„De-ai fi tu salcie…”
Publicat de nicolaetomescu, 20 decembrie 2017, 09:39
Prin interpretarea melodiei „De-ai fi tu salcie”, compusă de Horia Moculescu (versuri: Mihai Maximilian), Mihaela Mihai[1] s-a confundat cu una dintre cele mai fredonate melodii de-a lungul timpului…
Fusese descoperită de Sorin Dumitrescu (regizor TV); s-a lansat cu piesa „La anii mei”; a avut succes, începând să colaboreze cu Radiodifuziunea Română și Televiziunea Română. După căsătoria cu Mihai (Stihi)/actorul Mircea Crișan i-a ales numele de scenă Mihaela Mihai (îndrăgostiții erau nedespărțiți, Neagu/numele cu care se născuse Mihaela/ sau Stihi nu se potriveau scopului urmărit)…
Șlagărul emblematic – în ceea ce-l privește pe compozitor (melodia de debut) şi (deopotrivă) pentru interpretă –, nu a reuşit să treacă de exigenţele juriului Festivalului Naţional de Muzică Uşoară „Mamaia”; Horia Moculescu s-a încumetat să-l înscrie la secţiunea „Creaţie”; a fost respins – prima dată în 1973, a doua oară în anul care urma; Vasile Veselovschi, cel care se afla în juriu, declarase că era o creație foarte bună, dar cântată prea sus – iată motivul pentru care „De-ai fi tu salcie la mal” a intrat „doar” în inima publicului – de fapt, părăsind ironia și înțelegând satisfacția profesională a compozitorului Horia Moculescu, a rămas hit[2] de la lansare și până astăzi[3]…
Ideal atunci când între valoare și succes există o corespondenţă… Din fericire, timpul poate cerne, valorile au șansa să rămână şi să fie aureolate de timp; succesele par un foc de paie, valorile amintesc de eternitate… Am reușit să facem diferența?
[1] Pe numele real Mihaela Maria Neagu, s-a născut la 27 octombrie 1946, în Giurgiu… La vârsta de trei ani, a rămas fără tată, mama s-a recăsătorit și, astfel, a apărut pe lume fratele, Doru Stanculescu, cunoscutul interpret de muzică folk… Mihaela participase în clasa a X-a, la un concurs (organizat de „Casa de Cultură” din București), preferând un cântec de-al Margaretei Pâslaru și „Ave Maria”, primind, ca recompensă, Premiul I „pentru interpretare”, acompaniată, la chitară, de Mihai (cercetător în fizică atomică, nepotul scriitorului Mihail Sadoveanu, fiul Tincuței Sadoveanu). A urmat școala și liceul de muzică, a luat lecții de pian și vioară; absolventă a Conservatorului „Național de Muzică”-București; a participat la sute de emisiuni de televiziune, turnee în țară și străinătate, a efectuat numeroase înregistrări. Începând din 1975, s-a stabilit în Franța. Revenită în România, imediat după 1990, a condus departamentul de publicitate al TVR. În continuare a locuit, alternativ, la București și în Paris; a cunoscut clipe de teamă, de deznădejde, de umilință și singurătate. S-a specializat în comunicare audiovizuală și politică, a lucrat în societăți de publicitate, la realizarea mai multor campanii electorale și comerciale. La Paris, a urmat cursul post-universitar Noi tehnici de comunicare. Și-a lansat (2005) „Pudră de stele. Cântece de leagăn pentru mici și mari” – primul album destinat copiilor, care conține cântece de leagăn, orchestrate într-o manieră care îi captivează / nu numai pe copii, dar și pe părinți („Lullaby”, „Isabelle”, „Poarta de lumină”, „Roua”, „Trecea un vapor”, „Ciobănița”, „Cântec de leagăn”, „Băiețelul” ș.a). La începutul anilor ’70 ai secolului al XX-lea, a jucat în filmele de lung-metraj „Asediul” și „Bariera”, în regia lui Mircea Mureșan, alături de actori precum Octavian Cotescu, Toma Caragiu, Ion Besoiu, Gheorghe Dinică, Gina Patrichi. A obținut Premiul I la Festivalul Internațional „Coupe d’Europe du Tour de Chant”-Belgia (1971), alte premii la diverse festivaluri internaționale: „Cerbul de Aur”, Berlin, Sopot etc. În 2002, la „Marea Gală a muzicii ușoare românești-O zi printre stele”, găzduită de Studioul „Mihail Jora” al Radiodifuziunii Române, i-a fost înmânat „Premiul de onoare”, alături de alți soliști îndrăgiți ai muzicii ușoare românești…
Inițiatoarea și președinta Uniunii Artiștilor Liber Profesioniști din România (U.A.L.P.R.- „Artis”), autoarea Legii 109/2005 privind indemnizația pentru activitatea de liber profesionist a artiștilor interpreți sau executanți din România (Legea „Mihaela Mihai”), este, de asemenea, membră a S.A.C.D.-Paris (Societe des Compositeurs et Auteurs Dramatiques). A dorit să candideze, ca independent, la două alegeri europarlamentare, dar nu a reușit să strângă suficiente semnături; cariera sa politică a cunoscut o nouă încercare prin integrarea în Partidul „România Unită”…
[2] Șlagăr care, în urma unei promovări susținute, obține un succes comercial deosebit și apare în topuri… Printre şlagărele interpretate de Angela Ciochină se numără și „De-ai fi tu salcie la mal”… Tinerii interpreţi, în căutarea afirmării muzicale, continuă să-l preia în repertoriu pentru a impresiona juriile concursurilor muzicale cu calităţile lor vocale…
[3] Fusese remarcată, încă din perioada când era studentă la Conservator, de compozitorul Alexandru Mandy, care îi va încredința spre interpretare numeroase creații, ajunse șlagăre renumite: „Nu stingeți stelele”, „Pământul”, „Greu se mai fac oamenii oameni”, „Tudore”, „Cântec pentru bradul meu”, „Sub un petic de cer”, „Îți mulțumesc”… Alte melodii celebre? „Cine-aș fi?”, „Dacă iubești fără să speri”, „Glasul tău”, „Hei, mare!”, „Inima de artist”, „La anii mei”, „Luciana”, „Oh, Isabelle”, „Ora cântecului”, „Parfumul străzilor”, „Primăvară, primăvară”, „Sorcova”, „Trurli, trurli, dragă” ș.a.