„Documentele Panama” – o masivă scurgere de informaţii care scoate la iveală averile ascunse ale unor politicieni, figuri publice, mafioţi
Publicat de , 4 aprilie 2016, 06:42
O masivă scurgere în spaţiul public de informaţii şi documente relevă modul în care cei bogaţi şi puternici se folosesc de paradisurile fiscale pentru a-şi ascunde averile.
Aproximativ 11 milioane de documente confidenţiale, aparţinând uneia dintre cele mai discrete companii de consultanţă juridică din lume, Mossack Fonseca din Panama, au fost date publicităţii, subliniază BBC.
Documentele dezvăluie modul în care firma de consultanţa juridică şi-a ajutat clienţii în operaţiunile de spălare de bani, în acţiunile de evitare a penalizărilor şi a taxelor şi impozitelor pe venituri.
Mossack Fonseca a declarat că a acţionat „ireproşabil” timp de 40 de ani şi niciodată nu a fost acuzată sau atacată în instanţă pentru erori judiciare. Documentele au fost obţinute de publicaţia germană „Suddeutsche Zeitung”, care le-a făcut cunoscute şi consorţiului internaţional al jurnaliştilor de investigaţie şi altor organizaţii media din lume, inclusiv BBC.
Documentele scot la iveală o reţea de spălare de bani care rulează miliarde de dolari, reţea condusă de o bancă din Rusia care se află pe „lista neagră” a sancţiunilor impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană şi în care sunt implicaţi mai mulţi apropiaţi ai preşedintelui rus, Vladimir Putin.
Documentele conţin şi peste 70 de nume de şefi de stat foşti şi actuali, printre care se numără şi actualul premier al Islandei, Sigmundur Gunnlaugsson, ale cărui investiţii vor fi anchetate de autorităţile islandeze pe baza informaţiilor din „Documentele Panama”, subliniază BBC.
Publicaţia britanică „Mirror” punctează că fotbalistul argentinian Lionel Messi de la Bercelona, al cărui nume apare în documentele secrete ale firmei Mossack Fonseca, intenţionează să dea în judecată ziarul spaniol „El Confidencial” pentru defăimare după ce publicaţia i-a legat numele de evaziunile fiscale relevate de „Documentele Panama”. „El Confidencial” subliniază că Messi, care trebuie să apară deja în instanţă într-un dosar de evaziune fiscală în valoare de patru milioane de dolari, este coordonatorul unei reţele de fraudare fiscală via o companie-fantomă cu sediul în Panama, după cum reiese din documentele făcute publice de ziarul german „Suddeutsche Zeitung”.
Cotidianul maltez „Malta Today” scria în ediţia sa de duminică: „Mossack Fonseca îşi avertizează clienţii că s-a produs o scurgere neautorizată de informaţii”.
Mossack Fonseca, notorie pentru asistenţa juridică nediscriminatorie pe care o acordă, a intrat în atenţia presei din Malta în momentul în care agentul său maltez, firma de audit Nexia BT, şi-a utilizat serviciile pentru a deschide o companie în străinătate pentru ministrul maltez al energiei, Konrad Mizzi. Noua companie, Hearnville Inc, a fost creată astfel încât să ascundă statutul ministrului Mizzi de beneficiar al firmei – mai scrie „Malta Today” şi precizează că aşa-zisa firmă străină care deţinea Hearnville Inc era, de fapt, o companie cu sediul în Noua Zeelandă care aparţinea soţiei şi copiilor lui Mizzi.
Ziarul britanic „The Guardian” precizează că o reţea secretă de tranzacţii şi operaţiuni financiare în valoare de două miliarde de dolari, scoasă la iveală de „Documentele Panama”, se leagă de numele preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Informaţiile cuprinse în documentele date publicităţii relevă modul în care Putin şi cercul său de apropiaţi au realizat averi fabuloase. „Deşi numele preşedintelui rus nu apare în niciun document, informaţiile scot la iveală faptul că prietenii lui Putin au obţinut sute de milioane de dolari din diverse tranzacţii care nu ar fi putut avea loc fără o aprobare din partea liderului de la Kremlin. Mai mult, „Documentele Panama” sugerează că familia lui Putin a beneficiat de imensele sume de bani, ceea ce scoate în evidenţă faptul că averile prietenilor lui Putin stau la dispoziţia acestuia”, după cum scrie „The Guardian”. Clienţii firmei Mossack Fonseca pot cumpăra o firmă anonimă pentru numai 1.000 de dolari americani – relevă „Suddeutsche Zeitung” şi continuă: „La acest preţ, este doar o cochilie goală. Pentru o sumă în plus, Mossack Fonseca livrează beneficiarilor un director de faţadă al companiei, dacă se doreşte asta, ascunzând astfel şi mai bine adevăratul acţionar majoritar sau proprietar al firmei respective. Rezultatul este o companie în străinătate, al cărui scop şi identitate a proprietarului sunt indescifrabile pentru oricine din afara firmei”. (www.bbc.co.uk, www.theguardian.com, www.mirror.co.uk, www.sueddeutsche.de, http://www.maltatoday.com.mt/ – 4 aprilie) (rador/ FOTO commondreams.org)