei prin a vă mulțumi din partea echipei MS pentru implicarea civică si devotamentul față de cauze sociale cum este accea a luptei impotriva bolilor transmisibile.

Experientele statelor dezvoltate europene si nu numai, arată ca nici un guvern, intr-o lume atât de frământată de inegalităti nu reușește indeplinirea obiectivelor sociale si de sănătate fără implicarea societății civile reprezenată prin ONG-uri dintre care asociatiile de pacienti fiind dintre cele mai eficiente si mai active.

Vă invit să fiți parte a luptei pentru sănătate alături de cei care făuresc politicile, pentru că dreptul la sănătate pentru un popor se câstigă prin muncă si responsabilitate.

Oana Grigore – purtător de cuvânt – Ministerul Sănătății

Etichete:
Preşedintele CJ Galaţi: Am deschis traficului circulaţia pe primul pod hobanat din istoria oraşului
Prim plan luni, 20 ianuarie 2025, 14:36

Preşedintele CJ Galaţi: Am deschis traficului circulaţia pe primul pod hobanat din istoria oraşului

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat că luni a fost deschisă circulaţia pe primul pod hobanat din istoria...

Preşedintele CJ Galaţi: Am deschis traficului circulaţia pe primul pod hobanat din istoria oraşului
La Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași a fost semnalat cel mai grav caz de alcoolemie de până acum
Prim plan luni, 20 ianuarie 2025, 14:24

La Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași a fost semnalat cel mai grav caz de alcoolemie de până acum

La Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași a fost semnalat cel mai grav caz de alcoolemie de până acum. Este vorba despre un bărbat de 40 de...

La Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași a fost semnalat cel mai grav caz de alcoolemie de până acum
Donald Trump va fi învestit preşedinte al Statelor Unite în cadrul unei ceremonii care va avea loc în clădirea Capitoliului din Washington
Prim plan luni, 20 ianuarie 2025, 13:41

Donald Trump va fi învestit preşedinte al Statelor Unite în cadrul unei ceremonii care va avea loc în clădirea Capitoliului din Washington

Donald Trump va fi învestit preşedinte al Statelor Unite peste aproximativ şase ore, în cadrul unei ceremonii care va avea loc în clădirea...

Donald Trump va fi învestit preşedinte al Statelor Unite în cadrul unei ceremonii care va avea loc în clădirea Capitoliului din Washington
Liderii coaliţiei de guvernare se vor reuni pentru a analiza sondajele interne referitoare la intenţia de vot la alegerile prezidenţiale din luna mai
Prim plan luni, 20 ianuarie 2025, 13:38

Liderii coaliţiei de guvernare se vor reuni pentru a analiza sondajele interne referitoare la intenţia de vot la alegerile prezidenţiale din luna mai

Liderii partidelor din coaliţia de guvernare se vor reuni de la ora 18:00 la Palatul Victoria pentru a analiza sondajele interne referitoare la...

Liderii coaliţiei de guvernare se vor reuni pentru a analiza sondajele interne referitoare la intenţia de vot la alegerile prezidenţiale din luna mai
Prim plan luni, 20 ianuarie 2025, 13:36

Sfaturi ale pompierilor vrânceni în vederea evitării producerii de incendii în gospodăriile populaţiei

Cele mai multe incendii provocate în gospodării sunt cauzate de sobe exploatate necorespunzător sau instalaţii electrice şi sisteme de...

Sfaturi ale pompierilor vrânceni în vederea evitării producerii de incendii în gospodăriile populaţiei
Prim plan luni, 20 ianuarie 2025, 13:31

Costel Alexe: Centura orașului Podu Iloaiei ar urma să aibă o lungime de peste patru kilometri și o valoare de 12 milioane de euro

La Ministerul Transporturilor a fost semnat acordul de parteneriat cu reprezentanții Consiliului Județean Iași în vederea dezvoltării...

Costel Alexe: Centura orașului Podu Iloaiei ar urma să aibă o lungime de peste patru kilometri și o valoare de 12 milioane de euro
Prim plan luni, 20 ianuarie 2025, 13:06

Republica Moldova a solicitat ajutorul Uniunii Europene pentru a face faţă crizei energetice

Republica Moldova a solicitat ajutorul Uniunii Europene pentru a face faţă crizei energetice declanşate odată cu oprirea livrărilor ruseşti de...

Republica Moldova a solicitat ajutorul Uniunii Europene pentru a face faţă crizei energetice
Prim plan luni, 20 ianuarie 2025, 11:47

Alocarea locurilor de parcare în Campusul „Tudor Vladimirescu” – 2025

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) informează toți studenții interesați de utilizarea locurilor de parcare în...

Alocarea locurilor de parcare în Campusul „Tudor Vladimirescu” – 2025