Începând cu 1 Aprilie activitatea încetează la CET – 2 – Holboca Iași.
Primarul Mihai CHIRICA a anunțat că a trimis o adresă la Guvern pentru a fi asigurate fondurile necesare întreținerii transformatoarelor. În cazul în care Guvernul nu va susține financiar această activitate, CET – 2 – Holboca va fi închisă.
Într-o primă etapă vor pleca la pensie 50 de angajați. Dacă nu vor fi identificate sursele financiare necesare atunci vor fi disponibilizați și ceilalți 30 de tehnicieni.
Pentru modernizarea CET – 1, Primăria a depus un proiect la Ministerul Energiei care prevede montarea a 6 motoare termice. La CET – 2 Holboca va fi montat, pe amplasamentul haldelor de cenușă și zgură, cel mai mare parc fotovoltaic din Regiunea de Nord-Est care va avea o putere instalată de 10 MegaWați.
Mihai Chirica: CET 2 este deocamdată în conservare. Noi am funcționat acolo în regim de avarie, pentru întreținerea posturilor de transformare din rețeaua națională de electricitate și pentru asigurarea unor surse de apă dedurizată pentru încărcarea rețelei atunci când a fost nevoie. În rest, din cei aproape 80 de oameni care au mai lucrat acolo de la 1 aprilie, nu mai rămân decât paznicii și electricieni de întreținere pentru a întreține transformatoarele. Dacă statul nu ne va plăti lucrările de menținere a transformatorilor în funcțiune îi anunț cu tristețe că retrag oamenii de acolo și să vină statul să-l întrețină. Revenind la CET 1, el face parte dintr-un program de modernizare susținut de către Ministerul Energiei și sperăm să-l vedem semnat până la sfârșitul acestui an, prin implementare, șase motoare termic și alături de cel care deja funcționează și unul care îl vom prelua de la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi”, în felul acesta asigurând o parte din energia termică și electrică necesară municipiului Iași, dar să nu uităm și de centrala pe panouri fotovoltaice, care va intra în execuție în acest an, cu o capacitate de producție de aproximativ 10 megawați, cred că va fi cel mai mare parc fotovoltaic din regiunea de Nord-Est pe care îl vom exploata noi, municipiul Iași. De fapt, este toată puterea pe care o consumăm pe iluminat și alte consumuri publice în momentul de față. La CET-ul pe cărbune, peste depozitele de zgură și cenușă vom instala panourile fotovoltaice. Tot de acolo se va face racordarea și în sistemul național de transport a energiei și în felul acesta vom deveni probabil cel mai mare prosumator din regiunea de Nord-Est.